Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως οι συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι τόσες, όσες και εκείνες του καπνίσματος, αν όχι περισσότερες, με τρανταχτά παραδείγματα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, το ενδεχόμενο εμφράγματος ή ακόμα και τις αυξημένες πιθανότητες καρκίνου συγκεκριμένων τύπων.
Αποτελέσματα δε, αμερικανικής έρευνας σε δείγμα 185.000, έδειξαν σύνδεση του ποσοστού καθιστικής ζωής με τη θνησιμότητα και μάλιστα ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση των ατόμων.
Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, με την καθιστική ζωή και κυρίως όταν καθόμαστε σε καρέκλα, είναι ότι ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση σαν «παύση λειτουργιών», οι μύες αποδεσμεύονται, οι γοφοί αποκτούν -περισσότερη από το φυσιολογικό- ένταση και η σπονδυλική στήλη γίνεται, ουσιαστικά, άκαμπτη. Η δε κυκλοφορία του αίματος όσο είμαστε καθιστοί, επιβραδύνεται, επηρεάζοντας έτσι και την εγκεφαλική λειτουργία, τη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας ακόμα και το επικίνδυνο ενδεχόμενο θρόμβωσης.
Επιπλέον και μάλλον κάτι που θα θορυβήσει περισσότερους, προκαλείται αξιοσημείωτη ελάττωση των θερμίδων που καίτε ανά λεπτό.
Εν ολίγοις, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται σε μια καρέκλα όλη τη μέρα.
Η εξέλιξη του είδους οδήγησε το άτομο σε όρθια θέση και σε διαρκή φυσική δραστηριότητα, κάτι που καταστρατηγείται κατά κόρον στις σύγχρονες κοινωνίες.
Έχετε λοιπόν, υπόψη, πως όταν σηκώνεστε από την καρέκλα σας «ξυπνάτε» τον οργανισμό σας, ενεργοποιώντας όλους τους μύες του σώματός σας, βοηθώντας τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενώ συνάμα ανοίγει οι λεκάνη και η σπονδυλική στήλη γίνεται ξανά ευέλικτη και δυναμική.
Πώς λοιπόν θα μειώσετε τις ώρες που περνάτε καθισμένοι
Πριν λοιπόν βιαστείτε να αποκτήσετε το πρώτο σας «όρθιο γραφείο» έχετε υπόψη σας πως η λύση στην καθιστική ζωή δεν είναι η ...όρθια ζωή.
Το σώμα χρειάζεται τις εναλλαγές και την ποικιλία των κινήσεων. Το σώμα έχει ανάγκη το περπάτημα, την όρθια στάση, το σκύψιμο αλλά και τα βαθιά καθίσματα.
Από την άλλη, είναι αντιληπτή η δυσκολία να προσφέρετε στο σώμα σας όλες αυτές τις εναλλαγές μέσα στη μέρα, σε μια κοινωνία που μας θέλει καθηλωμένους σε μια καρέκλα και μπροστά από έναν υπολογιστή, αλλά αξίζει η προσπάθεια, κυρίως για τα άμεσα θετικά αποτελέσματα που θα εντοπίσετε στο σώμα, τη συνολική υγεία και τη φυσική σας κατάσταση.
1.Επιλέξτε μια συνήθεια που θα την κάνετε πάντα όρθιοι. Είτε αυτό είναι να μιλάτε στο τηλέφωνο, είτε να τσεκάρετε το facebook, αποφασίστε ποια θα είναι αυτή η συνήθεια και εξασκείτε την πάντα όρθιοι. Έτσι θα βγαίνετε ανά τακτά διαστήματα από το φαύλο κύκλο που σας θέλει διαρκώς καθήμενους και ακινητοποιημένους.
2.Τρώτε ένα γεύμα της ημέρας όρθιοι. Οι ώρες που περνάτε καθισμένοι για να φάτε το γεύμα σας, προσθέτουν στις συνολικές ώρες κάθε μέρα που περνάτε καθιστοί. Ξεκινήστε να τρώτε ένα γεύμα την ημέρα όρθιοι, όπως για παράδειγμα το πρωινό, χωρίς όμως να συνδέετε το όρθιο στυλ με βιασύνη και άγχος.
Πάρτε το χρόνο σας να απολαύσετε τα δημητριακά σας όρθιοι, όπως θα κάνατε και καθιστοί.
3. Περάστε χρόνο στο πάτωμα. Η καρέκλα περιορίζει την κινητικότητά μας, ενώ μερικά λεπτά της ημέρας στο πάτωμα, αυξάνουν την κινητικότητα, ενώ θα το ευχαριστηθούν μαζί σας και τα παιδιά σας.
Αρκούν 15 λεπτά της ημέρας στο πάτωμα, είτε βλέποντας τηλεόραση, είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο, είτε παίζοντας με τα παιδιά για να αλλάξετε κατά μεγάλο ποσοστό τη συνθήκη του σώματός σας.
4.Αλλάζετε θέση στην καρέκλα του γραφείου σας. Αλλάζετε κάθε βράδυ θέση στην καρέκλα του γραφείου σας για να θυμάστε κάθε πρωί ότι καλό θα σας κάνει να μείνετε για λίγο περισσότερο όρθιοι ή να περπατήσετε λίγο περισσότερο.
Ιδανικά, ακολουθείτε μια ρουτίνα κάθε πρωί, που θα ξεκινάτε την ημέρα σας με μια δραστηριότητα που θα την κάνετε περπατώντας ή όρθιοι, αφού με αυτό τον τρόπο, βοηθάτε το σώμα σας να ξυπνήσει και να περάσει λιγότερα λεπτά της ημέρας σε μια καρέκλα.
5. Περπατήστε αντί να οδηγήσετε. Πηγαίνετε όπου θέλετε να πάτε να πάτε -στο μέτρο του δυνατού- με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο. Μπορεί να οδεύετε προς κάποιο προορισμό όταν κάθεστε στη θέση του οδηγού, αλλά και πάλι είστε... καθιστοί.
Προσπαθήστε, λοιπόν, όσο σας το επιτρέπει ο πάντα περιορισμένος χρόνος σας, να περπατάτε προς τον προορισμό σας και να μην πηγαίνετε εκεί «καθήμενοι».
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου