Το Κογκρέσο …ήρθε νύχτα και έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν: Δεν επιτρέπονται υπερπτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ


 Ισχυρό μήνυμα στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το αμερικανικό Κογκρέσο για τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, όσο και να προσπαθούν να το νερώσουν οι Τούρκοι διπλωμάτες και ανταποκριτές.

Στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε το βράδυ, αναφέρεται ότι:

“Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων”.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα είπαν στην Hellas Journal πηγές του Κογκρέσου: Καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ΔΕΝ δικαιούται υπερπτήσεις πάνω από το έδαφος των υπολοίπων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ”.

Οι συγκεκριμένες αναφορές για τα F-16 αποσύρθηκαν από τους υπερασπιστές των δικαίων της Ελλάδας και της Κύπρου, αφού η παραπάνω παράγραφος τους κάλυπτε απόλυτα.

Και επίσης, υπάρχει η δημόσια δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι δεν θα λάβουν ποτέ οι Τούρκοι τα αμερικανικά F-16, εκτός εάν δεχθούν τους όρους του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ: Στην ερμηνευτική κοινή δήλωση που επισυνάπτεται στο κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού, ο οποίος οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ουάσιγκτον) από τις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, το Κογκρέσο αναφέρει ότι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ (εννοεί Τουρκία) δεν πρέπει να πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον ενός άλλου νατοϊκού μέλους (εννοεί Ελλάδα).

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F16  με τίτλο “περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16” αναφέρεται ότι:

Στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (του Κρις Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές.

Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία. Και συνεπώς, καταλήγουν,  στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη.

Παρόλα αυτά οι αμερικανοί νομοθέτες και από τα δυο κόμματα καταλήγουν ότι “πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων”.

https://hellasjournal.com



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου