Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στην εκδήλωση για την 75η Επέτειο από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ
«Οι Έλληνες αισθανόμαστε ικανοποίηση που οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας είναι σήμερα πιο στενοί από ποτέ και προσδοκούμε ακόμη στενότερες σχέσεις, ακόμα ευρύτερη συνεργασία. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας εργαστήκαμε στην κατεύθυνση αυτή και είναι στις προθέσεις μας να συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή.
Οι συμφωνίες μας, για αμυντική συνεργασία, οι συνέργειες στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, της ενέργειας αλλά και του τουρισμού, αποδεικνύουν την κοινή βούληση για ακόμη στενότερη συνεργασία, ακόμη στενότερους δεσμούς», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 75 Επέτειο ίδρυσης του Κράτους του Ισραήλ, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει με σεβασμό και εκτίμηση την Εβραϊκή κοινότητα. Οι Μακεδόνες θεωρούμε ότι οι πληγές που άνοιξαν από τις θηριωδίες των Ναζί, είναι και δικές μας πληγές. Χριστιανών και Εβραίων, που ζούσαν εδώ, πορευόμενοι δίπλα - δίπλα. Με αυτήν τη σκέψη, η Κυβέρνηση μας έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει εδώ στη Θεσσαλονίκη στη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος. Και για αυτό εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε μεθοδικά. Αισθανόμαστε ότι έτσι ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο».
Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του κ. Καλαφάτη έχει ως εξής:
«Εξοχότατε κύριε πρέσβη, κυρία και κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,
Χρόνια πολλά στο φίλο Εβραϊκό λαό.
Χρόνια πολλά στο Κράτος του Ισραήλ.
Είναι σπουδαία η μέρα που τιμούμε, η επέτειος της ίδρυσης του κράτους σας, όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί μια νέα αρχή για το φίλο και σπουδαίο λαό σας, αλλά και γιατί συμπυκνώνει τους αγώνες αιώνων των προγόνων σας. Δεν παραπέμπει μόνο στα 75 χρόνια, από την ίδρυση του Κράτους σας, αλλά και στους αιώνες των αγώνων που προηγήθηκαν. Το Κράτος του Ισραήλ μπορεί να είναι νέο, αλλά ο λαός του πανάρχαιος. Όπως πανάρχαιος είναι και ο δεσμός που συνδέει το λαό με τη γη όπου υπάρχει σήμερα και αναπτύσσεται το Κράτος του Ισραήλ. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στους ορίζοντες του κόσμου οι Εβραίοι κατάφεραν να διατηρήσουν όχι μόνο τη γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα και τη θρησκεία τους, αλλά και τον δεσμό με την Πατρίδα που ονειρεύονταν.
Οι Έλληνες αισθανόμαστε ικανοποίηση που οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας είναι σήμερα πιο στενοί από ποτέ και προσδοκούμε ακόμη στενότερες σχέσεις, ακόμα ευρύτερη συνεργασία. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας εργαστήκαμε στην κατεύθυνση αυτή και είναι στις προθέσεις μας να συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή.
Οι συμφωνίες μας, για αμυντική συνεργασία, οι συνέργειες στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, της ενέργειας αλλά και του τουρισμού, αποδεικνύουν την κοινή βούληση για ακόμη στενότερη συνεργασία, ακόμη στενότερους δεσμούς.
Η Θεσσαλονίκη αγκαλιάζει με σεβασμό και εκτίμηση την Εβραϊκή κοινότητα. Οι Μακεδόνες θεωρούμε ότι οι πληγές που άνοιξαν από τις θηριωδίες των Ναζί, είναι και δικές μας πληγές. Χριστιανών και Εβραίων, που ζούσαν εδώ, πορευόμενοι δίπλα - δίπλα.
Με αυτήν τη σκέψη, η Κυβέρνηση μας έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει εδώ στη Θεσσαλονίκη στη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος. Και για αυτό εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε μεθοδικά. Αισθανόμαστε ότι έτσι ανταποκρινόμαστε με σεβασμό στο χθες και συναίσθηση ευθύνης για το αύριο. Είναι άλλωστε κοινό το χρέος να μην αφήσουμε να λησμονηθούν οι συνέπειες του τυφλού φυλετικού μίσους, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού ποτέ.
Σας ευχαριστώ.»
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου