Στις κάλπες προσέρχονται περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να... “σημαδεύει” την Αγιά Σοφιά. Η επόμενη ημέρα θα βρει μια εντελώς διαφορετική Τουρκία και με ένα Ρ.Τ.Ερντογάν ακόμη ανεξέλεγκτο καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τα γεγονότα και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Αρκεί κάποιος να δει πόσες αναφορές έκανε ο Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά ενώ επιστράτευσε ακόμη και πολεμικά σενάρια όπως αυτό που παρουσίασε η Γενί Σαφάκ με τον 6ο Στόλο να του... επιτίθεται!
Εάν ο Ερντογάν βγει κερδισμένος θα νιώσει νομιμοποιημένος, θα επιμείνει σε παραδοσιακές και όχι μόνο αξιώσεις - οι αναθεωρητικές τάσεις της χώρας στο εξωτερικό θα ενισχυθούν.
Εάν η ισχύς του ΑΚΡ μειωθεί σε τοπικό επίπεδο πρέπει αναμένεται όξυνση της εσωτερικής πόλωσης η οποία με τη σειρά της θα καταναλώσει την ενέργεια της κυβέρνησης τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, στρέφοντας μερικώς την προσοχή της από κάποια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση από τις πρώτες Προεδρικές του 2014, και ιδιαίτερα από το 2015 και εντεύθεν, έτσι και αυτή θα λειτουργήσει ως ένα "δημοψήφισμα" υπέρ ή κατά του ίδιου. Θα κρίνει το κατά πόσο η κατάσταση της οικονομίας, η πολιτική πόλωση, και τα διπλωματικά αδιέξοδα της χώρας έχουν επηρεάσει δραματικά την κοινωνική αποδοχή του ΑΚΡ και του Ερντογάν, στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που έχει μείνει πιστό σε αυτόν μέχρι τώρα.
H αντιπολίτευση έχει ενωθεί στην Τουρκία κάτι που αναμένεται να στοιχίσει στον Ερντογάν. Κούρδοι, CHP καθώς και IYI έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με το διακύβευμα να είναι η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Aν ο Ερντογάν χάσει τον ένα από τους δυο μεγάλους δήμους, τότε η επόμενη μέρα θα τον βρει στη "γωνία".
Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών γίνεται αντιληπτό και εάν δει κανείς τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν για να κρατήσει και να συσπειρώσει τις ψήφους του.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Ερντογάν είναι η διατήρηση μεγάλων δήμων και ιδιαίτερα αυτών της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Σε ό,τι αφορά την πρώτη μάλιστα, πολλές είναι οι εκτιμήσεις που την θέλουν να περνά στην αντιπολίτευση. Ανησυχία υπάρχει και για άλλους μεγάλους δήμους όπως της Προύσας, της Αττάλειας και των Αδάνων.
Το AKP και το MHP συμφώνησαν να συνεργαστούν σε αυτές τις εκλογές, συγκροτώντας τη Λαϊκή Συμμαχία και θα υποστηρίζουν το μεν τους υποψηφίους του δε σε 30 μητροπολιτικούς δήμους και 51 επαρχίες. Το MHP δεν κατέβασε υποψηφίους σε 27 μεγάλους δήμους (μεταξύ των οποίων είναι η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αντάλια, το Αϊδίνι, το Ντιγιάρμπακιρ κ.α.), ενώ το AKP θα στηρίξει τους υποψηφίους του MHP στα Άδανα, τη Μερσίνη και τη Μανίσα.
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα CHP και IYI, από την άλλη, συγκρότησαν τη Συμμαχία του Έθνους και αλληλοϋποστηρίζονται σε 22 από τους 30 μητροπολιτικούς δήμους και σε 27 επαρχίες: το CHP κατεβάζει υποψήφιους σε 12 δήμους (Άγκυρα, Άδανα, Αντάλεια, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χατάι, Εσκισεχίρ κ.α.) και στηρίζει τους υποψήφιους του IYI σε άλλους 10. Στους υπόλοιπους οκτώ μητροπολιτικούς δήμους και σε 24 επαρχίες τα δύο κόμματα κατεβαίνουν ανεξάρτητα.
Το HDP αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιους για τη δημαρχία σε πέντε από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας: την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα, τη Μερσίνη, την Αντάλεια και τη Σμύρνη.
Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2014, το AKP απέσπασε ποσοστό λίγο πάνω από το 45,5%.
Η αναμέτρηση για τους δύο μεγάλους συνασπισμούς αυτών των εκλογών προμηνύεται αμφίρροπη στους μητροπολιτικούς δήμους, ιδίως στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, το Ντιγιάρμπακιρ, τη Μερσίνη, τα Άδανα και την Αττάλεια.
Στους περισσότερους μητροπολιτικούς δήμους έχουμε κούρσα ουσιαστικά μόνο δύο υποψηφίων. Η συμμαχία αυτή της αντιπολίτευσης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως θα κοστίσει στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, τον μητροπολιτικό Δήμο της Άγκυρας με υποψήφιο τον Μανσούρ Γιαβάς, προερχόμενο από τον εθνικιστικό χώρο.
Στην Σμύρνη που παραδοσιακά είναι προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεν αναμένεται κάποια ανατροπή, ενώ στην Κωνσταντινούπολη πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι για να μπορέσει να κρατήσει τον Μητροπολιτικό δήμο που κερδίζει από την εποχή που ήταν δήμαρχος ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο ισχυρός υποψήφιος για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν μονόδρομος.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 56.911.967 ψηφοφόροι για τις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.
Στις 194.390 κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες(μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι θα ψηφίσουν και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.
Οι κάλπες θα ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα στην ανατολική Τουρκία. Από τις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η ψηφοφορία σε αυτές τις πόλεις και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν από τις 8 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμαι που θα κλείσουν οι κάλπες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή της ώρας στην θερινή, στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει πλέον διαφορά ώρας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες. Στην Κωνσταντινούπολη που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 10.560.963 ψηφοφόροι.
Ο τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ φαίνεται πως θα δώσει μάχη στήθος με στήθος για να εξασφαλίσει την νίκη. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ψαλίδα έχει κλείσει και δεν αποκλείεται ακόμη και μια βραδιά θρίλερ με την πλάστιγγα να γέρνει προς τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η αντιπολίτευση και στην Κωνσταντινούπολη προσβλέπει στις ψήφους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων κάτι που ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χθεσινές (Σάββατο) τελευταίες δυο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πόλη.
Οι κάλπες θα αποκρυσταλλώσουν και τον αντίκτυπο της περιόδου αυτής στους ψηφοφόρους των περιοχών αυτών που σε μεγάλο ποσοστό είναι κουρδικής καταγωγής. Όλη η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη περισσότερο σε κλίμα βουλευτικών παρά δημοτικών εκλογών.
Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι που είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.
Οι Κούρδοι στηρίζουν την αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση και στην Κωνσταντινούπολη προσβλέπει στις ψήφους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων κάτι που ενόχλησε τον Ταγίπ Ερντογάν και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις χθεσινές (Σάββατο) τελευταίες δυο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Πόλη.
Η έντονη εθνικιστική ρητορική που επέλεξε ο Πρόεδρος της χώρας στην άκρως πολωμένη προεκλογική περίοδο έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να προσεγγίσει τους κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ψηφοφόροι του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη ψήφισαν συνειδητά το κουρδικό κόμμα για να περάσει το εκλογικό όριο και να εισέλθει στην Βουλή. Το αν αυτή η άτυπη συμμαχία θα εξοφληθεί σε αυτές τις δημοτικές εκλογές υπέρ του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τον Μητροπολιτικό δήμο της Πόλης θα το δείξει η καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ της Κυριακής.
Αντιστοίχως μεγάλες προσδοκίες από την περίοδο των επιτηρητών στους Δήμους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας έχει το κυβερνόν κόμμα, καθώς οι διορισμένοι αυτοί δήμαρχοι με αποτελεσματική χρήση κρατικών κονδυλίων έκαναν έργα υποδομών και με την στήριξη της κυβέρνησης. Οι κάλπες θα αποκρυσταλλώσουν και τον αντίκτυπο της περιόδου αυτής στους ψηφοφόρους των περιοχών αυτών που σε μεγάλο ποσοστό είναι κουρδικής καταγωγής.
«Μια σημαντική απώλεια ψήφων θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου Ερντογάν»
Από την πλευρά του, ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intellligence, υποστήριξε ότι «μια σημαντική απώλεια ψήφων θα ανησυχούσε τον Ερντογάν καθώς θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου. Χάνοντας τον έλεγχο μίας, ή περισσότερων πόλεων, θα αποτελούσε ένα ισχυρό χτύπημα στην περηφάνια του Ερντογάν και θα περιέπλεκε τη δυνατότητα του AKP να ικανοποιήσει, σε τοπικό επίπεδο, τη σκληροπυρηνική βάση ψηφοφόρων του» προσέθεσε ο Πίκολι.
"Αστακός" η χώρα
Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Τουρκία. Πέραν των 41.000 αστυνομικών θα πραγματοποιούν περιπολίες κατά όλη τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 22.000 στην Άγκυρα. Για τις εκλογές έχουν επιστρατευθεί επίσης:
- 6.745 τεθωρακισμένα οχήματα
- 126 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη
- 294 πλοία και σκάφη
Τουρκία: Οι μάχες της κάλπης
Στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη δημαρχία διεκδικούν επτά πολιτικά κόμματα και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Υποψήφιος για το AKP είναι ο Μεχμέτ Οζασεκί, ο αντιπρόεδρος και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος στηρίζεται και από το MHP.
Το CHP κατεβάζει τον Μανσούρ Γιαβάς, που διεκδικεί για τρίτη φορά το αξίωμα. Στις εκλογές του 2009 (τότε είχε κατέβει με το MHP) απέσπασε ποσοστό 25% αλλά ηττήθηκε από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το 2014, υπό το λάβαρο του CHP αυτή τη φορά, συγκέντρωσε ποσοστό 43,81% αλλά ηττήθηκε και πάλι, οριακά, από τον Γκιοκτσέκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου τον Οκτώβριο του 2017. Το «Καλό» κόμμα (IYI) δεν έχει ορίσει δικό του υποψήφιο και θα στηρίξει τον Γιαβάς.
Στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας) οκτώ κόμματα και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία. Το 2014 νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του AKP Καντίρ Τοπμπάς με ποσοστό 47,95%. Φέτος, το κυβερνών κόμμα κατεβάζει υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη στήριξη και του MHP. Κυριότερος αντίπαλός του είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου από το 2014, που στηρίζεται από το CHP και το IYI.
Στη Σμύρνη, την οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει το CHP, οι κυριότεροι υποψήφιοι είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκί (AKP-MHP) και ο Τουντζ Σογιέρ (CHP-IYI).
Στα Άδανα, ο απερχόμενος δήμαρχος Χουσεΐν Σοζλού του MHP διεκδικεί μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αυτή τη φορά με τη στήριξη και του AKP. Απέναντί του θα έχει τον μηχανικό Ζεϊντάν Καραλάρ (CHP-IYI).
Τουρκία – Ερντογάν: “Παίζει” και το χαρτί της Αγια Σοφιάς!
Στο τελευταίο του προεκλογικό ντελίριο, ο “Σουλτάνος” είπε ότι το ιστορικό μνημείο είναι τζαμί και ότι οι ίδιοι θα κάνουν τους νομικούς κανονισμούς για να μετατραπεί στην αρχική του κατάσταση.
Ο Ερντογάν μιλώντας ζωντανά στο TRT έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, για τη δωρεάν πρόσβαση, για τις νομικές ρυθμίσεις, για τις εργασίες αρχιτεκτονικής και έδωσε πληροφορίες για το άνοιγμά της για την προσευχή.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Piar προβλέπει ότι ΑΚΡ-ΜΗΡ χάνουν και Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Για την Κωνσταντινούπολη προβλέπει 50,3% για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και 48,7% για τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Για την Άγκυρα προβλέπει 54,7% για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς και 43,2% για τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Μεχμέτ Οζχάσεκι.
Με βάση τη δημοσκόπηση της εταιρείας Mediar ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΡ-ΜΗΡ χάνει την Άγκυρα και κερδίζει την Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ προβλέπει 46,12% και για τον Εκρέμ Ιμάμογλου 43,36% με 9,42% αναποφάσιστους. Στην Άγκυρα για τον Μεχμέτ Οζχάσεκι προβλέπει 42,86% και για τον Μανσούρ Γιαβάς 45,06% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 10,24%.
Ρεκόρ προεκλογικών συγκεντρώσεων από τον Τούρκο πρόεδρο
Ρεκόρ προεκλογικών συγκεντρώσεων κατέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων κατά την εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, που διεξάγονται αύριο 31 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος μέσα σε 49 μέρες πραγματοποίησε συγκεντρώσεις σε 57 πόλεις και 17 επαρχίες διανύοντας 53 χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πραγματοποίησε συγκεντρώσεις σε 26 πόλεις διανύοντας 32 χιλιάδες χιλιόμετρα.
pronews
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου