Συνάντηση με τους νέους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, είχε την Πέμπτη 30 Ιουνίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο Μαρούσι.
Μιλώντας προς τους νέους διοικητές ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανέφερε: «Θέλουμε να εδραιώσουμε ένα άλλο κοινωνικό ήθος στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να παρέμβουμε στις διαχρονικές στρεβλώσεις, διασφαλίζοντας την ευστάθεια και την αυξανόμενη κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι έχουμε δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις όπως η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και η ενίσχυση με πόρους και προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι ακόμα αισθητή η βελτίωση της καθημερινότητας του συστήματος υγείας. Είναι, όμως, η πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης της δημόσιας περίθαλψης από την αρχή της μνημονιακής περιόδου».
Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε: «Τόσο εγώ όσο και ο αναπληρωτής υπουργός πραγματοποιούμε συνεχώς επισκέψεις στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Η επαφή με τους εργαζόμενους μας δίνει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει μερίδα των ΜΜΕ. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιεσμένοι, ζορισμένοι αλλά εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως και από εμάς να τους στηρίξουμε στην καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους του ΕΣΥ οι οποίοι είναι στα όρια των αντοχών τους. Πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα τους και να αντιμετωπίσουμε με διάθεση θεσμικής συνεργασίας τους εκπροσώπους τους. Οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες να κάνουμε μετρήσιμες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση. Θα έχουμε, σύντομα, ένα νέο σύστημα προμηθειών που κι αυτό θα είναι μια μεγάλη τομή η οποία θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος». Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ. Πιστεύουμε ότι το Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή».
Αναφερόμενος στο καθεστώς κομματοκρατίας στη δημόσια περίθαλψη, ο κ. Ξανθός επεσήμανε: «Τα νοσοκομεία ήταν για δεκαετίες χώρος αναξιοκρατίας και παρεμβάσεων από κομματικούς παράγοντες. Εμείς δεν θα στήσουμε κομματικό μηχανισμό. Αυτό έχει τελειώσει. Η κατεύθυνση που σας δίνουμε είναι να υπηρετήσετε τη θέση που αναλαμβάνετε με δικαιοσύνη, εντιμότητα και αξιοκρατία και η πολιτική ηγεσία θα είναι δίπλα σας να σας στηρίξει».
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα διαφθοράς στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Καμία ανοχή και συγκάλυψη σε φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών. Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις. Μία την έχουμε, ήδη, νομοθετήσει. Είναι η λίστα χειρουργείου. Τα χειρουργεία θα προγραμματίζονται με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή και όχι με βάση τη σχέση ασθενή-γιατρού».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιλογή διοικητών νοσοκομείων με τον τρόπο που επιλεγήκατε εσείς. Δεν τοποθετηθήκατε με κομματικά κριτήρια όπως οι προηγούμενοι. Πάμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν πάμε να στήσουμε κομματικούς στρατούς, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων». Ειδικά στο ζήτημα της μετακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού (μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ) επισήμανε ότι «έχουμε αποκεντρώσει την αρμοδιότητα στις ΥΠΕ και με τη δική σας συνδρομή θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά οικογενειακά/ κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων παράλληλα με τις ανάγκες των νοσοκομείων και χωρίς τη λογική των πελατειακών σχέσεων και της ρουσφετοκρατίας». Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είπε: «Είναι σαφής η επιλογή της κυβέρνησης για αύξηση του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας μετά από 6 χρόνια περικοπών».
Μιλώντας για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν οι νέοι διοικητές, ο κ. Πολάκης, τόνισε: «Η Νο 1 υποχρέωσή σας είναι μέχρι τον Αύγουστο να έχετε δώσει 605 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να «πέσουν» στην αγορά. Μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν δοθεί 1.121.000.000 ευρώ». Ζήτησε, επίσης, από τους νέους διοικητές να καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια για την πάταξη της σπατάλης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές των νοσοκομείων.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε, επίσης, την υποχρέωση όλων για έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να κυνηγήσετε τη γραφειοκρατία. Και όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή των εφημεριών αλλά και στις πληρωμές προς τους προμηθευτές. Έχετε αρκετά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτά δεν πρέπει να λιμνάζουν. Πρέπει να τα δώσετε για να πάρετε νέα επιχορήγηση.». Ο κ. Πολάκης κατέληξε με το θέμα των εργολάβων των συνεργείων καθαριότητας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διώξετε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με το ν. 4368. Αυτό θα φέρει εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα Υγείας και σημαντική βελτίωση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης που υπήρχε μέχρι τώρα.».
Τέλος, ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Κοματάς έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων ενώ παράλληλα επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνουν στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου