"Διπλή νίκη στην εξερεύνηση φυσικού αερίου! Η Τουρκία πέτυχε το ένα τέταρτο της τιμής", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Διπλό κέρδος έκανε η Τουρκία με την αγορά 4 πλοία γεωτρήσεων. Η Τουρκία απέκτησε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων με αγοραία αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, πληρώνοντας μόνο 250 εκατομμύρια δολάρια.
Τα πλοία γεώτρησης Yavuz, Kanuni και Abdulhamid Han, μαζί με το Fatih, το οποίο κατέγραψε απόθεμα φυσικού αερίου 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο πεδίο φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα, έφερε διπλά κέρδη στην Τουρκία.
Ενώ το κόστος κατασκευής των τριών σκαφών γεώτρησης, που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα και εξοπλισμένα με τις τελευταίες τεχνολογίες σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες, ήταν 670 εκατομμύρια δολάρια, η τιμή αγοράς του TPAO ήταν 156 εκατομμύρια δολάρια.
Με τη χρήση φυσικού αερίου, η εξάρτηση από το εξωτερικό θα μειωθεί και η πίεση του πληθωρισμού θα μειωθεί.
Με το Abdülhamid Han, το πλοίο γεωτρήσεων 7ης γενιάς που μόλις εντάχθηκε στον στόλο, η Τουρκία απέκτησε στόλο γεώτρησης αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για μόλις 250 εκατομμύρια δολάρια.
Στο πλαίσιο της Εθνικής Ενεργειακής και Μεταλλευτικής Πολιτικής που ξεκίνησε την περίοδο του πρώην Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak, η Τουρκία έχει κάνει σταθερά βήματα προς την πλήρη ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας και διαθέτει τον ισχυρότερο στόλο έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων στην περιοχή της.
Χάρη στην προσπάθεια απεξάρτησης , που στέφθηκε με τους αγώνες του Υπουργού Ενέργειας Fatih Dönmez με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η Τουρκία διαθέτει σήμερα έναν τεράστιο στόλο εξερεύνησης υδρογονανθράκων που αποτελείται από 6 πλοία, 4 από τα οποία είναι γεωτρύπανα και 2 τα οποία είναι ερευνητικά
Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την περίοδο της πανδημίας όσον αφορά τις επενδύσεις, η Τουρκία πρόσθεσε νέα πλοία στον στόλο της σε μια περίοδο που η αναζήτηση υδρογονανθράκων στον κόσμο αποδυναμώθηκε και κυμάτισε την τουρκική σημαία τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χάρη στις επενδύσεις που έγιναν, 4 πλοία γεωτρήσεων επιλέχθηκαν από τα καλύτερα της κατηγορίας τους.
Σύμφωνα με τα νέα της Sabah, τα πλοία που αγοράστηκαν ως μεταχειρισμένα και εξοπλισμένα με τις σύγχρονες τεχνολογίες με τον καλύτερο τρόπο παρείχαν κέρδη στην Τουρκία κατά τη φάση της αγοράς.
Η χρηματοδότηση των πλοίων γεώτρησης Fatih, Yavuz και Kanuni έγινε από δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες στο πλαίσιο ευνοϊκών όρων δανείου, ενώ το τέταρτο πλοίο γεώτρησης χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια του TPAO.
Οι Fatih, Kanuni και Yavuz, οι οποίοι ανήκουν στον στόλο πλοίων γεωτρήσεων της Τουρκίας, διαθέτουν ικανότητα γεώτρησης εξαιρετικά βαθιάς θαλάσσης 6ης γενιάς. Τα πλοία μπορούν να τρυπήσουν υπό υψηλή πίεση άνω των 12.000 μέτρων, βαθύτερα από την τάφρο της Μαριάνας, τη βαθύτερη τάφρο του κόσμου.
Το Abdülhamid Han Drilling Ship, το οποίο η Τουρκία πρόσθεσε πρόσφατα στον στόλο της, ξεχωρίζει με το μήκος 238 μέτρων, το πλάτος των 42 μέτρων και το διπλό σύστημα ασφαλείας καθώς είναι πλοίο 7ης γενιά.
Το πλοίο, το οποίο θα προσθέσει ισχύ στις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Mavi Vatan ως το πιο εξοπλισμένο και το μακρύτερο τεχνικά στον στόλο, θαμπώνει με τον διπλό του πύργο και το ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία διαρκώς αναβαθμίζει τις ικανότητες της στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, με πιο πρόσφατη προσθήκη αυτή του Abdülhamid Han Drilling Ship
Μάλιστα Τούρκοι αξιωματούχοι , αλλά και τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν αναγγείλει ότι τον Ιούλιο θα βγάλουν"το Abdülhamid Han Drilling Ship, στη Μεσόγειο, γεγονός που θα έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία νέας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου
Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη διαδικασία που ακολουθεί η Τουρκία βήμα-βήμα για να πετύχει την νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Ερντογάν -Σάρατζ, εφιστώντας την προσοχή στη συμμετοχή πολεμικού πλοίου και Λίβυων στρατιωτών στην τουρκική ΤΑΜΣ EFES-2022.
Η συμμετοχή τους αποτελεί μήνυμα, ότι η Τουρκία σε συνεργασία με τη Λιβύη το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να θελήσουν να υλοποιήσουν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ, τρυπώντας το νέο τους τρυπάνι Αλπασλάν, στην "λιβυκή ΑΟΖ", η οποία στην πραγματικότητα είναι Ελληνική, υπό την προστασία Τουρκικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, αλλά και λιβυκών!!!
Εκτίμησή μας είναι ότι η συνάντηση του φιλότουρκου "Πρωθυπουργού" Dbeibah με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Ακάρ με φόντο την ΤΑΜΣ EFES-2022, παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, Mohammed Al-Haddad, καθώς και το γεγονός ότι ο Λίβυος "Πρωθυπουργός" συνοδευόταν από τους αρχηγούς του επιτελείου των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, τους διοικητές των στρατιωτικών περιοχών και ορισμένους διευθυντές τμημάτων του Υπουργείου Άμυνας, αποτελεί επίσης προάγγελο των παραπάνω
Κλείνουμε λέγοντας ότι ανάλογες κινήσεις με στρατιωτικές ασκήσεις σε ξηρά και θάλασσα, είχαμε στην κατεχόμενη Κύπρο, γεγονός που επίσης παραπέμπει σε ενδείξεις ότι η Τουρκία μπορεί να στείλει γεωτρύπανό της και στην Κυπριακή ΑΟΖ, γενικεύοντας περαιτέρω την κρίση με Ελλάδα και Κύπρο
https://ift.tt/Inm3a1f
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου