Κρίση στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μετά την απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ του Ρώσου πολίτη Αλεξάντρ Βίνικ.
Η Μόσχα δημοσίως εξέφρασε την «λύπη» της για την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Ρώσος πολίτης την οποία θεωρεί «άδικη» όπως και ότι «έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, υπενθυμίζοντας ότι το ρωσικό αίτημα για την έκδοση του Βίνικ έχει προτεραιότητα, εκφράζει την «έκπληξη» του για την λήψη μια τέτοιας απόφασης «μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας φιλικής ατμόσφαιρας στις αμοιβαίες σχέσεις».
Οντως η Ρωσια είχε πρώτη ζητήσει την έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ. Στο τέλος της ανακοίνωσης το αναφέρεται ότι «Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ευελπιστεί ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα λάβουν υπ όψιν το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας και θα ενεργήσουν αυστηρά με βάση τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου».
Η Μόσχα λαμβάνει υπ όψιν της το ότι «η αναφερθείσα δικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη.Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Βίνικ θα προσφύγουν στον Άρειο Πάγο. Εν συνεχεία η δικαστική απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από το Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα λάβουν υπ όψιν τους το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την επιχειρηματολογία της ρωσικής πλευράς και θα ενεργήσουν αυστηρά με βάση τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών».
Ο 38χρονος Ρώσος Αλεξάντρ Βίνικ, κατηγορείται από τις ΗΠΑ, για ξέπλυμα ύψους 4 δισ. δολαρίων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin). Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης θα εξετάσει την ερχόμενη Τετάρτη το αίτημα των ρωσικών Αρχών, που με τη σειρά τους ζητούν την έκδοσή του 38χρονου για άλλη υπόθεση.
Πρόκειται για υπόθεση απάτης, την οποία κατηγορείται ότι διέπραξε στην πατρίδα του, συνδεόμενη με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιρειών.
Η πράξη αυτή θεωρείται ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τα όσα τού καταλογίζουν οι Αμερικανοί, καθώς το ύψος της φερόμενης απάτης προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ. Παρότι ο 38χρονος αρνείται τη σε βάρος του αποδιδόμενη πράξη, δηλώνει ότι συναινεί στην έκδοσή του στη Ρωσία.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι ο Ρώσος άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, η οποία θα εξεταστεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Η ουσία είναι ότι στο παρασκήνιο η Μόσχα προειδοποιεί με αντίποινα, καθώς ήδη χρεώνουν με άκρατο «φιλοαμερικανισμό» την ελληνική κυβέρνηση και όταν τέθηκε το θέμα από την Αθήνα και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο προς την «ομόδοξη Ρωσία» να μην πωλήσει τους S-400 στην Τουρκία η απάντηση ήταν «Αφού εσείς δεν τους θέλατε. Δύο φορές έγιναν συζητήσεις (σ.σ.: μέχρι το 2010) και τις δύο φορές υποχωρήσατε. Και όταν πουλήσαμε τα Kornet στην Τουρκία το 2008, ρωτήσαμε αν η Ελλάδα είχε κάποια αντίρρηση, αλλά απάντηση δεν πήραμε ποτέ».
pronews
_____________________
Εάν αληθεύουν αυτά που λέγουν οι Ρώσοι, τότε θα πρέπει να μας πούν οι τότε υπεύθυνοι ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΝ για να "μη θέλουν" του S400 και ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΝ για να μην απαντήσουν για τα KORNET; (Aναφερόμαστε στο 2010, που δεν είχαμε πρόβλημα οικονομικό)
Juan
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου