Απάντηση Μόσχας σε Τραμπ για πυρηνικά: «Οι ΗΠΑ θέλουν παγκόσμια κυριαρχία - Γυρνάμε στον Ψυχρό Πόλεμο»

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την INF, η οποία είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του ψυχρού πολέμου, προκάλεσε αντιδράσεις στη Ρωσία.

Το Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση της χώρας από τη συνθήκη για τις υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις της συμφωνίας.
«Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», είπε η πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη του 1987, που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.
Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβίαση της συνθήκης, ωστόσο, η προηγούμενη διοίκηση του πρώην αμερικανικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε μείνει στην συνθήκη.
Πέρυσι, ένας ανώτερος Ρώσος γερουσιαστής προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάσει μια επαρκή απάντηση για να εξασφαλίσει την προστασία της χώρας,αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αποσυρθούν από τη Συνθήκη των Ενδιάμεσων Πυρηνικών Δυνάμεων.
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη είναι υπέρ της επέκτασης της συνθήκης για τη μείωση των νέων στρατηγικών όπλων ΗΠΑ-Ρωσίας (New START). Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel είπε πέρυσι ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σημαντική απειλή εάν δεν συνεχιζόταν μέχρι το 2021.
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψουν το INF με το πρόσχημα ρωσικών παραβιάσεων της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις (INF) καταδικάστηκε και από Ρώσους νομοθέτες.
«Η απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να εγκαταλείψει τη Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας δεν μας εκπλήσσει, αλλά ελπίζαμε ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική. Είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι παραβιάζονται οι διατάξεις της Συνθήκης από τη Ρωσία», δήλωσε μέλος της επιτροπής άμυνας του ανωτάτου κοινοβουλίου του Ρώσου Κοινοβουλίου, Frants Klintsevich.
Ο νομοθέτης επεσήμανε ότι η απόφαση του Trump να εγκαταλείψει τη  Συνθήκη για τις Ενδιάμεσες Πυρηνικές Δυνάμεις  δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων συμμάχων του.
«[Οι Ηνωμένες Πολιτείες] θέλουν να μας τραβήξουν, όπως και η Σοβιετική Ένωση, σε μια κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα πετύχει. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να εξασφαλίσει την ασφάλειά της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες », πρόσθεσε ο Κλίντσεβιτς.

Ο Ρώσος βουλευτής , Αλεξέι Πούσκοφ, αποκάλσε επίσης την Κυριακή την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη  Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF) το δεύτερο μεγάλο πλήγμα στο παγκόσμιο σύστημα σταθερότητας μαζί με την έξοδο των ΗΠΑ από το αντιβαλλιστικό πυραύλ Συνθήκης (Συνθήκη για τη ΔΒΔ).
«Ο Trump ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη 1987. Αν οι ΗΠΑ αποσυρθεί [από τη συνθήκη INF], αυτό θα είναι το δεύτερο σημαντικό πλήγμα για ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα στρατηγικής σταθερότητας, μετά την έξοδο από τη συνθήκη ABM το 2001. Για άλλη μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο  καταγγελίας της συνθήκης», ανέφερε ο Pushkov στη σελίδα Twitter του.
Ο νομοθέτης επεσήμανε ότι η πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα καταφύγει σε πυρηνικά όπλα μόνο σε περίπτωση ξένης πυρηνικής επιθετικότητας σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την αμερικανική πυρηνική ανωτερότητα.
«Μόνο αυτό μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή πυρηνική επίθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν τον κόσμο πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο», πρόσθεσε ο Pushkov.
Η Συνθήκη INF του 1987 απαγορεύει την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη δοκιμή βαλλιστικών ή cruise πυραύλων, που εκτοξεύονται από το έδαφος με ακτίνα δράσης από 300 έως 3.400 μίλια.
pronews

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου