Κωνσταντίνα Κούνεβα Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL: Βιώσιμη λύση για την ΕΒΖ χωρίς να πουληθεί παραγωγική δημόσια περιουσία

«Με βάση την πληροφόρηση που έχω λάβει από εργαζόμενους και συνεργάτες της Ελληνικής  Βιομηχανίας  Ζάχαρης στην Ελλάδα και στη Σερβία, είμαι πεισμένη ότι υπάρχει λύση για την εταιρεία, χωρίς να πουληθεί δημόσια περιουσία, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας και χωρίς να χαθεί η ελληνική παρουσία στην παραγωγή ενός στρατηγικού προϊόντος όπως είναι η ζάχαρη, που είναι σημαντική και για τους Έλληνες παραγωγούς τεύτλων οι οποίοι δίκαια διαμαρτύρονται.


Πήρα την πρωτοβουλία να μεταφέρω στην κυβέρνηση την ενημέρωση που είχα και την πεποίθηση που διαμόρφωσα, με επιστολή μου προς τον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Σταθάκη και Β. Αποστόλου. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία την περασμένη Τετάρτη, μού μετέφερε  αναλυτικά τον προβληματισμό και την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και πως η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για πώληση των εργοστασίων στη Σερβία και διαγραφή μέρους των δανείων είναι μονόδρομος, προκειμένου να μη χαθεί μια ολόκληρη χρονιά παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, επιμένω ότι οι τράπεζες που έχουν επανειλημμένα διασωθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, δεν μπορούν να αποφασίζουν με τόση ευκολία την πώληση πολύτιμων, παραγωγικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Όπως έχουν αποφασίσει να αναδιαρθρώσουν δάνεια και να παγώσουν οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων για μεγάλους, υπερχρεωμένους ιδιωτικούς ομίλους, το ίδιο μπορούν να κάνουν και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια επιρροής της για μια βιώσιμη λύση, χωρίς να πουληθεί δημόσια περιουσία, όπως οι θυγατρικές στη Σερβία, που η λειτουργία τους μπορεί να φέρει τα επόμενα 4-5 χρόνια κέρδη πολύ υψηλότερα από το τίμημα της πώλησής τους. Από την πληροφόρηση που είχα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στη Σερβία κατάλαβα  ότι τα εργοστάσια της ΕΒΖ εκεί αποτελούν αυτό που λέγεται "φιλέτο", και ίσως θα ήταν λάθος να τα θυσιάσουμε. Επίσης θεωρώ ότι, λόγω της απελευθέρωσης της τιμής της ζάχαρης από το 2017 αλλά και λόγω της σημασίας που κατέχει το συγκεκριμένο προϊόν στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, οι ενέργειες που θα αναληφθούν πρέπει να εντάσσονται σε ένα σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του κλάδου και να μην αποβλέπουν μόνο σε βραχυπρόθεσμες λύσεις».
Πηγη:www.syriza.gr

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου