Ουκρανοί στρατιώτες με άρμα μάχης κατά την επέλασή τους στην περιοχή του Χαρκόβου, Photo via Twitter |
Aδιάψευστοι μάρτυρες της άτακτης ρωσικής οπισθοχώρησης σταανατολικά και στον Νότο της Ουκρανίας γίνονται οι χάρτες που παρουσίασε στην σημερινή του ενημέρωση το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Είναι τόσο εντυπωσιακή η προέλαση της ουκρανικής αντεπίθεσης και η επακόλουθη οπισθοχώρηση των Ρώσων που υπολογίζεται ότι μέσα σε τέσσερις ώρες οι χάρτες άλλαξαν τελείως μορφή.
Ο πρώτος χάρτης δημοσιεύθηκε στις 9πμ ώρα Ελλάδας και ο δεύτερος στις 13:00.
Όπως αναφέρει το Reuters, στην καθημερινή του ενημέρωση το ρωσικό υπουργείο δεν έκανε καμιά αναφορά σε οπισθοχωρήσεις των στρατευμάτων του.
Πλην όμως στους χάρτες που χρησιμοποιούνται για να επιδεικνύουν τη θέση των υποτιθέμενων ρωσικών επιδρομών, η σκιασμένη περιοχή που προσδιορίζει τον ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο ήταν δραματικά μικρότερη από εκείνη της προηγούμενης ημέρας.
Στη βορειοανατολική Ουκρανία , όπου η Ρωσία υπέστη ήττα τον περασμένο μήνα, οι δυνάμεις της κατά μήκος της πρώτης γραμμής που εκτείνεται περίπου 70 χιλιόμετρα νότια από το Κουπιάνσκ, κατά μήκος του ποταμού Oskil, φαίνεται να έχουν υποχωρήσει περίπου 20 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, μέχρι τα σύνορα της επαρχίας Λουχάνσκ [περιοχή, σημειώνουμε, που προσαρτήθηκε προσφάτως από την Ρωσία].
- Αυτό σημαίνει ότι έχουν φύγει και τα όποια απομεινάρια του ρωσικού στρατού από την επαρχία του Χαρκόβου – όπου η Ρωσία διατηρούσε για αρκετούς μήνες μια κατοχική διοίκηση – με εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι μεταξύ της πόλης Ντρόβιτσνα και των ρωσικών συνόρων.
- Στην επαρχία Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, η γραμμή ελέγχου της Ρωσίας στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο είχε μετατοπιστεί 25 χιλιόμετρα νότια στον χάρτη, σε μια γραμμή που εκτείνεται δυτικά από την παραποτάμια πόλη Dudchany.
Και οι δύο περιοχές είναι πεδία μάχης όπου η Ουκρανία ανέφερε προόδους της αντεπίθεσής της, αν και χωρίς να δώσει πλήρεις λεπτομέρειες.
Στο τέλος θα χάσει και την Κριμαία σχολιάζει ο Guardian
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Μόσχα αναγνωρίζει έτσι έμμεσα μια υποχώρησή της. Στις 11 Σεπτεμβρίου, ένας χάρτης που παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας έδειξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει τα περισσότερα από τα μέρη του Χάρκοβου που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ανατολικά μέχρι το Οσκίλ, μετά από μια αστραπιαία ουκρανική επίθεση.
Ενδιαφέρον έχει ο σχολιασμός του διπλωματικού συντάκτη της βρετανικής Guardian, Πάτρικ Γουίντουρ, ο οποίος αναφέρει:
“Η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των στρατηγικών πόλεων που είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της Χερσώνας και τελικά της Κριμαίας, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, αλλά προειδοποίησαν ότι οι μάχες κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο «δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση σε περιορισμένο έδαφος».
Οι ίδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση στον Νότο «θα μπορούσε να γίνει όλο και πιο απρόβλεπτη με τις ρωσικές δυνάμεις να βρεθούν πιθανόν σε πολύ πιο απελπιστική κατάσταση, με την πλάτη στον ποταμό Ντνίπρο», προσθέτοντας ότι η ρωσική ηγεσία δεν θα είναι, πολιτικά, σε θέση να εγκρίνει μια υποχώρηση από τη Χερσώνα.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία προετοιμάζεται να προχωρήσει στην επαναλαμβανόμενη απειλή της για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, ο αξιωματούχος επέμεινε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ή ενέργειες από τη Ρωσία πέραν της κανονικότητας.
Τώρα… η Ουκρανία βαράει τα νταούλια
Σε μια από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τους για την τρέχουσα στρατιωτική ισορροπία, οι δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι η Ουκρανία που υπαγορεύει τώρα τον επιχειρησιακό ρυθμό αυτή τη στιγμή και είναι αμφίβολο κατά πόσον η Ρωσία έχει πια φιλοδοξία ή ικανότητα να επιστρέψει στην επίθεση.
«Οι Ουκρανοί διοικητές στο νότο και στα ανατολικά δημιουργούν προβλήματα στη ρωσική αλυσίδα διοίκησης πιο γρήγορα από ό,τι οι Ρώσοι μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά».
Οι αξιωματούχοι αμφισβητούν επίσης την ικανότητα των 300.000 Ρώσων στρατευσίμων να ανατρέψουν τη στρατιωτική ισορροπία, επισημαίνοντας τη σημασία του καιρού, του ρουχισμού και της επιμελητείας. «Εχετε δει βίντεο με Ρώσους νεοσύλλεκτους να ανάβουν φωτιές σε χωράφια στους μείον 5 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα – δεν είναι μια κατάσταση που θα βοηθήσει στο υψηλό ηθικό τον χειμώνα».
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πόλη Nova Kakhovka, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα πιο προωθημένα ουκρανικά στρατεύματα, ήταν «μια κρίσιμη πρόκληση για τη επιβίωση των ρωσικών στρατευμάτων στη Χερσώνα».
Η πόλη έχει μια μεγάλη οδική γέφυρα, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φράγμα, καθώς και ένα κανάλι που μεταφέρει γλυκό νερό στην Κριμαία. Ετσι θεωρείται από τους δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους ως κεντρικό σημείο σε ένα πλέγμα επικοινωνιών. «Εάν ελεγχθεί [από τους Ουκρανούς] θα δώσει ένα μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα, θέτοντας σε κίνδυνο [για τους Ρώσους] περιοχές της Χερσώνας και της Κριμαίας».
Παράκουσαν εντολές;
Τέλος, οι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αδιάκοπη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων το Σαββατοκύριακο στο βόρειο μέτωπο στη Λιμάν έγινε παρά τις εντολές να αμυνθούν και να παραμείνουν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός «υπέστη μεγάλες απώλειες από πυρά πυροβολικού καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει την πόλη στα ανατολικά. Ως τμήμα του υποτιθέμενου πρόσφατα προσαρτημένου Ντονμπάς, η εγκατάλειψη αυτών των περιοχών είναι ακριβώς αυτό που το Κρεμλίνο δεν ήθελε να συμβεί».
Mε πληροφορίες από Reuters, The Guardian, Sky News
Πηγή
1ki1 news - 1ki1news
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου