Βασίλη Καπούλα
Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά παραδέχτηκαν με το σενάριο πολέμου που επεξεργάστηκαν πως ένα θερμό επεισόδιο δεν αρκεί πλέον για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατ' επέκταση την εξισορρόπηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Οπως έχει ήδη αποκαλύψει το pronews.gr, πως το βιβλίο με τίτλο «Τακτικές στόλου και ναυτικές επιχειρήσεις» επεξεργάζεται ένα πολεμικό σενάριο το οποίο προβλέπει ότι η Ελλάδα αποφασίζει να αναπτύξει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στα νότια της Κύπρου και η Άγκυρα σε απάντηση επιτίθεται σε Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω.
Σε μια προσπάθεια πρόβλεψης των κινήσεων του Ρ.Τ.Ερντογάν, οι ΗΠΑ έφτιαξαν ένα σενάριο ένοπλης κλιμάκωσης.
Πρώτο ερώτημα, είναι γιατί επιλέχτηκε η Κύπρος, δεύτερον, γιατί εμείς στο αμερικανικό σενάριο στέλνουμε βαλλιστικά οπλικά συστήματα και όχι πχ αντιαεροπορικά ή αντιαρματικά.
Το σενάριο σταδιακής ένοπλης τουρκικής κλιμάκωσης έχει ως στόχο την Κύπρο γιατί πρώτον δεν ανήκει ακόμα στο ΝΑΤΟ, δεύτερον έχει συγκεκριμένες δυνατότητες άμυνας, τρίτον οι Τούρκοι θεωρούν πως με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 μπορούν να δημιουργήσουν αντιαεροπορικό θόλο άρνησης πρόσβασης περιοχής σε ελληνικά μεταγωγικά ή μαχητικά, τέταρτον κτυπώντας εκεί τελειώνουν μια και καλή με την ελληνοκυπριακή ΑΟΖ χωρίς να χρειαστεί να εμπλακούν στο Καστελόριζο, πέμπτον είναι εγγυήτρια δύναμη, έκτον ενώ από αέρος μπορεί ίσως να βοηθήσει το Ισραήλ ή η ΠΑ, δεν συμβαίνει το ίδιο στο έδαφος.
Ποιος θα στείλει χερσαίες δυνάμεις;
Παράλληλα, οι Τούρκοι γνωρίζουν πως με χερσαία επεισόδια εκβιάζουν καλύτερα την κυπριακή ηγεσία, την αποτρέπουν από συζητήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ ενώ γνωρίζουν πως αν και η ελληνική πολιτική ηγεσία εμφανίζεται πρόθυμη για συζητησεις γύρω από το σύμπλεγμα Καστελορίζου, εντούτοις Ισραήλ και ΗΠΑ δεν θα μας επιτρέψουν πλέον την οποιαδήποτε παραχώρηση.
Συνεπώς, ο στόχος της Τουρκίας είναι η Κύπρος και γι αυτό μετέφεραν οπλισμό όπως άρματα μάχης Leo2A4 από Έβρο, και γι αυτό στο σενάριο των ΗΠΑ εμείς στέλνουμε βαλλιστικούς πυραύλους μόλις αντιληφθούμε το χερσαίο σκηνικό όπως αυτό διαμορφώνεται.
Οταν στέλνουμε λοιπόν τις ενισχύσεις, οι Τούρκοι κτυπούν το πλοίο μας και η ένοπλη αντιπαράθεση κλιμακώνεται στα νησιά όπως το περιγράφει το αμερικανικό σενάριο.
Να σημειώσουμε εδώ, πως οι ΗΠΑ αυτή τη φορά θα ενθαρρύνουν ένοπλη ελληνική απάντηση καθώς η Αγκυρα πρέπει να οδεύσει εκτός Ατλαντικής Συμμαχίας.
Το γεγονός αυτό το έχει αντιληφθεί πρώτος ο Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος και αποκάλυψε το αμερικανικό σενάριο (η τουρκική ερντογανική εφημερίδα γενί σαφάκ) περισσότερο από φόβο, ανησυχία και εκφράζοντας ένα παράπονο για την μη αναστρέψιμη πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν με το βλέμμα στο μέλλον θα προσπαθήσει να θωρακίζει αντιαεροπορικά την χώρα του καθώς έχει πάρει μαθήματα από το παρελθόν. Λιβύη, Σερβία, Ιράκ δεν είχαν S-400 και αυτή τη φορά γνωρίζει πως η Τουρκία θα έχει απέναντι της Ελλάδα-Ισραήλ και ΗΠΑ.
Συνεπώς, οι αμερικανικές απειλές και τελεσίγραφα λειτουργούν αντιστρόφως ανάλογα οδηγώντας τον Ρ.Τ.Ερντογάν στον φόβο και στην επιτάχυνση της υλοποίησης των εξοπλιστικών συμφωνιών με την Ρωσία.
Αναμένεται η σταδιακή εισαγωγή ρωσικών όπλων και στους 3 κλάδους των τουρκικών ΕΔ. Το πιο σημαντικό βέβαια για τον Ρ.Τ.Ερντογάν θα είναι να παραλάβει τους φονικούς ρωσικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους P-800 ώστε να μπορέσει να αμυνθεί σε αυτό που περιγράφεται στο αμερικανικό σενάριο και να "κλειδώσει" τις ενεργειακές περιοχές. Με αντιπλοϊκούς πυραύλους απειλούν εξάλλου και οι φιλοιρανοί μαζί με Χεζμπολάχ το Ισραήλ.
Τα περί αναβολής παραλαβής των S-400 είναι απλά όνειρα διότι αποτελούν προυπόθεση της υλοποίησης και τήρησης της συμφωνίας στην Συρία. Αν ο Ρ.Τ.Ερντογάν ακυρώσει μονομερώς την παραλαβή τους τότε αυτό θα πρέπει να έχει την έγκριση της Μόσχας και να εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα τεράστιο χερσαίο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων στην Συρία, όπου Κούρδοι, Ιρανοί, Χεζμπολάχ και συριακός Στρατός θα τον σφυροκοπούν από Ιντλίμπ μέχρι τον Ευφράτη δεχόμενος και κύματα επιθέσεων των υποστηριζόμεων από τις ΗΠΑ, Κούρδων SDF.
Με λίγα λόγια, ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποφάσισε να μείνει και να πορευτεί με αυτούς που δεν θέλουν προς το παρόν κουρδικό κράτος, δηλαδή την Μόσχα. Το αντάλλαγμα θα είναι η προστασία των Στενών με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και η ναρκοθέτηση των μελλοντικών ΝΑΤΟϊκών κινήσεων στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.
Στο διάστημα αυτό, από πέρυσι μέχρι και τώρα, η Τουρκία οργανώνεται και συντονίζει την επόμενη μέρα της φυγής της από το στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας χρησιμοποιώντας ροές πληροφοριών από Ρωσία και ΝΑΤΟ με τις ΤΕΔ να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σε ΝΑ Τουρκία-Β.Συρία και Κατεχόμενα ενώ κάνει προσομοιώσεις πολέμου σε 2,5 μέτωπα με Κούρδους Κύπρο, και θερμά επεισόδια με Ελλάδα.
Η πρώτη φάση της τουρκικής μετανατοϊκής εποχής ξεκίνησε με την εξάλειψη των εσωτερικών κινδύνων δηλαδή των κεμαλιστών/γκιουλενιστών.
Τώρα πέρασε στην δεύτερη φάση με την εξάλειψη των μελλοντικών εξωτερικών εδαφικών κινδύνων και την σταδιακή αποδέσμευση από την δυτική αμυντική τεχνολογιά. Αν υποθέσουμε ότι σε 6 μήνες φεύγει από το ΝΑΤΟ, τότε θα κοιτάξει να εξαλείψει τους Κούρδους ξεκινώντας επίθεση μέχρι τον Ευφράτη ώστε να παρεμβληθεί μεταξύ Β.Συρίας και κουρδικών περιοχών στην ΝΑ Τουρκία.
Σε ισχύ έχει τεθεί η τρίτη φάση, δηλαδή το εμπορικό-οικονομικό σκέλος της μετάβαση στην μετά ΝΑΤΟ εποχή. Αυτό θα αρχίσει να ξετυλίγεται σταδιακά μέσω συμφωνιών με Κίνα και Ρωσία.
Ολα αυτά έχουν συζητηθεί από το 2015 και αναμένεται απλά η δημοσιοποίηση τους.
* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου