Κρίσιμες είναι οι στιγμές στον Έβρο και δυστυχώς η Ελλάδα έχει στο «τιμόνι» του ΥΠΕΞ τον Ν.Δένδια. Για πρώτη φορά η Τουρκία αμφισβητεί εθνικό ηπειρωτικό έδαφος, απαιτώντας συρρίκνωση της Ελλάδας και αλλαγής του status quo στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.
Τα γεγονότα του Έβρου με τις Τουρκικές αρχές να δίνουν εντολή σε στρατοχωροφυλακή και στρατό να αμφισβητήσουν έμπρακτα τα Ελληνικά σύνορα στην περιοχή του Μελισσοκομείου αλλά και οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα αναδεικνύουν την πρόθεση της Άγκυρας να περάσει στο επόμενο στάδιο.
Να προχωρήσει δηλαδή σε ενέργειες αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας αναμένοντας την αντίδραση της Αθήνας και με σαφή πρόθεση ακόμα και τη δημιουργία «θερμού» επεισοδίου σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Στον Έβρο συχνά στο παρελθόν λόγω της ιδιαιτερότητας των συνόρων και των μεταβολών στην στάθμη αλλά και στην ροή του ποταμού Έβρου είχαν προκύψει ζητήματα για τα ακριβή όρια των συνόρων. Όμως πάντα οι γείτονες στο τέλος λειτουργούσαν με βάση τη λογική και ουδέποτε το ζήτημα εξελίχθηκε σε επεισόδιο. Αυτή τη φορά όμως οι Τουρκικές αρχές δείχνουν αποφασισμένες να μην υπαναχωρήσουν παρά τις έντονες αντιδράσεις, το διάβημα διαμαρτυρίας και την κλήση του Τούρκου πρεσβευτή για να δώσει εξηγήσεις.
Η ελληνική αντίδραση έπειτα από την ασύμμετρη Τουρκική επίθεση στα χερσαία σύνορα τις χώρας με τις ορδές υποκινούμενων μεταναστών φαίνεται ότι ενόχλησε σφοδρά τους γείτονες. Επιπλέον η απόφαση των Ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε νέα οχυρωματικά έργα με την κατασκευή φράχτη και στο νότιο Έβρο ώστε να «σφραγίσουν» κάθε μέτρο των συνόρων κατέδειξε την διάθεση της Αθήνας να μην επιτρέψει νέα απόπειρα στο μέλλον.
Η αποκάλυψη ότι τις τελευταίες εβδομάδες Τούρκοι αξιωματούχοι όχι ένστολοι αλλά πιθανότατα από το υπουργείο Εσωτερικών του Σουλεϊμάν Σοϊλού ή ακόμα και από την ΜΙΤ περιπολούν συνεχώς με βάρκες στο ποτάμι αναζητώντας την «Αχίλλειο πτέρνα» της Ελληνικής άμυνας επιβεβαιώθηκε με την ενέργεια στο Μελισσοκομείο.
Στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι οι γείτονες όσο μειώνεται η στάθμη των υδάτων του ποταμού θα αναζητήσουν και άλλα σημεία όπου ενδέχεται να προωθήσουν δυνάμεις όπως έκαναν και στο Μελισσοκομείο.
Στόχος φυσικά δεν είναι να καταλάβουν ελάχιστα μέτρα αλλά κυρίως να προσθέσουν νέες εστίες έντασης και να αυξήσουν τις πιθανότητες για δημιουργία επεισοδίου το οποίο φυσικά θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν.
Οι συχνοί πυροβολισμοί προς την Ελληνική πλευρά αλλά και οι πτήσεις Τουρκικών drones ακόμα και δυτικά του ποταμού πάνω από Ελληνικό έδαφος είναι χαρακτηριστικά γεγονότα των εντολών που έχουν δοθεί για συνεχείς προκλήσεις. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τον Έβρο σε μια ωμή παραβίαση των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον αέρα και χωρίς καμία δικαιολογία όπως επικαλούνται οι γείτονες στο Αιγαίο περί έξι και δέκα μιλίων εναέριου χώρου.
Καμία δικαιολογία όμως δεν υπάρχει και για τις προκλήσεις στο Αιγαίο τόσο στον αέρα με τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά όσο και στη θάλασσα. Η ενέργεια των Τουρκικών ακταιωρών να φτάσουν λίγα μέτρα από τις ακτές στη νήσο Βάτος στο σύμπλεγμα των Οινουσσών και να παρενοχλήσουν Ελληνικά αλιευτικά αλλά και σκάφη του Λιμενικού αποτελεί ένα ακόμη βήμα της Τουρκικής επιθετικότητας.
Πέρα από τις 300 και πλέον υπερπτήσεις μέσα στο 2020 και τις χιλιάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, οι παραβιάσεις Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τις αρχές του χρόνου πλησιάζουν τις 1000 αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παραβιάσεις που συνοδεύονται σχεδόν πάντα από επικίνδυνες ενέργειες σε βάρος Ελληνικών αλιευτικών και πλωτών του Λιμενικού Σώματος.
Η κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας των επιθετικών πλέον ενεργειών και όχι απλά προκλήσεων όπως τις χαρακτηρίζουν Έλληνες επιτελείς προμηνύει «θερμό» καλοκαίρι και φυσικά καμία διάθεση των γειτόνων να πέσουν οι τόνοι όπως υποκριτικά τονίζουν σε κάθε επαφή με Έλληνες αξιωματούχους
https://ift.tt/2we8LeM
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου