Σκληραίνει την στάση του με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ο Ρ.Τ.Ερντογάν αμέσως μετά το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ για δήθεν επίθεση του 6ου Στόλου στην Αγκυρα, καθώς διακινεί πληροφορίες "βόμβα" για αλλαγή της Σύμβασης του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου και τουρκικές προπαρασκευαστικές κινήσεις για ρωσικό λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο!
Η Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Βοσπόρου, την είσοδο και παραμονή των πλοίων στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα), πρέπει να αναθεωρηθεί, δήλωσε ο Γιούρι Χέμπελ πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κριμαίας όπως αναφέρει ΜΜΕ.
«Όλοι προτάσσουν τα όπλα. Μια τέτοια συμπεριφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μαύρη Θάλασσα προκαλεί ένταση. Εάν αυτό συνεχισθεί, θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της αλλαγής της Σύμβασης του Μοντρέ, όσον αφορά τη μείωση της χρονικής παραμονής στα πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η στρατιωτική αυτή συμμαχία να γίνεται το επίκεντρο των εντάσεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Χέμπελ, σχολιάζοντας το γεγονός της "εισβολής" πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις με Γεωργία και Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κριμαίας, για την παραμονή των ξένων στρατιωτικών πλοίων πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη της περιοχής του Ευξείνου Πόντου, βάσει της συνέπειας της πολιτικής της καλής γειτονίας.
Μάλιστα, και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για την Άμυνα, Γιούρι Σβίτκιν θεωρεί δικαιολογημένη την ανησυχία του συναδέλφου του από την Κριμαία.
«Και εγώ ανησυχώ βλέποντας τα πλοία να παραμένουν στη Μαύρη Θάλασσα και να έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή, να γίνει μια πρόκληση- διαταράσσοντας τα σύνορα του κράτους μας», είπε ο βουλευτής.
Το πιο σημαντικό όμως είναι, πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την ρωσική πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Τουρκίας να παραστεί στα εγκαίνια τεμένους στην Κριμαία στην οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε θετικά.
«Έχω ήδη προσκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Το γνωρίζει και απ'ό,τι έχω αντιληφθεί ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτήν την πρόσκληση. Θα δούμε εάν θα έχει όντως χρόνο και ευκαιρία να έλθει», είπε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημόσια πρόσωπα της Κριμαίας.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τέμενος που χτίζεται στο νότιο τμήμα της Συμφερόπολης
Τουρκικό ΜΜΕ: Ρωσικό λιμάνι στο Άκουγιου της Τουρκίας
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν τον Μάιο του 2010 συμφωνία για την κατασκευή κι εκμετάλλευση Πυρηνικού Εργοστασίου στο Άκουγιου στην επαρχία Μερσίνας. Την κατασκευή και τη λειτουργία του Σταθμού ανέλαβε μια θυγατρική εταιρία του ρωσικού κρατικού φορά ατομικής ενέργειας Rosatom, η Akkuyu NGS Elektrik Uretim Corp. O Σταθμός θα περιλαμβάνει 4 μονάδες WER ισχύος 1200 MW.
Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν εγκαινίασαν ακριβώς πριν ένα χρόνο τον πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τουρκία, ο Β.Πούτιν είχε δηλώσει επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η επένδυση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνόδευε τότε τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.
Ομως σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας NGS που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, τροποποιήθηκε βασικό άρθρο της συμφωνίας του 2010 που αφορά την κατασκευή λιμένα και τερματικού για διενέργεια ναυτιλιακών και μεταφορικών εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης!
Στο Εμπορικό Μητρώο της 12ης Μαρτίου δημοσιεύτηκαν οι αλλαγές στους όρους της συμφωνίας. Η παράγραφος 6 του άρθρου 5 μέχρι σήμερα προέβλεπε την "κατασκευή εργοστασίων, αποθηκών, διοικητικών κτιρίων και διαφόρων άλλων εγκαταστάσεων".
Πλέον με την τροποποίηση, το άρθρο προβλέπει την:
"κατασκευή εργοστασίων, αποθηκών, διοικητικών κτηρίων, λιμένων, τερματικών, διενέργεια ναυτιλιακών, μεταφορικών εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης".
Ο συντάκτης του τουρκικού άρθρου αναρωτιέται ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του νέου λιμανιού.
Σημειώνει επίσης, πως πλέον με την τροποποίηση του άρθρου μπορεί να λειτουργεί εμπορικός λιμένας στην περιοχή. Κάτι φυσικό όπως λέει για μια εταιρεία που αναλαμβάνει ένα έργο σε μια περιοχή όπως την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου.
Η εταιρεία χρειάζεται το λιμάνι για την μεταφορά υλικού.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, καθώς η τροποποίηση έρχεται 9 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας το 2010.
Στο τουρκικό δημοσέυμα σημειώνεται ο "στρατηγικός χαρακτήρας" της περιοχής και μιλά ευθέως για τον πραγματικό σκοπό της κατασκευής και τροποποίησης του άρθρου.
"Πρόκειται για μια ρωσική βάση; Ενα λιμάνι στην Μεσόγειο και ένας τερματικός σταθμός δεν θα περιλαμβάνει στρατιωτική βάση και σταθμό των υπηρεσιών πληροφοριών;" καταλήγει το άρθρο.
Να αημειώσουμε πως οι "διαρροές" του συγκεκριμένου τουρκικού ΜΜΕ είναι απόλυτα στοχευμένες καθώς πρόκειται για ένα ΜΜΕ απόλυτα ελεγχόμενο από τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Συνεπώς είναι κατανοητή η στόχευση της Αγκυρας...
Πάντως όπως και να χει, πρόκειται για μια δεύτερη ψυχρολουσία μετά τις "συζητήσεις για αγορά Su-35 από την Αγκυρα"
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου