Σημαντικοί Αμερικανοί αναλυτές καλούν σε εξοπλισμό της Κύπρου: Είναι το επόμενο βήμα για την αποτροπή του Πούτιν και του Ερντογάν, λένε…



Υπό τον τίτλο “Να οπλιστεί η Κύπρος, ειναι το επόμενο βήμα για την αποτροπή του Πούτιν και του Ερντογάν” («Arming Cyprus is the next step to deterring Putin and Erdogan»), η εφημερίδα The Hill δημοσιεύει άρθρο γνώμης των Mark IFox και Ari Cicurel (ο πρώτος είναι απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού ναυτικού και μέλος του Jewish Institute for National Security of AmericaJINSA, ενώ ο δεύτερος είναι ανώτερος πολιτικός αναλυτής του JINSA).

Οι συντάκτες του άρθρου αφού αναφέρονται στο ιστορικό της επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κύπρο και τα στάδια που ακολούθησαν μέχρι την πρόσφατη άρση αυτής της απαγόρευσης από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden), τονίζουν ότι καθώς η περιοχή καθίσταται όλο και πιο αμφισβητούμενη λόγω των ανακαλύψεων φυσικού αερίου, καθώς και ως επίκεντρο του παγκόσμιου στρατηγικού ανταγωνισμού, η Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ ενάντια στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας και την αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αμερικής προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, η ανάπτυξη οδών φυσικού αερίου διαμέσου της Μεσογείου γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.

Ωστόσο, η τουρκική πολεμική εμποδίζει την ανάπτυξη εμπορικών και ενεργειακών έργων στην περιοχή. Τον Ιούνιο, η Κύπρος κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Τουρκία προσπαθούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Βόρειας Κύπρου.

Οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του εναέριου χώρου τους και τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan να εκπέμπει απειλές για επίθεση στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Κύπρος εκπλήρωσε δύο όρους προκειμένου να αποφασιστεί η άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ:

  • Συνεργάστηκε όσον αφορά την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και περιόρισε την πρόσβαση ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της. Σημειώνεται, ότι η άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τους ανωτέρω όρους.

Τονίζεται, ότι μετά την απρόκλητη εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Κύπρος άλλαξε τη στάση της σχετικά με την εμπλοκή της με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Τον Μάρτιο, η Κύπρος ανέστειλε τη χρήση των κυπριακών λιμανιών από τη Ρωσία. Κανένα ρωσικό πλοίο δεν έχει επισκεφθεί κυπριακό λιμάνι από τον Νοέμβριο του 2021.

Ως συνέπεια της στάσης της Κύπρου και για να της δοθεί περαιτέρω κίνητρο ώστε να πλησιάσει περισσότερο προς τη Δύση, κατά τους συντάκτες του άρθρου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να την βοηθήσουν να αντικαταστήσει τα γερασμένα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα άρματα μάχης T-80, τα αντιαεροπορικά συστήματα TorM1 και BUK και τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που διαθέτει, με δυτικά όπλα.

Η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να διερευνήσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Κύπρο με σκάφη θαλάσσιας περιπολίας, καθώς και άλλο σχετικό εξοπλισμό για την υπεράσπιση των χωρικών υδάτων και των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Το άρθρο καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η Διοίκηση Biden έκανε ένα πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανατρέποντας την αποτυχημένη απαγόρευση πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Ωστόσο, από μόνος του ο τερματισμός της απαγόρευσης αυτής δεν αρκεί για να δημιουργήσει θετικές εξελίξεις. Τώρα, οι ΗΠΑ μπορούν να εμπλακούν πλήρως στην περιοχή ενισχύοντας την ασφάλεια του εταίρου τους με τα απαραίτητα όπλα.

ΠΗΓΗ: The Hill – Mark IFox και Ari Cicurel – Arming Cyprus is the next step to deterring Putin and Erdogan

https://hellasjournal.com/2

  Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου