Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο! Ήρθε η ώρα των τρυπανιών!



 Νέμεσις: Άσκηση προστασίας πλωτών τρυπανιών από 8 χώρες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οεπόμενος γύρος εξερεύνησης φυσικού αερίου καθώς και οι ποσότητες υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν θα καθορίσουν την ταχύτητα και την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλίδη.

Απευθυνόμενος στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο στη Λευκωσία, ο Πηλίδης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το φυσικό αέριο πρέπει να παραμείνει μεταβατικό καύσιμο καθώς η ΕΕ προχωρά στην πράσινη μετάβαση, παρά τις απόψεις που εκφράστηκαν ότι αυτό πρέπει να απαγορευτεί από το ενεργειακό μείγμα.

«Ο επόμενος γύρος εξερεύνησης, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει με τη γεώτρηση της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10, είναι κάτι που περιμένουμε με ανυπομονησία με υψηλές προσδοκίες, γιατί σίγουρα οι ποσότητες υδρογονανθράκων στα υπεράκτια μπλοκ μας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Για αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός της ανάμειξης του πλωτού γεωτρύπανου TUNGSTEN EXPLORER στην άσκηση Νέμεσις που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τόνισε το θέμα της προστασίας υποδομών καθώς πλέον πλησιάζει η ώρα:

«Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Διεθνή Αεροναυτική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 21» με τη Φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, ένα Αεροσκάφος C-130, προσωπικό από την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) και το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ), που πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. 

Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης με μέσα και προσωπικό η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιταλία. Σκοπός της «ΝΕΜΕΣΙΣ 21», η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας των υπόλοιπων Χωρών, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε σενάρια Έρευνας και Διάσωσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο, καθώς και στην εξοικείωση τους σε επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Σε γραπτή ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αναφέρεται ότι «στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και έξι ιδιωτικών εταιρειών. Μέρος των σεναρίων της άσκησης παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων και οι Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών EXXONMOBILTOTALENI και NOBLE, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ».

Το Πενταπόσταγμα επικοινώνησε με πηγές στην Κύπρο οι οποίες ανέφεραν πως οι αμερικανοί της EXXONMOBIL αναμένονται ίσως ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο!



https://www.pentapostagma.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου