Ειδικά, όταν ένα φρούτο περισυλλέγεται και καταναλώνεται στην εποχή του, αυτά τα πλεονεκτήματα φτάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους.
Ένα από τα φρούτα που οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν το καλοκαίρι είναι φυσικά το πεπόνι.
Δείτε από πόσες σοβαρές ασθένειες και με ποιον τρόπο σας προστατεύει το πεπόνι:
Το αντιοξειδωτικό ζεαξανθίνη, που περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση το πεπόνι, φιλτράρει τις επιβλαβείς ακτίνες του μπλε φάσματος του φωτός και θεωρείται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και, ως ένα σημείο, περιορίζει τις ζημιές από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι μειωμένοι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το β-καροτένιο, που υπάρχει εν αφθονία σε κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως το πεπόνι, η κολοκύθα, τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο. Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να προστατεύσει από το άσθμα και που επίσης βρίσκεται εν αφθονία στο πεπόνι, καθώς και τα εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα.
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και χολίνη στο πεπόνι, κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς. Καταναλώνοντας τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το να παίρνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση). Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο περιλαμβάνουν το πεπόνι, τον ανανά, τις τομάτες, τα πορτοκάλια, τις μπανάνες και το σπανάκι.
Η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται επίσης με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, την προστασία έναντι της απώλειας της μυϊκής μάζας, τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και τη μείωση στο σχηματισμό πετρών στους νεφρούς.
Καρκίνος
Η διατροφή που είναι πλούσια σε β-καροτένιο από φυτικές τροφές, όπως το πεπόνι, παίζει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Το β-καροτένιο έχει αποδειχθεί επίσης ότι έχει αντίστροφη συσχέτιση με την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, τουλάχιστον στον πληθυσμό της Ιαπωνίας.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου