Μια νέα έκθεση προειδοποιεί για το ρόλο της παχυσαρκίας στον καρκίνο. Το 40% όλων των καρκίνων σχετίζεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι καρκίνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν το βάρος του ατόμου διατηρηθεί υπό έλεγχο.
Καρκίνος - Η έκθεση, με τίτλο Vital Signs, διεξήχθη από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σε συνεργασία με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI). Ο C. Brooke Steele, του Τμήματος Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου του CDC, ήταν ο επικεφαλής της έκθεσης.
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένων των ανησυχητικών στατιστικών για την παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες (και όχι μόνο). Μεταξύ 2013 και 2014, το CDC λέει ότι 2 στους 3 ενήλικες, θεωρήθηκε υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
Το υπερβολικό βάρος ορίζεται ως Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 25 και 29,9 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και η παχυσαρκία ορίζεται ότι ως ΔΜΣ από 30 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και άνω. Μπορείτε να υπολογίσετε άμεσα τον δικό σας ΔΜΣ με ένα κλικ ΕΔΩ, στο μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.
Πώς ο καρκίνος συνδέεται με την παχυσαρκία
Ο Steele και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου χρησιμοποιώντας δεδομένα από στατιστικές για τον καρκίνο στις ΗΠΑ το 2014, καθώς και εξετάζοντας τις τάσεις την περίοδο 2005 - 2014.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τους 13 τύπους καρκίνου που παραδοσιακά συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Αυτοί περιλαμβάνουν:
-- Έναν τύπο καρκίνου του οισοφάγου (οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα)
-- Μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού
-- Καρκίνος του παχέος εντέρου
-- Καρκίνος της χοληδόχου κύστης και
-- Καρκίνος του στομάχου (γαστρικός καρκίνος)
Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν τους ακόλουθους καρκίνους:
-- Καρκίνος των ωοθηκών και
Η έκθεση εξέτασε επίσης το μηνιγγίωμα, το οποίο είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος τύπος όγκου στον εγκέφαλο και το πολλαπλό μυέλωμα.
Οι επιστήμονες ομαδοποίησαν και ανέλυσαν τα δεδομένα κατά φύλο, ηλικία, εθνικότητα, γεωγραφική περιοχή και το είδος του καρκίνου, για κάθε έναν συμμετέχοντα. Ανέλυσαν τις τάσεις τόσο με, όσο και χωρίς, την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης, επειδή η διαδικασία συχνά ανιχνεύει τους πολύποδες στο ορθό, πριν αυτοί καταστούν κακοήθεις.
ΗΠΑ: Περίπου 630.000 καρκίνοι σχετίζονται με την παχυσαρκία
Συνολικά, το 2014, περίπου 630.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έλαβαν διάγνωση για έναν από τους προαναφερθέντες καρκίνους, γεγονός που αντιπροσωπεύει ένα απίστευτο 40% επί του συνόλου των καρκίνων που διαγνώστηκαν την ίδια περίοδο.
Το ποσοστό εμφάνισης ήταν ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω. Περίπου 2 στους 3 από αυτούς τους καρκίνους εμφανίστηκαν σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 74 ετών.
Σύμφωνα με το φύλο, περισσότεροι καρκίνοι συνδέονταν με την παχυσαρκία στις γυναίκες παρά στους άντρες. Ειδικότερα, το 55% των καρκίνων που προσβάλλουν τις γυναίκες και το 24% εκείνων που προσβάλλουν άντρες, συνδέθηκαν με την παχυσαρκία.
Αυτοί οι καρκίνοι αυξήθηκαν κατά 7% μεταξύ του 2005 και του 2014. Συγκριτικά, η συχνότητα των καρκίνων που δεν σχετίζονται με την παχυσαρκία μειώθηκε κατά 13% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επίσης μειώθηκε κατά 23%, πιθανότατα εξαιτίας των βελτιωμένων πρακτικών προσυμπτωματικού ελέγχου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι “μπορεί να μειωθεί (σ.σ. η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου) με πρόληψη και έλεγχο του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας”. Η δρ. Brenda Fitzgerald, διευθύντρια του CDC, σχολίασε σχετικά:
“Η πλειοψηφία των Αμερικανών ενηλίκων ζυγίζει περισσότερο από ό,τι συνιστάται και το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία εκθέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για πολλούς καρκίνους. Τα ευρήματα αυτά προκαλούν ανησυχία. Με την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορούμε όλοι να παίξουμε τον δικό μας ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου”.
Το CDC δημοσίευσε το ακόλουθο βίντεο για τους καρκίνους που συνδέονται με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία:
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου