Σφίγγει ο κλοιός για τις αδήλωτες βραχυχρόνιες μισθώσεις


Στενεύουν τα περιθώρια για όσους δεν δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα κυρίως αυτά που προέρχονται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ηδη, η εταιρεία Boοking καλεί τα μέλη της από την Ελλάδα να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου για τη βραχυχρόνια εκμίσθωση των ακινήτων τους το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αποκτούν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Airbnb που ανασχεδιάζει την ιστοσελίδα της έτσι ώστε να μπορέσουν οι Ελληνες ιδιοκτήτες να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμά της η εταιρεία Booking αναφέρει ότι «οι τοπικές αρχές έχουν εντείνει το ενδιαφέρον τους για τους παράνομους φορείς παροχής καταλύματος. Για να διασφαλίσουμε ότι δεν προωθούμε παράνομη διαμονή στον ιστότοπό μας, είμαστε νομικά υποχρεωμένοι να προβάλουμε αριθμούς αδειών χρήσης βραχυπρόθεσμων ενοικίων».
Μάλιστα, η εταιρεία παραπέμπει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην περίπτωση που έχουν απορίες, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μόλις 15.000 ιδιοκτήτες σε σύνολο 45.000 έχουν ανοίξει «λογαριασμό» στο Τaxis για να δηλώσουν τα εισοδήματά τους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Δηλαδή, δύο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογουμένων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Συγκεκριμένα:
1. Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό, όπως τονίζουν τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει η ΑΑΔΕ αναζητώντας για παράδειγμα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.
2. Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:
α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».
β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ τα πρόσωπα που έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακινήτων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1.1.2018 μέχρι τις 30.11.2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υποβάλουν συγκεντρωτική ανά ακίνητο δήλωση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.
Οι έλεγχοι
Σημειώνεται ότι κατά τους ελέγχους που ολοκλήρωσε η ΑΑΔΕ, φέτος, μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων ερευνήθηκαν πάνω από 17.000 επιχειρήσεις - τουριστικά καταλύματα σε όλους τους νομούς της χώρας. Από τα σχετικά στοιχεία προέκυψαν σε όλη τη χώρα πάνω από 1.000 επιχειρήσεις κατ’ έτος, με κατ’ αρχάς διαφορές μεταξύ των εκτιμώμενων και των δηλωθέντων εσόδων.
kathimerini

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου