Η Τουρκία πίσω από την “βιτρίνα” του Ερντογάν και η αμερικανική βάση στα σύνορα με τη Συρία

 


Ζοφερή η ζωή των πολιτών την περίοδο ηγεμονίας του σουλτάνου. Η οικονομική και κοινωνική κρίση αυξάνει καθημερινά. Ο λαός ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας και ο πολυχρονεμένος οραματίζεται φαραωνικά έργα στον Βόσπορο και την  κατάκτηση του διαστήματος.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες δείχνουν την τραγικότητα της κατάστασης. Σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία μετά την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος στην Τουρκία , αυτοκτονούν 65 άνθρωποι κάθε εβδομάδα.

  Οι αυτόχειρες την περίοδο 2017-2019 είναι 9.916. … Το ποσοστό των αυτοκτονιών κυρίως για οικονομικούς λόγους αυξήθηκαν κατά 38% την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η εταιρία Metropol την περίοδο Ιανουαρίου- 9 Φεβρουαρίου 2021  το 47,3 των πολιτών θέλουν να φύγουν από τη χώρα και να ζήσουν στο εξωτερικό.

Σε όλα αυτά εάν προσθέσει κανείς την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών , των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανελέητο πογκρόμ εναντίον των Κούρδων αντιλαμβάνεται την κόλαση που βιώνουν οι άνθρωποι.

Η Εθνοσυνέλευση σε λίγες μέρες θα αποφασίσει την άρση ασυλίας 28 από τους 56 βουλευτές του κουρδικού κόμματος HADEP. Η καταδίκη τους ενδεχομένως θα οδηγήσει στο κλείσιμο του κόμματος. Ουσιαστικά το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα έχει αντιπολίτευση αφού ήταν οι μόνοι βουλευτές που αυθαδίαζαν στον ηγεμόνα.

Η επιθετικότητα της κυβέρνησης έναντι των Κούρδων αυξήθηκε μετά την αποτυχημένη επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να διασώσουν 13 αιχμαλώτους στην περιοχή Gara  του Ιράκ που απέχει 40 χλμ από τα τουρκικά σύνορα.

Η τουρκική αεροπορία που βομβάρδισε και βύθισε τουρκικό πολεμικό στην Κύπρο το 1974 θέλησε να διασώσει 13 αιχμαλώτους που κρατούσαν οι Κούρδοι του ΡΚΚ.  Ο Ερντογάν προανήγγειλε ουσιαστικά την επιτυχία της επιχείρησης ¨Νυχι του Αετού¨  μερικές μέρες πριν υποσχόμενος κάτι μεγάλο στον λαό του. Αντί όμως αυτής της μεγάλης επιτυχίας τα βομβαρδιστικά σκότωσαν τους 13 αιχμαλώτους  πιθανότατα εξαιτίας  κακού σχεδιασμού και ανικανότητας. Φυσικά οι ευθύνες επιρρίφτηκαν στους αντάρτες του ΡΚΚ, χωρίς να πείθουν κανένα.

Το μεγάλο πρόβλημα και ο φόβος του σουλτάνου δεν είναι η διαταραχή στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, ούτε οι S-400, αλλά οι Κούρδοι.

Μετά την λήξη της θητείας του Τράμπ τερματίστηκε η προσωπική διπλωματία –συμφερόντων- μεταξύ των δυο Προέδρων.

Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του πρότειναν μια λύση για τους S-400 σαν αυτή της Κρήτης, αλλά ζήτησαν σαν αντάλλαγμα να σταματήσουν οι ΗΠΑ να ενισχύουν τους Κούρδους του PKK/YPG/SDG. Η αμερικανική πλευρά, όμως, δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι:

-Οι κυρώσεις για τους S-400 είναι αναπόφευκτες, επιβάλλονται από τους αμερικανικούς νόμους.

-Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Κούρδους στη Συρία

-Πρέπει να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη.

-Η δίκη της Halk Bank θα συνεχίσει κανονικά.

-Η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπατά τις δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα AshargAwsat που εκδίδεται στο Λονδίνο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην τουρκική ηγεσία.  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να φτιάξουν μια μεγάλη στρατιωτική Βάση  στην περιοχή Haseke της Συρίας, στο σημείο Αyn Diwar όπου διασταυρώνονται τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και Ιράκ.

Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώθηκε και δεν διαψεύστηκε . Εκτιμάται ότι με το σχέδιο αυτό θα στριμωχτεί η Άγκυρα και δεν θα μπορεί να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα των συνόρων.  Οι Αμερικανοί θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διασύνδεση Συρία- Ιράκ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Κούρδους.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τους Κούρδους . Όταν είχε επισκεφθεί πριν χρόνια το ιρακινό Κουρδιστάν είχε πει: ¨ φίλοι των Κούρδων δεν είναι μόνο τα βουνά αλλά κι εμείς¨.

Αυτός είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν. Για να κρύψει τον φόβο και την αποτυχία του να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους στράφηκε πάλι εναντίον της Ελλάδος.  Με αυτή την επιθετική ρητορική μπορεί να συσπειρώνει μέρος των  πολιτών του δεν αντιλαμβάνεται, όμως ότι χάνει το κύρος και την αξιοπρέπεια του στην εξωτερική πολιτική. Έτσι από συν-πρόεδρος στην υλοποίηση του σχεδίου της Μεγάλης Μέσης Ανατολής και από ηγέτης χώρας πρότυπο για τον αραβικό κόσμο κατάντησε αποδιοπομπαίος τράγος Ανατολής και Δύσης.

https://www.militaire.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου