Σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παραλαβή ενός μη λειτουργικού συστήματος αεράμυνας από μια ευρωπαϊκή χώρα
Ο Ουκρανός ηγέτης αποκάλυψε ότι, το σύστημα αεράμυνας είχε επανειλημμένα δυσλειτουργήσει και «έπρεπε να αλλάζει ξανά και ξανά». Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομα της ευρωπαϊκής χώρας που παρείχε το σύστημα.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι το Κίεβο δεν έχει ακόμη καταφέρει να αναπτύξει πυραύλους Patriot κατασκευής ΗΠΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο του 2022 ότι η Ουκρανία θα λάβει σύντομα συστήματα αεράμυνας Patriot.
Από τον Ιανουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες για να λειτουργούν αποτελεσματικά το σύστημα Patriot. Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί να προμηθεύουν συστήματα Patriot στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζουμε ότι, τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, η Ρωσία συνέχισε να χτυπά το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα. Έτσι, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι, άλλαξε γνώμη λόγω της « πραγματικότητας του τι συμβαίνει» στην Ουκρανία, και είναι έτοιμος να της παράσχει συστήματα αεράμυνας Patriot.
Στις 21 Μαρτίου, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσαν ότι, η Ουκρανία θα λάβει τα υποσχόμενα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot εντός των επόμενων εβδομάδων και όχι μηνών.
Μάλιστα 65 Ουκρανοί στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν στο Fort Sill της Οκλαχόμα, για να χειριστούν τα πολύπλοκα συστήματα αεράμυνας πιστώθηκαν με υπέρβαση των προσδοκιών σε ικανότητα και ενθουσιασμό, γεγονός που επιτάχυνε την παράδοση των Patriots.
Ο Ζελένσκι είπε ότι, η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 20 συστήματα Patriot για να αμυνθεί έναντι πιθανών πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία. Ωστόσο, παραδέχτηκε επίσης ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, δεδομένου ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει τόσους πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Η ουκρανική κυβέρνηση πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τους Patriots για να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές, όπως σημαντικά τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι υψηλής ταχύτητας έχουν πλήξει ιδιαίτερα σοβαρά τέτοιες υποδομές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης, τη μακροχρόνια έκκλησή του για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει τέτοια προηγμένα αεροσκάφη για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Παρά την απόφαση της Πολωνίας και της Σλοβακίας να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, οι δυτικές χώρες διστάζουν να παρέχουν σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη λόγω των φόβων κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Ο Ουκρανός ηγέτης σημείωσε ότι, η πρόσφατη δήλωση του Πούτιν για τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ, ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την επίσκεψη του Σι, η οποία δεν απέφερε θετικά αποτελέσματα.
Ο Ζελένσκι ανέφερε την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει περισσότερα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, ως λόγο για την κίνηση αυτή. Δήλωσε επίσης ότι, δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα παρά τις πρόσφατες προκλητικές του ενέργειες.
Τέλος να αναφέρουμε ότι, τα γερμανικά τανκς Leopard 2A6 και Marder IFV βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία. Η Γερμανία μετέφερε 18 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A6 και 40 οχήματα μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία, εκπληρώνοντας πλήρως το σχέδιο για τη μεταφορά αυτών των οχημάτων.
Εκτός από τα ίδια τα οχήματα, μεταφέρθηκε σημαντική προμήθεια εξαρτημάτων, συγκροτημάτων και μονάδων για ανεξάρτητη επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού στην Ουκρανία, καθώς και πυρομαχικά.
Εκτός από τη Γερμανία, Leopard 2A6 πρόκειται να μεταφέρει η Πορτογαλία, η οποία διέθεσε τρία άρματα μάχης, αλλά δεν είναι γνωστό αν έχουν φτάσει και «πορτογαλικά» οχήματα μαζί με τα «γερμανικά». Εκτός από αυτές τις δύο χώρες, η Πολωνία, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία θα παράσχουν υποστήριξη με τα άρματα μάχης Leopard 2A4, αναμένονται συνολικά 40 μονάδες.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου