Επιστήμονες βρήκαν την “Αχίλλειο πτέρνα” του καρκίνου – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα (BINTEO)

Επιστήμονες βρήκαν την “Αχίλλειο πτέρνα” του καρκίνου – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα (BINTEO)

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν έναν τρόπο να “κατευθύνουν” το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιον τρόπο, ώστε εκείνο να να επιτίθεται και να σκοτώνει καρκίνους.

Ανέπτυξαν μια μέθοδο, ώστε, σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Science, να μπορούν εντοπίζουν συγκεκριμένα και μοναδικά σημάδια μέσα σε έναν καρκινικό όγκο, τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει και ως εκ τούτου να τους επιτεθεί. Αυτά τα μοναδικά σημάδια αποτελούν την “Αχίλλειο πτέρνα” κάθε καρκινικού όγκου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όμως, προς το παρόν, αυτή η προσέγγιση είναι αρκετά ακριβή, αφού χρειάζεται ξεχωριστός σχεδιασμός για κάθε ασθενή και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν, ότι, ενώ στην θεωρία αυτή η ιδέα έχει βάση, στην πράξη μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο περίπλοκη.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να αποτελέσει την “ραχοκοκαλιά” νέων θεραπειών και ελπίζουν να είναι σε θέση να την εφαρμόσουν δοκιμαστικά σε ασθενείς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αντίστοιχες προσπάθειες για να “εκπαιδευτεί” το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τους καρκινικούς όγκους έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά τα αντίστοιχα “εμβόλια καρκίνου” που είχαν δημιουργηθεί αποδείχτηκαν μη αποτελεσματικά σε μεγάλο βαθμό.

Το πρόβλημα προκύπτει από καρκίνους που δεν αποτελούνται από πανομοιότυπα κύτταρα, δηλαδή είναι πολύ μεταλλαγμένοι, δημιουργούνται μέσα από ένα γενετικό χάος και τα δείγματα που μπορεί να πάρει κανείς από διαφορετικά σημεία του ίδιου όγκου μπορεί να φαίνονται και να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά.

Αναπτύσσονται σαν ένα δέντρο με “κορμό” που είναι γεμάτος μεταλλάξεις και στη συνέχεια η κάθε μία μετάλλαξη δημιουργεί το δικό της “κλαδί” και όλες μαζί αναπτύσσονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως ετερογένεια του καρκίνου.

Η τελευταία διεθνής μελέτη,όμως, ανέπτυξε έναν τρόπο για να εντοπίζονται οι βασικές μεταλλάξεις στον “κορμό” του καρκίνου, εκείνες που αλλάζουν τα αντιγόνα, τα οποία είναι οι πρωτεΐνες που προεξέχουν από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

Ο καθηγητής Charles Swanton, από το Ινστιτούτο Καρκίνου του UCL, αναφέρει: “Αυτό είναι συναρπαστικό (...) Τώρα μπορούμε να ορίσουμε με ποια προτεραιότητα μπορούμε να στοχεύσουμε τα καρκινικά αντιγόνα που είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο (...) αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα αυτών των εξαιρετικά πολύπλοκων μορφών καρκίνου (...) Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό και φτάνει την εξατομικευμένη ιατρική στο απόλυτο όριό της, όπου κάθε ασθενής θα έχει μια μοναδική -κατά παραγγελία- θεραπεία”.

Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις που προτείνονται για τη στόχευση των μεταλλάξεων στον “κορμό” του καρκίνου. Η πρώτη είναι η ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου για κάθε ασθενή που θα εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα για εντοπίζει αυτούς τους “κορμούς”. Η δεύτερη είναι να ανιχνεύονται εκείνα τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που στοχεύουν ήδη αυτές τις μεταλλάξεις και να πολλαπλασιαστούν στο εργαστήριο, ώστε στη συνέχεια να επανεισάγονται στον οργανισμό του ασθενούς και να επιτίθενται ομαδικά στον καρκίνο.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για αυτήν τη νέα ανακάλυψη. Όλη η παγκόσμια ιατρική κοινότητα παραδέχεται το πόσο σημαντική είναι αυτή η έρευνα, αλλά υπογραμμίζεται ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα προτού βγουν τα πρώτα οριστικά συμπεράσματα.

http://www.bbc.com

iatropedia.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου