Μελέτη που παρουσιάστηκε στο WCO-IOF-ESCEO 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος όταν χορηγούνται συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.
Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D χρησιμοποιούνται ευρέως και ιδιαίτερα ως συμπληρωματική αγωγή στην θεραπεία και την πρόληψη της Οστεοπόρωσης και η ενοχοποίησή τους για πιθανούς καρδιαγγειακούς κινδύνους απέτρεπε την λήψη από πολλούς ασθενείς που τα είχαν ανάγκη. Να σημειωθεί ακόμη πως στον Ελληνικό πληθυσμό υπάρχει σοβαρή ανεπάρκεια της απαραίτητης για τα οστά βιταμίνης D που σε ηλικία άνω των 65 ετών ξεπερνά το 65%, ενώ από έρευνες που έχουν γίνει το 89% των ερωτηθέντων υπολείπεται στην ημερήσια αναγκαία απαιτούμενη πρόσληψη του ασβεστίου.
Παρουσιάζοντας την μελέτη που βασίστηκε στην μετα-ανάλυση δεδομένων από 502.664 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο συγγραφέας καθηγητής Nicholas C. Harvey of the MRC Lifecourse Epidemiology Unit, University of Southampton, σημείωσε πως ''παρόλο που προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει αντιφατικά ευρήματα σε σχέση με την σύνδεση συμπληρωμάτων ασβεστίου και καρδιαγγειακών επεισοδίων τα αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ενιαία μελέτη , παρέχουν τη διαβεβαίωση πως τα συμπληρώματα αυτά είναι τελικά ασφαλή''.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην μελέτη, 34.890 άτομα (6,94%) ανέφεραν λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, 20.004 λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, και 10.406 λήψη και των δύο (2,1%).Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των συμπληρωμάτων ασβεστίου και εισαγωγών σε νοσοκομείο που σχετίζονται με ισχαιμική καρδιακή νόσο (π.χ. καρδιακή προσβολή), καρδιαγγειακό επεισόδιο, ή θάνατο μετά την εισαγωγή. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για βιταμίνη D και για τον συνδυασμό συμπληρωμάτων.
O καθηγητής Cyrus Cooper, διευθυντής του MRC Lifecourse Επιδημιολογίας Unit, University of Southampton, πρόσθεσε πως ''ανεξάρτητα από το αν οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή όχι κατά την έναρξη,τα συμπληρώματα ασβεστίου (με ή χωρίς τη βιταμίνη D) δεν αυξάνουν τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών συμβαμάτων''
Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οστεοπόρωση, Οστεοαρθρίτιδα και Μυοσκελετικές Παθήσεις (WCO-IOF-ESCEO 2016) πραγματοποιήθηκε, στη Μάλαγα της Ισπανίας 14-17 Απριλίου 2016.Είναι το μεγαλύτερο ετήσιο φόρουμ στον κόσμο για την παρουσίαση της κλινικής έρευνας και τις νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και της διαχείρισης των οστών και των μυών.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ
Παναγιώτης Στασινός
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου