Σε όλα τα ζητήματα που αυτή την περίοδο « καίνε» τους πολίτες αναφέρεται σε συνέντευξή της στο LastPoint.gr η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος κ. Σοφία Βούλτεψη.
Με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρότατα προβλήματα η κ. Βούλτεψη τονίζει ότι
«Καμιά κυβέρνηση – ελληνική ή μη – δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο τόσο μεγάλες κρίσεις συγχρόνως. Όλοι δηλώνουν πως η κυβέρνηση έδρασε συντεταγμένα, αποτελεσματικά και με ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Και… όλοι φτύνουν τον κόρφο τους στη σκέψη τι θα γινόταν αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ…»
Η βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών της ΝΔ σε ότι αφορά την πανδημία υπογραμμίζει ότι το ελληνικού λαού έχει αναγνωρίσει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό την έγκαιρη, αποφασιστική και αποτελεσματική δράση.
«Έχουμε δρόμο μπροστά μας και καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί, τηρώντας παράλληλα με σχολαστικότητα τις οδηγίες. Είναι το Α και το Ω. Πρέπει να προστατέψουμε τη ζωή και αυτό υπήρξε από την αρχή η βασική προτεραιότητα», δηλώνει η κ. Βούλτεψη.
Ακόμη αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι μάχες με τον κορονοϊό χάθηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία και τονίζει πως οι δύο αυτές χώρες έπεσαν θύματα της ακυβερνησίας και της ασυνεννοησίας.
Και σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα όπως λέει η κ.Βούλτεψη θα δοκιμαστεί και αποτελεί εθνικό στοίχημα η επιτυχία του σχεδίου για την επόμενη ημέρα.
«Η δική μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει για την επόμενη μέρα, ενώ πιστεύω ότι τελικά και η ΕΕ θα πράξει αυτό που πρέπει – διαφορετικά θα υπονομεύσει την ίδια της την ύπαρξη. Πιστεύω ωστόσο ότι αν εμείς δείξουμε ότι είμαστε χώρα με ευταξία, ευνομία και ανθεκτικό σύστημα υγείας και ασφάλειας, θα δούμε την αξιοπιστία μας να φθάνει στα ύψη και ο τουρισμός μας θα κάνει «μπουμ». Γιατί όλοι θα προτιμούν μια χώρα όπου ό,τι κι’ αν συμβεί θα υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση. Αυτό είναι το εθνικό μας στοίχημα».
Στη συνέντευξή η κ. Βούλτεψη αναφέρεται και σε άλλα καίρια θέματα όπως το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά.
Αναλυτικά η συνέντευξή της κ. Βούλτεψη στη συνεργάτη μας, δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογιάννη:
Πως εκτιμάτε την μέχρι τώρα κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας . Είναι στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα και οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση;
Δεν έχει σημασία ποια είναι η δική μου εκτίμηση. Σημασία έχει ότι το σύνολο του ελληνικού λαού έχει αναγνωρίσει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό την έγκαιρη, αποφασιστική και αποτελεσματική δράση. Όπως αποδείχθηκε από τις τραγικές εικόνες που έρχονται από το εξωτερικό, η πορεία της πανδημίας και η εξάπλωσή της εξαρτήθηκε από την έγκαιρη αντίδραση.
Πιστεύετε πως έχουμε ακόμη δρόμο ακόμη σε ότι αφορά την καταπολέμηση του ιού καθώς τώρα ακόμη άρχισε να απλώνεται στη χώρα δηλαδή και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχε « παρουσία» ο ιός;
Έχουμε δρόμο μπροστά μας και καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί, τηρώντας παράλληλα με σχολαστικότητα τις οδηγίες. Είναι το Α και το Ω. Πρέπει να προστατέψουμε τη ζωή και αυτό υπήρξε από την αρχή η βασική προτεραιότητα.
Θα αντέξει το ελληνικό σύστημα υγείας την αύξηση των κρουσμάτων που τώρα έχει ξεκινήσει καθώς οι ΜΕΘ άρχισαν να γεμίζουν;
Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλης έκτασης πανδημία. Πάντα οι δυνατότητες είναι πεπερασμένες. Ο στόχος είναι να μην δοκιμαστεί το σύστημα υγείας και να μην χαθεί ο έλεγχος. Και αυτό εξαρτάται από όλους μας. Δεν πρέπει να αρρωστήσουμε. Δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας.
Τι θα πρέπει να γίνει για τα νησιά μας όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς και οι δομές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος των περιστατικών που θα πρέπει να κρατηθούν τοπικά αν υπάρχει πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αθήνα; Να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι δομές με τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας
Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για ειδικούς ελέγχους. Το κρίσιμο, όμως, είναι να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, διότι μόνο εκεί μπορεί να υπάρξει σωστός έλεγχος και δυνατότητα απομόνωσης. Σήμερα, μοιάζουν μακρινές – αν και πρόσφατες – οι αντιδράσεις για την δημιουργία κλειστών κέντρων. Είναι δυνατόν να υπάρχει υγειονομικός έλεγχος σε συνθήκες ανεξέλεγκτου συνωστισμού; Είναι δυνατόν να ελέγξει κανείς οτιδήποτε σε συνθήκες Μόριας και άλλες δέκα Μόριες τριγύρω; Άλλωστε, ούτε καν η διαδικασία του ασύλου δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνθήκες γενικού αλαλούμ. Η διαδικασία ασύλου μόνο σε συνθήκες κράτησης μπορεί να διεξαχθεί. Διαφορετικά, όποιος πληροφορείται ότι απορρίφθηκε ή πρόκειται να απορριφθεί η αίτησή του θα εξαφανίζεται. Αυτό γινόταν! Και είναι παράλογο, ακόμη και τώρα, που οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου αποδείχθηκαν προφητικές – η μία μιλούσε και για διακινδύνευση δημόσιας υγείας – η αντιπολίτευση να επιμένει σε αυτά που υποστήριζε προ κορωνοϊού. Μόλις τις προάλλες καταψήφισαν στη Βουλή! Το ερώτημα πάντως παραμένει: Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που άφηναν τις ΜΚΟ να αλωνίζουν και να νοικιάζουν, δεν επιτρέπουν στο ίδιο τους το Κράτος, στο οποίο πληρώνουν φόρους, αυτό που επέτρεπαν στον κάθε αυτόκλητο σωτήρα.
Ποια κατά την άποψη σας ήταν τα λάθη που οδήγησαν στον όλεθρο χώρες με ισχυρότερα συστήματα υγείας από την Ελλάδα όπως η Ιταλία και η Ισπανία;
Δυστυχώς, οι χώρες αυτές έπεσαν θύματα της ακυβερνησίας και της ασυνεννοησίας. Η πηγή του κακού βρίσκεται στα εκλογικά συστήματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής, που δεν δίνουν σταθερές κυβερνήσεις. Η Ιταλία γνώρισε 66 κυβερνήσεις σε 77 χρόνια. Και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μεταβίβαζαν αρμοδιότητες στις περιφέρειες. Έτσι ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε για μεγάλο και κρίσιμο διάστημα με το κράτος να παρακολουθεί ανίκανο να παρέμβει. Μόλις στις 24 Μαρτίου εκδόθηκε στην Ιταλία διάταγμα για εναρμόνιση μέτρων μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειών. Άλλες περιφέρειες έκλειναν τα όριά τους, άλλες όχι, με αποτέλεσμα να φεύγουν από τον βορρά και να φθάνουν ως τη Σικελία. Άλλοι επέτρεπαν τα καρναβάλια και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, άλλοι όχι, με αποτέλεσμα να μετακινούνται πληθυσμοί συνεχώς. Άλλοι έκλειναν τα σχολεία, άλλοι όχι. Και ούτω καθεξής. Παράλληλα, στην Ιταλία έφθαναν τσάρτερ με Κινέζους που έφθαναν εκεί για την κινέζικη πρωτοχρονιά της 25ης Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, διαφωνίες υπήρχαν και στο εσωτερικό της τετρακομματικής κυβέρνησης, με βασικότερες αυτές ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα και στα Πέντε Αστέρια. Στην Ισπανία πάλι, είχαμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερα χρόνια. Έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Σοσιαλιστές και τους Podemos, που στηρίζεται σε απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, η οποία εξαρτάται από την αποχώρηση από την αίθουσα των 18 Καταλανών βουλευτών, που συνεχίζουν να εκβιάζουν για αυτοδιάθεση. Η χώρα έχει 17 αυτόνομες κοινότητες και 2 αυτόνομες πόλεις με αποκλειστικές αρμοδιότητες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η υγεία. Οι αυτονομίες από την αρχή εξέφραζαν διαφωνίες για τον φόβο του μόνιμου (μετά τον κορωνοϊό) ψαλιδίσματος της αυτονομίας τους. Ακόμη και η Μαδρίτη, όπου έχει την έδρα της η κυβέρνηση, είναι αυτόνομη. Για να επιβληθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της 15ης Μαρτίου, έπρεπε οι αυτονομίες να ζητήσουν από την κεντρική κυβέρνηση με έγγραφο το διάταγμα της έκτακτης ανάγκης και μετά να κηρύξουν αυτές έκτακτη ανάγκη. Όταν έφθασε ειδικό τμήμα του στρατού στην Χώρα των Βάσκων για να απολυμάνει το αεροδρόμιο του Μπιλμπάο, τους έδιωξαν και τους δέχθηκαν μόνο όταν διευκρινίστηκε ότι το αεροδρόμιο είναι ιδιοκτησία του κεντρικού κράτους. Παράλληλα, υπάρχουν διαφωνίες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας με τον τελευταίο να οργανώνει (στις 19 Μαρτίου) δική του συνέντευξη Τύπου, ζητώντας δικά του μέτρα. Μεγάλη συζήτηση γίνεται τώρα και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κάλεσε τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου. Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες γυναίκες, αρρώστησαν οι σύζυγοι του Σάντσεθ, του Ιγκλέσιας, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Όλες τους είχαν παρευρεθεί στις συγκεντρώσεις…
Και στην Αγγλία όμως ο πρωθυπουργός καθυστέρησε πάρα πολύ να θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την πανδημία . Γιατί τόσα λάθη που κοστίζουν τόσες ανθρώπινες ζωές;
Είναι αυτό που σας έχω ήδη πει. Τον βασικό ρόλο παίζει η ηγεσία. Την κρίσιμη ώρα κάποιος πρέπει να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις. Και στη Βρετανία ο Τζόνσον, που προσβλήθηκε και ο ίδιος (και ο υπουργός υγείας και ο πρίγκιπας Κάρολος) ήθελε να δοκιμάσει την ανοσία της αγέλης. Γιατί αυτό του είπαν οι σύμβουλοί του. Τη δική τους γνώμη πήρε και όχι αυτή μιας επιστημονικής επιτροπής.
Ο κορονοϊός όμως έχει και επιπτώσεις στην οικονομία και σε ζωτικούς της κλάδους όπως για παράδειγμα ο τουρισμός . Θα αντέξει η χώρα μας που είχε ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ από την δεκαετή κρίση; Υπάρχουν ελπίδες να βγούμε τώρα γρηγορότερα στο ξέφωτο ή θα χρειαστεί και πάλι καιρός για την ανάκαμψη της οικονομίας;
Οπωσδήποτε το πλήγμα είναι μεγάλο. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια – και στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα δοκιμαστούμε και σ’ αυτό το πεδίο. Η Ελλάδα δεν ανήκει στις ισχυρές οικονομίες, δεν έχει σημαντική παραγωγή. Η δική μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει για την επόμενη μέρα, ενώ πιστεύω ότι τελικά και η ΕΕ θα πράξει αυτό που πρέπει – διαφορετικά θα υπονομεύσει την ίδια της την ύπαρξη. Πιστεύω ωστόσο ότι αν εμείς δείξουμε ότι είμαστε χώρα με ευταξία, ευνομία και ανθεκτικό σύστημα υγείας και ασφάλειας, θα δούμε την αξιοπιστία μας να φθάνει στα ύψη και ο τουρισμός μας θα κάνει «μπουμ». Γιατί όλοι θα προτιμούν μια χώρα όπου ό,τι κι’ αν συμβεί θα υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση. Αυτό είναι το εθνικό μας στοίχημα.
Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και την τουρκική προκλητικότητα καθώς στη δίνη της πανδημίας η Τουρκία επιχείρησε με παρέμβαση στον ΟΗΕ να καθορίσει ΑΟΖ με τη Λιβύη;
Όλες οι ενέργειες της Τουρκίας είναι άκυρες, διότι αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν αποδεκτές τις πειρατικές αυτές κινήσεις της Άγκυρας.
Το μεταναστευτικό ως πρόβλημα παραμένει παρά τη μεγάλη μάχη που δόθηκε στον Έβρο από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τι θα πρέπει να πράξει η Ελλάδα;
Η κυβέρνηση έχει σχέδιο αποτροπής, διότι έχουν σταματήσει τα γενικά προσκλητήρια που βλέπαμε επί ΣΥΡΙΖΑ και που κατέληξε να φτάσουν στη χώρα ένα εκατομμύριο άνθρωποι, να δημιουργηθεί το αίσχος της Ειδομένης και στο τέλος να μας κλείσουν τα βόρεια σύνορα. Ήταν αυτή μια συνειδητή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν είχε καμιά σχέση με αλλαγή γεωπολιτικών δεδομένων, όπως παραπλανητικά υποστηρίζουν τώρα. Οι πιο φονικές χρονιές στη Συρία, όπου ο πόλεμος ξεκίνησε το 2011, ήταν το 2013 και το 2014. Αλλά επί κυβέρνησης Σαμαρά η κατάσταση ήταν απόλυτα ελεγχόμενη. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μετά το χάος του 2015, ήλθε και νομοθέτησε το 2016 το οριστικό άνοιγμα των συνόρων: Καταργήθηκαν η κράτηση, η σύλληψη, το πρόστιμο, τα κλειστά κέντρα. Τα πάντα παραδόθηκαν στις ΜΚΟ που αλώνιζαν. Τώρα, έχουν αλλάξει οι νόμοι για το άσυλο, αλλά και έχουν επανέλθει οι νόμοι για τη σύλληψη και την κράτηση λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Επιπλέον, η διαδικασία του ασύλου έχει περιοριστεί στις 27 ημέρες ενώ προηγουμένως ο χρόνος ήταν οι 183 ημέρες.
Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που από τους πρώτους μήνες της θητείας της βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα;
Πράγματι, όπως είπα, καμιά κυβέρνηση – ελληνική ή μη – δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο τόσο μεγάλες κρίσεις συγχρόνως. Όλοι δηλώνουν πως η κυβέρνηση έδρασε συντεταγμένα, αποτελεσματικά και με ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Και… όλοι φτύνουν τον κόρφο τους στη σκέψη τι θα γινόταν αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ…
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου