Ρ.Τ.Ερντογάν για EastMed: «Το αέριο της Μεσογείου θα πάει στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας»

 

«Θα τηρηθεί η τουρκολιβυκή συμφωνία»

Σε δηλώσεις για τον EastMed προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρουσία του στην Αλβανία και την απόσυρση της υποστήριξης του σχεδίου από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τονίζοντας πως «αέριο στην Ευρώπη θα πάει μόνο μέσω Τουρκίας».

Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι με την στάση τους απέναντι στον EastMed υιοθέτησαν όλες τις γεωστρατηγικές θέσεις της Τουρκίας «χαρίζοντάς» της τον μείζονα ρόλο στη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη.«Ο Eastmed δεν αποτελεί ένα έργο που μπορεί να πραγματοποιηθεί. (Οι Αμερικανοί) έκαναν όλες τις κοστολογικές αναλύσεις και είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό σε αυτή την προσπάθεια, δεν τους βγαίνουν οι λογαριασμοί.

Η Αμερική είναι μια χώρα που ήδη κάνει όλα της τα βήματα βασισμένη στο κεφάλαιο. Με δεδομένο ότι οι αναλύσεις κόστους δεν απέδωσαν, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά που θα υλοποιηθεί». Έπειτα από όλα αυτά, εκείνο που συζητάμε είναι πως η συγκεκριμένη δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας», τόνισε ο Ερντογάν.

Επί της ουσίας ο Ρ.Τ.Ερντογάν επαναφέρει τον παλιό σχεδιασμό για δημιουργία αγωγού ο οποίο θα περνούσε μέσα από την Κύπρο και την Τουρκία για να μεταφέρει το αέριο της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Ένα σχεδιασμό που κάποτε οι Ισραηλινοί τον ήθελαν πριν οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις έρθουν σε ρήξη.

Για τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ξεκάθαρη. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με αυτή τη συμφωνία, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας πάνω σε αυτό το επίσημο κείμενο. Παράλληλα, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Δεν πήραμε αυτά τα σκάφη για το τίποτα. Αυτά θα επιχειρήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη».


https://www.defencenet.gr/

---------------------------------------------------------------

(Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον Μιχάλη Τσολάκη)


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου