Η γεωγραφία ως εργαλείο της συριζαϊκής προπαγάνδας

02/04/2019
Γράφει η Σοφία
 Βούλτεψη
Αυτό που μέχρι την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ (που χάρη στον Καμμένο παρέμεινε και σταθεροποιήθηκε στην εξουσία επί τέσσερα και βάλε χρόνια σε σημείο που ο κ. Τσίπρας να μην έχει πια ανάγκη τον παλιό του συνεταίρο) γνωρίζαμε ήταν πως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει άλλη διαφορά με την Τουρκία πλην αυτής της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Για να το πούμε αυτό δεν χρειαζόταν και πολλή γεωγραφία. Αρκούσε να επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση: «Για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο».

Και ξεμπερδεύαμε!
Με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό άλλαξε. Και ξαφνικά, παραμονές της εθνικής γιορτής για την επέτειο της Παλιγγενεσίας, ακούσαμε τον κ. Κατρούγκαλο από την Τουρκία να μας «ενημερώνει» περί της ανάγκης «να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας»!
Οπότε πληροφορηθήκαμε πως εκτός από το θέμα της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν και άλλα «θέματα». Δηλαδή, νεκρανάσταση της Συμφωνίας της Μαδρίτης τον Ιούλιο του 1997, όταν αναγνωρίστηκαν «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής στο Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, όταν έγινε λόγος για «συνοριακές διαφορές» και «συναφή θέματα».
Έτσι είναι! Ψηφίζεις για τον ΕΝΦΙΑ και ανακαλύπτεις ότι και συνεχίζεις να πληρώνεις μια χαρά και με το παραπάνω τον ΕΝΦΙΑ και ψάχνεις να βρεις πού βρίσκονται το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Και αρχίζει η… γεωγραφία! Από αυτούς που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν τους έχει κανείς διορίσει σε ρόλο… Στράβωνα του Γεωγράφου!
Οπότε, ο μεν Κατρούγκαλος άρχισε να… μετρά τα χιλιόμετρα της τουρκικής ακτογραμμής και να υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου (που δεν το σέβεται) και του Δικαίου της Θάλασσας (που δεν το έχει υπογράψει).
Και ο δε Τσιρώνης αναλύει εδώ και μέρες πού βρίσκεται γεωγραφικά το Καστελόριζο!
Ύποπτα πράγματα και επικίνδυνα, καθώς γνωρίζουμε ότι η Τουρκία διαχρονικά αμφισβητεί το καθεστώς στο Αιγαίο, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 150 περίπου νησιά και βραχονησίδες και θέτει θέμα «ελληνικής κατοχής» στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.
Γνωρίζουμε επίσης ότι η Τουρκία σταθερά προβάλλει διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα του Καστελορίζου, εκδίδει παράνομες NAFTEX και στις 27 Απριλίου 2012 η Άγκυρα εξέδωσε ΦΕΚ για παραχωρήσεις αδειών στην τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρία ΤΡΑΟ για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως του Καστελορίζου και της Ρόδου.
Αν μάλιστα προσέξετε, θα δείτε ότι οι περισσότερες παραβιάσεις πραγματοποιούνται πάνω από αυτά τα νησιά και οι περισσότερες αποβιβάσεις μεταναστών γίνονται σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Καστελόριζο. Με πρωτοφανή έξαρση αποβάσεων τον καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα πορτοπαράθυρα και έκανε γενικό προσκλητήριο, φέρνοντας στη χώρα 1,5 εκατομμύριο μετανάστες.
Γεωγραφία αλά Τούρκα!
Προσέξτε τώρα και την εμμονή στη γεωγραφία:
Στις 6 Μαρτίου 2011, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στον Αλέξη Παπαχελά, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός των Εξωτερικών τότε, μιλά για «συνολική λύση στο Αιγαίο», εξαιρώντας από ένα ενδεχόμενο πακέτο για το Αιγαίο το Καστελόριζο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου.
Δηλαδή, τον Μάρτιο του 2011, πριν από οκτώ χρόνια, ο Νταβούτογλου δήλωνε πως το Καστελόριζο δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου.
Ό,τι δηλαδή είπε και επιμένει ο κ. Τσιρώνης!
Είχε πει επί λέξει ο Νταβούτογλου:
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διερευνήσει κάθε πιθανή οδό για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης σε όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, το οποίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Η διευθέτηση είναι απαραίτητη για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών μας σχέσεων. Ωστόσο, μια διευθέτηση θα είναι λειτουργική μόνο αν είναι αμοιβαία αποδεκτή και έχει ως βάση έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και νόμιμων συμφερόντων των δύο κρατών. Γι' αυτό και οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται με πολύ προσεκτικό τρόπο. Δεν είναι μυστικό ότι οι επαφές αυτές είχαν χάσει τη δυναμική τους για χρόνια. Εντούτοις, χάρη στους δύο πρωθυπουργούς μας, τους έχουμε δώσει νέα πνοή από τον περασμένο Μάιο, με σκοπό την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.
Είμαι επομένως αισιόδοξος ότι οι αναγεννημένες διερευνητικές επαφές προοδεύουν με κατεύθυνση τον κοινό μας στόχο και θα μας οδηγήσουν κάποια στιγμή σε συμφωνία για την επίλυση με ειρηνικά μέσα όλων των υφιστάμενων ζητημάτων στο Αιγαίο. Θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι δεν αποκλείω τα όποια μέσα για τη διευθέτηση των προβλημάτων να βασίζονται στην οικειοθελή αποδοχή τους από τα δύο κράτη».
Ζητούσε δηλαδή επίλυση και άλλων θεμάτων πλην της υφαλοκρηπίδας και πιθανολογούσε και μια… οικειοθελή αποδοχή!
Αν κρίνουμε από όσα ειπώθηκαν τις προάλλες στην Αττάλεια από τον κ. Κατρούγκαλο, εδώ βρισκόμαστε τώρα!
Σ’ εκείνη την συνέντευξη, ο κ. Νταβούτογλου είχε επίσης πει:
«Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό, τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Άσχετα, όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό»!
Επιπλέον, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για επίλυση των διμερών διαφορών. Διότι η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά της γραμμής Ρόδος, Κάρπαθος, Κρήτη και επιθυμεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και όλα όσα η ίδια θεωρεί «άλλα θέματα» να επιλυθούν διμερώς, με «πολιτική λύση», εκτός δηλαδή πεδίου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.
Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και επιθυμεί οριοθέτηση με βάση την μέση γραμμή από βορρά προς νότο μεταξύ τουρκικών παραλίων και παραλίων ηπειρωτικής Ελλάδας. Με σκοπό να εγκλωβίσει τα νησιά μας σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, οπότε και θα άρχιζαν οι διεκδικήσεις σε χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο και ΑΟΖ.
Με λίγα λόγια και για να τελειώνουμε: Τα περί γεωγραφίας επιχειρήματα είναι γραμμένα στα τουρκικά.
Διαπιστώνω δε πως οι ίδιοι άνθρωποι που με μεγάλη ευκολία μιλούν με γεωγραφικούς όρους όταν πρόκειται για την Τουρκία, παριστάνοντας τους σύγχρονους Στράβωνες, αλλά τον ξεχνούν τον Στράβωνα όταν πρόκειται για την Μακεδονία.
Ξεχνούν δηλαδή την περίφημη ρήση του «Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία». Δηλαδή, «είναι και η Μακεδονία Ελλάδα».
Και ουδέποτε ασχολήθηκε με την γεωγραφία, αλλά με την Ιστορία.
Διότι γνώριζε ότι η Ιστορία επικρατεί της γεωγραφίας…

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου