Είναι ευρέως γνωστό πλέον τι νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων που η Τουρκία υιοθέτησε στη Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Από το 1974 και μετά οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας διαρκώς αναβαθμίζονται, με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας συνεχώς.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι δύο χώρες έχουν εντάξει στο δυναμικό τους διάφορα οπλικά συστήματα και μέσα, αναβαθμίζοντας διαρκώς την στρατιωτική τους ισχύ.
Όπως είναι εύλογο η ένταξη ενός νέου οπλικού συστήματος, αναλόγως της τακτικής χρησιμοποιήσεως του, διαφοροποιεί από λίγο έως πολύ την διάταξη στο πεδίο της μάχης αλλά και το δόγμα διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Συνέπεια όλων αυτών είναι Τουρκία και Ελλάδα να διαφοροποιούν συνεχώς το δόγμα τους σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο.
Για να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω θα αναφέρουμε ως παράδειγμα, ότι άλλη ήταν η τουρκική σχεδίαση για διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας την δεκαετία του 1980 και άλλη τώρα, αφού στο μεσοδιάστημα η Τουρκία απέκτησε επιθετικά ελικόπτερα, drone, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, πυραύλους εδάφους-εδάφους όπως πχ οι WS1 και αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς.
Στον αντίποδα και η Ελλάδα απέκτησε πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς όπως πχ τα MLRS, επιθετικά ελικόπτερα Appache, αντιαρματικά Kornet και Tow2 και άλλα οπλικά συστήματα αναβαθμίζοντας την αποτροπή των Ενόπλων της Δυνάμεων.
Εμείς μετά από αυτήν τη σύντομη πλην όμως αναγκαία εισαγωγή θα αναλύσουμε τί συμβαίνει σήμερα από πλευράς δόγματος διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων της Τουρκίας και τι έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με 5 χρόνια πρίν.
Το τουρκικό δόγμα διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία
α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού στην περιοχή επιχειρήσεων, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».
β. Προώθηση του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) και άλλων μέσων διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου πλησίον των συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
γ. Προσβολή των εχθρικών δυνάμεων με πυρά πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και με πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ μεγάλης ακρίβειας, της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
δ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του εχθρικού στρατού.
Βεβαίως το παραπάνω δεν μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει κατά των ελληνικών δυνάμεων, ο οποίος υπερτερεί σε μέσα και οπλικά συστήματα έναντι του Συριακού στρατού του Άσσαντ.
Ωστόσο η γενική φιλοσοφία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) σε γενικές γραμμές βασίζεται στο παραπάνω δόγμα, γεγονός που πιστοποιείται από την υλοποίηση στην Ανατολική Θράκη της αναδιοργάνωσης των μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών της 1ης Τουρκικής Στρατιάς.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η Τουρκία προχωράει στην αναδιοργάνωση των Ταξιαρχιών της στον Έβρο με την προσθήκη μίας Μοίρας Καταδρομών σε κάθε μία από αυτές.
Ο λόγος είναι ότι διαπιστώθηκε από τις επιχειρήσεις στη Συρία, ότι η δράση των Τούρκων Καταδρομέων στην αρχική φάση της επίθεσης μαζί με τα τεθωρακισμένα δημιούργησε συνθήκες διάσπασης της αμυντικής τοποθεσίας και διατήρησης της επιθετικής ορμής.
Τι έδειξε η τουρκική άσκηση στο προγεφύρωμα του Κάραγατς
Μόλις πρίν λίγες ημέρες ήρθε και η επαλήθευση των ανωτέρω , αφού η 54η Τουρκική Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Μ/ΚΤΑΞ) με ζώνη ενεργείας το προγεφύρωμα (Π/Γ)του Κάραγατς στον Έβρο έναντι Αδριανούπολης, πραγματοποίησε εκπαίδευση της Μοίρας Καταδρομών της, σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης.
Για τους μη γνώστες της περιοχής του Έβρου το Π/Γ του Κάραγατς είναι μία εδαφική περιοχή δυτικά του Έβρου ποταμού το οποίο ανήκει στην Τουρκία, κοντολογίς το ποτάμι δεν αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή έναντι Αδριανούπολης.
Η περιοχή που επιλέχθηκε για την διεξαγωγή της άσκησης δεν είναι τυχαία, αφού υποδηλώνει την τουρκική πρόθεση για προσπάθεια αιφνιδιασμού με χρήση των Τούρκων καταδρομέων κατά των φιλίων τμημάτων μας στην περιοχή, χωρίς το εμπόδιο του έβρου ποταμού, προκειμένου να ευοδωθεί τουρκική επίθεση στη συνέχεια.
Μία τέτοια επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί με την προσπάθεια διείσδυσης σε μικρά τμήματα των Τούρκων καταδρομέων με τη χρήση αθόρυβων όπλων στην φίλια περιοχή για εκκαθάριση των στοιχείων τοπικής ασφαλείας μας, προβαίνοντας σε αρχική σημειακή διάρρηξη της αμυντικής μας τοποθεσίας , ενώ στη συνέχεια θα λάβουν μέρος στην τουρκική επίθεση προσδίδοντας ορμή σε αυτήν ενεργώντας σε Α κλιμάκιο.
Στη συνέχεια μέσα από αυτό το σημείο διάρρηξης θα εισχωρήσουν τουρκικά τεθωρακισμένα , ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ με την υποστήριξη του πυροβολικού , UAV, επιθετικών ελικοπτέρων (Ε/ΕΠ) , αεροσκαφών της αεροπορίας στρατού σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και μαχητικών αεροσκαφών ,προκειμένου να διευρυνθεί αρχικά ο μικρός θύλακας εισχώρησης , με τελικό Αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ), τη διάσπαση της αμυντικής μας τοποθεσίας.
Εκτός όμως από την παραπάνω τακτική χρησιμοποίηση της οργανικής μοίρας των Καταδρομών της 54Μ/ΚΤΑΞ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μεταφοράς τους στα πλευρά και νώτα των φιλίων δυνάμεων με ελικόπτερα Ε/Π για κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας για διευκόλυνση της όλης τουρκικής επιθετικής ενέργειας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1η Στρατιά διαθέτει ήδη τις 23η, 41η και 47η Ταξιαρχίες Καταδρομών, οι οποίες φυσικά και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης ως μέρος του σχεδίου της 1ης Στρατιάς.
Πιθανός τρόπος δράσεως τους θα είναι ένας εκ των δύο που προαναφέραμε, δηλαδή είτε ως μέρος της κατά μέτωπον τουρκικής επίθεσης σε βάρος της αμυντικής μας τοποθεσίας, ως πολλαπλασιαστής επιθετικής ισχύος των εν Α κλιμακίων μαχόμενων τουρκικών τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών , είτε ώς αεροκίνητη δύναμη η οποία ενεργώντας κατακόρυφη υπερκέραση θα κινηθεί προς κατάληψη στενωπών και διαβάσεων αποκόπτοντας τα εμπρός μαχόμενα φίλια τμήματα από τις εφεδρικές μας Δυνάμεις.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιδιωχθεί ο έστω και μικρός χρονικά διαχωρισμός των δυνάμεων μας προκειμένου να καταστραφούν τα εν Α κλιμακώ φίλια τμήματα.
Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νού ότι ο ΑΝΣΚ των Τούρκων είναι η καταστροφή των φιλίων δυνάμεων σε μια εδαφική περιοχή η οποία θα έχει ως επακόλουθο την κατάληψη των εδαφών μας εκεί στη συνέχεια και όχι η κατάληψη εδαφών μας χωρίς την πρότερη καταστροφή των φιλίων μας δυνάμεων.
Η δύναμη των Τούρκων Καταδρομέων στην Α. Θράκη
Ως γνωστόν η 1η Τουρκική Στρατιά διαθέτει τρία Σώματα Στρατού (ΣΣ) , τα οποία είναι:
Το 2ο ΣΣ με τομέα από Σουφλί και νοτιότερα, το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ και 1ΤΘΤ (Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία), το 5ο ΣΣ με τομέα από Σουφλί και βορειότερα ,το οποίο διαθέτει 3Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 1 ΤΑΞΚΔ (Ταξιαρχία Καταδρομών) και εφεδρεία το 3ο ΣΣ το οποίο διαθέτει 1 Μ/ΚΤΑΞ, 1ΤΘΤ και 2 ΤΑΞΚΔ.
Προσμετρώντας μαζί Μ/ΚΤΑΞ και ΤΘΤ διαπιστώνουμε ότι η 1η Στρατιά έχει συνολικά 10 Σχηματισμούς και συνεπώς ισάριθμες Μοίρες Καταδρομών, μία σε κάθε έναν από αυτούς, καθώς και 3 ΤΑΞΚΔ.
Αυτές οι δυνάμεις συνιστούν συνολική δύναμη 5ΤΑΞΚΔ(+) της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη. Εδώ θα πρέπει να προσμετρήσουμε το Σύνταγμα Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής (Σ-Χ) στη Βιζύη, οπότε συνολικά οι Ταξιαρχίες ΚΔ των Τούρκων είναι μια συνολική δύναμη 6ΤΑΚΚΔ(+)
Επίσης στην Α. Θράκη εδρεύουν το 116 Σύνταγμα Εκπαιδεύσεως (Σ-Χ στο Τσανάκαλε και το 125 Σύνταγμα εκπαιδεύσεως (Σ-Χ) στην Κωνσταντινούπολη.
Υπενθυμίζεται πως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε άρθρο προ διμήνου αναφερόταν σε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες Τούρκου μεγαλο-δημοσιογράφου ο οποίος έλεγε ότι "ο τουρκικός στρατός με εντολή Ερντογάν ευρίσκεται στο τελικό στάδιο αναδιοργάνωσης του", με το επόμενο στάδιο να είναι αυτό της δράσης, πιθανότατα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, βάζοντας “φωτιά” σε Αθήνα και Ουάσιγκτον!
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Διαφαίνεται από τα παραπάνω ότι οι Τούρκοι δεν δείχνουν να πτοούνται στον τομέα του Eβρου, αυξάνοντας κατακόρυφα τη μαχητική ισχύ της 1ης Στρατιάς.
Η επίκληση από Τούρκους αξιωματούχους και κυβερνώντες ότι η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας είναι "φούμαρα", αφού όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω που αναλύσαμε μιλάμε για μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη.
Πως λοιπόν είναι δυνατόν να απειλούνται οι τουρκικές δυνάμεις στην Α. Θράκη από τις μικρότερες σε όγκο δυνάμεων ελληνικές;
Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι συνεχώς αποστέλλονται Μονάδες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες από Σχηματισμούς της 1ης Στρατιάς σε Συρία και Ιράκ για απόκτηση πολεμικής εμπειρίας και στη συνέχεια μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα εναλλάσσονται από άλλες.
Κλείνοντας ας ανασύρουμε στη μνήμη μας το τουρκικό σχέδιο επίθεσης στον Έβρο "Βαριοπούλα" , με το οποίο επιδιωκόταν η διάσπαση της αμυντικής μας τοποθεσίας στο ύψος του Ερυθροπόταμου με τον διαχωρισμό των δυνάμεων μας σε βορείως και νοτίως του υπόψιν ποταμού, γεγονός που είχε ως επακόλουθο αφενός την κύκλωση και καταστροφή των δυνάμεων μας βορείως αυτού και την πολύ δύσκολη θέση στην οποία θα βρισκόταν οι φίλιες δυνάμεις του νοτίου μετώπου οι οποίες θα αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα επίθεση από δύο κατευθύνσεις, από Ανατολάς πρός δυσμάς και από Βορρά προς νότο.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου