Με ρωσική παρέμβαση σταμάτησαν οι συγκρούσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για την ώρα...



 Η Μόσχα επέβαλε άμεση εκεχειρία

H Mόσχα επέβαλε εκεχειρία ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν τερματίζοντας έτσι τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών που κόστισαν δεκάδες νεκρούς.

Συνολικά οι Αρμενιοι έχουν ανακοινώσει 15 νεκρούς ενώ το αζερικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 7 Αζέροι στρατιώτες.

Η παρέμβαση της Μόσχας ήταν καταλυτική ιδιαίτερα στην αζερική πλευρά καθώς οι Ρώσοι υπενθύμισαν στους Αζέρους πως έχουν υπογράψει αμυντική συνδρομή με τους Αρμένιους και εάν συνεχιστού οι εχθροπραξίες αυτή θα ενεργοποιηθεί.

Άλλωστε η αζερική επίθεση έλαβε χώρα στην αρμενική επικράτεια και όχι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε αργά ότι συμφώνησε με τη «μεσολάβηση» της Ρωσίας σε μια εκεχειρία με το Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από μια μέρα συγκρούσεων μεταξύ αρμενικών και αζέρικων δυνάμεων στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις πιο σφοδρές που σημειώνονται από τον περσινό πόλεμο στην περιοχή.

«Με τη μεσολάβηση της ρωσικής πλευράς, επετεύχθη μια συμφωνία για τον τερματισμό ανταλλαγής πυρών στα ανατολικά σύνορα της Αρμενίας από τις 18.30 το απόγευμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

«Η κατάσταση έχει σχετικά σταθεροποιηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ένας Αρμένιος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στις συγκρούσεις.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας έκανε λόγο για 15 Αρμένιους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία έχασε επίσης τον έλεγχο «δύο στρατιωτικών θέσεων» και 12 στρατιώτες της αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με το Γερεβάν, ενώ υποστηρίζει ότι αρμένικες δυνάμεις σε απάντηση προκάλεσαν «βαριές απώλειες» στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατήγγειλε μια «επιθετικότητα εναντίον κυρίαρχης αρμενικής επικράτειας» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας το Μπακού ότι στοχεύει «το κρατικό σύστημα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αρμενίας».

Το Γερεβάν είχε ζητήσει νωρίτερα από την Μόσχα να βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας έναντι του Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή συνοριακή σύγκρουση μεταξύ αζέρικων και αρμενικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πασινιάν συζήτησαν για την κατάσταση, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ανακοίνωσε αργά σήμερα το Κρεμλίνο, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν τις δραστηριότητες που προκαλούν κλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Interfax.

Εναμισυ χρόνο μετά το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τοο φθινόπωρο του 2020, όλα δείχνουν πως πολύ εύκολα μπορούν να επαναληφθούν νέες εχθροπραξίες με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.

Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι χθεσινές συγκρούσεις είναι οι πιο σφοδρές από το τέλος του περσινού πολέμου.

Ο ΟΗΕ δια του αναπληρωτή του εκπροσώπου του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» τονίζοντας την ανάγκη «να αποφευχθεί μια επιστροφή στην περσινή κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Η γαλλική διπλωματία, ανήσυχη για την «υποτιθέμενη χρήση βαρέων όπλων, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα, ιδίως στην αρμενική πλευρά», από την πλευρά της προέτρεψε σε «τήρηση της εκεχειρίας», που επιτεύχθηκε μετά την λήξη των περσινών εχθροπραξιών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τους οποίους ζήτησε «επείγουσα αποκλιμάκωση».

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για «σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης», κάνοντας λόγο για «πρόκληση μεγάλου μεγέθους». Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι Αρμένιοι στρατιώτες εγκατέλειπαν «πανικόβλητοι» τις στρατιωτικές τους θέσεις, τονίζοντας ότι δύο Αζέροι στρατιώτες τραυματίστηκαν στις σημερινές συγκρούσεις.

Αυτές οι συγκρούσεις έρχονται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με τακτικά περιστατικά βίας και θύματα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να αναφέρονται. Η ήττα της Αρμενίας πέρυσι βιώθηκε ως τραύμα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και συνεχίζει να κλονίζει την πολιτική σκηνή μέχρι σήμερα.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην αρμενική πρωτεύουσα για να απαιτήσουν την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «προδότης» για την περσινή σύναψης εκεχειρίας με το Μπακού. Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να υπολογίζει, κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, στην υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία του παρείχε drones με τα οποία ουσιαστικά κέρδισε τον πόλεμο και κατέδειξε πως οι Αρμένιοι είχαν επαναπαυθεί στις νίκες του παρελθόντος και εκσυγχρόνισαν ούτε τις ένοπλες δυνάμεις τους ούτε τα πολεμικά τους δόγματα.

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου