«ΑRGO 22»- Η Γαλλική σημαία σταθερά στο Αιγαίο:H συμμαχία που φέρνει εκνευρισμό στην Τουρκία – Το άλμα των Ενόπλων Δυνάμεων στις αποβατικές επιχειρήσεις


Ήταν μια εντυπωσιακή τόσο σε ρυθμό όσο και σε ακρίβεια αποβατική ενέργεια στον κόλπο της Καναπίτσας στη Σκύρο.

«Δεν χρειάζεται να στείλουμε κάποιο μήνυμα ούτε να επιβεβαιώσουμε την ετοιμότητά μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι» ήταν τα τελευταία λόγια όσων είπε ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας το πρωί αμέσως μετά την τελική φάση της μεγάλης άσκηση συνεργασίας Ελληνικών και Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων «ARGO 22».

Ήταν μια εντυπωσιακή τόσο σε ρυθμό όσο και σε ακρίβεια αποβατική ενέργεια στον κόλπο της Καναπίτσας στη Σκύρο η οποία σφράγισε την κοινή άσκηση που είχε ως επίκεντρο τον Παγασητικό αλλά και το κεντρικό Αιγαίο. Όπου μεταξύ άλλων ένα από τα σενάρια που «πόνεσε» την Τουρκία ήταν η αεροκίνηση στον Αη Στράτη από Έλληνες και Γάλλους κομάντος. Ένα από τα νησιά που έχουν «σημαδέψει» οι γείτονες για να στηρίξουν το παράλογο αίτημα τους για αποστρατικοποίηση.


Η αποβατική ενέργεια τα ξημερώματα στη Σκύρο έκλεισε την «ARGO 22» με τον καλύτερο τρόπο αφού πέρα από τον υψηλό συμβολισμό με τος δυό σημαίες να κυματίζουν για μία ακόμη φορά μαζί στο Αιγαίο έδειξε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα προόδου στις αποβατικές επιχειρήσεις.

Μέτρο σύγκρισης άλλωστε υπήρξε και δεν ήταν άλλο από την ανάλογη άσκηση συνεργασίας «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 20» της οποίας η τελική φάση προέβλεπε το ίδιο ακριβώς σενάριο απόβασης Ελλήνων και Γάλλων Πεζοναυτών. Η διαφορά μέσα σε δύο χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από φανερή γεγονός που προκάλεσε έντονη ικανοποίηση τόσο στους Έλληνες όσο και στους Γάλλους επιτελείς.

Τα καταιγιστικά πρώτα αποβατικά κύματα από μικτές ομάδες Ελλήνων και Γάλλων Πεζοναυτών με φουσκωτές λέμβους ακολούθησε προσέγγιση των υπερσύγχρονων Γαλλικών αποβατικών EL KAT τα οποία αποβίβασαν θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης για να πιάσουν ακτή και τα αρματαγωγά ΧΙΟΣ και ΙΚΑΡΙΑ. Άρματα μάχης LEO 1A5, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού M-113 και βαριά πυροβόλα Μ-109 ολοκλήρωσαν την αποβατική επιχείρηση μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους και με τη μέγιστη ακρίβεια. Την απόβαση υποστήριζαν μαχητικά F-4 Phantom και επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ενώ στο βάθος κυριαρχούσε το επιβλητικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS Tonnerre αλλά και η φρεγάτα ΕΛΛΗ. Για να απλώσουν στο τέλος οι Πεζοναύτες τις δυό σημαίες δίπλα-δίπλα και να στείλουν το μήνυμα ότι αυτή η συμμαχία χρόνο με το χρόνο γίνεται και πιο ισχυρή.
 

ΠΗΓΗ: newpost.gr

https://infognomonpolitics.gr

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου