ΜΟΝΑΔΙΚΟ κατόρθωμα ΣΥΡΙΖΑ - ΚΑΙ χάσαμε τις τράπεζες ΚΑΙ κινδυνεύουν οι καταθέσεις!



Και επισήμως ο πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ, έβαλε ταφόπλακα στο υποτιθέμενο "μαξιλάρι" των 15 δισ. ευρώ που θα ήταν δήθεν διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες αν χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους. 

Έτσι, από την 1η του νέου έτους, αν χρειαστούν νεά κεφάλαια και αυτά δεν βρεθούν από τις αγορές, ετοιμαστείτε για bail in.

Στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ το είχαμε αποκαλύψει από το περασμένο Σάββατο ("Γιατί ο κίνδυνος του bail in παραμένει στο τραπέζι") ότι το συνολικό δάνειο που τελικά υποτίθεται ότι παίρνουμε με βάση την συμφωνία Τσίπρα το καλοκαίρι δεν είναι τελικά 86 δισ. ευρώ, αλλά περίπου 70, ίσως και κάτι λιγότερο. Βέβαια, θα μου πείτε, ούτε αυτά θα τα πάρουμε τελικά κατά πάσα πιθανότητα. Και μάλλον θα έχετε δίκιο. Γιατί αν εξαιρέσουμε τα λεφτά που δόθηκαν το καλοκαίρι για να αποπληρωθούν ΔΝΤ και ΕΚΤ και να μην χρεοκοπήσουμε, κατά τα άλλα στη χώρα εισρέουν τα 2 δισ. που με χίλια ζόρια πήραμε, το 1 δισ. για το οποίο δίνεται η νέα μάχη (με ασφαλιστικό κλπ) και τα λιγότερα από 10 δισ. που θα δοθούν τελικά στις τράπεζες.

Καμιά 30αριά δηλαδή το πολύ. Από εκεί και πέρα, για να έρθουν κι άλλα χρήματα, θα πρέπει όχι απλά να ματώσουμε, αλλά να... γδαρθούμε. Όμως το ζήτημα είναι αλλού. Είναι ότι οι εταίροι δεν φαίνεται να επιθυμούν να δώσουν άλλα χρήματα στη χώρα. Δεν επιθυμούν να αναλάβουν το ρίσκο. Ίσως γιατί στην πραγματικότητα θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και προσπαθούν απλά με ημίμετρα να "μπαλώνουν" καταστάσεις, να... βάζουν τη σκόνη κάτω από το χαλί και να κερδίζουν χρόνο.

Αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι χαρακτηριστικό. Βγαίνει ο κ. Σταθάκης και λέει ότι "ζημιώθηκε το δημόσιο και οι ιδιώτες με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση". Είναι πρωτοφανές. Ο υπουργός παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο για να δώσει την ευκαιρία στα funds να αποκτήσουν μετοχές σε ελκυστικές για εκείνα τιμές, προκειμένου να συμμετάσχει με το μικρότερο δυνατό ποσό ο ESM (μέσω του ΤΧΣ). Να μην δώσουν δηλαδή οι εταίροι τα κεφάλαια που είχαν δια της υπογραφής τους δεσμευτεί ότι είναι διαθέσιμα γαι τις ελληνικές τράπεζες.

Αλλά έστω ότι το ξεπερνάμε αυτό το ζήτημα με τα funds και την ισοπέδωση των μικρομετόχων και την εξανέμιση της περιουσίας του ΤΧΣ, όχι μέσα από πωλήσεις πακέτων όπως αρχικά είχε προβλεφτεί από τα πρώτα Μνημόνια, αλλά με τη μη συμμετοχή του στις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου. Αλλά βέβαια, τότε, οι ΣΥΡΙΖΑίοι που ήταν στην αντιπολίτευση ούρλιαζαν για τεράστια σκάνδαλα που υποτίθεται ότι συντελούνταν στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Για το τι έγινε τώρα, ας ρωτήσουν τον κ. Σταθάκη...

Να πάμε όμως στην ουσία. Ας μας κάνει μία εκτίμηση ο υπουργός. Με την ανακεφαλαιοποίηση αυτή, θα μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να ενισχύσει την οικονομία; Και έτσι να πιάσει τόπο και η... θυσία δημοσίου και ιδιωτών; Θα μπορέσει να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά; Μην κουράζεται, θα του δώσουμε εμείς την απάντηση. Ούτε σεντ. Θα πρέπει να γίνουν πολύ ευνοϊκές συμφωνίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα πρέπει να επιστρέψουν καταθέσεις για να λειτουργήσει και πάλι ομαλά το τραπεζικό σύστημα. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί και η ελληνική οικονομία.

Δηλαδή... χαιρετίσματα υπουργέ μου! Μόνο που οι "προηγούμενοι" είχαν φροντίσει να υπάρχει και το περίφημο "μαξιλάρι" του ΤΧΣ. Εκείνα τα περίπου 10 – 11 δισ. που τα ορεγόσασταν όταν αναλάβατε την διακυβέρνηση της χώρας τον περασμένο Ιανουάριο ότι θα τα χρησιμοποιούσατε για κοινωνική πολιτική και για να αποπληρώνετε τόκους στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Εκείνα που χάσατε με μεγάλη ευκολία και με πρωτοφανή γκάφα μέσα από τα χέρια σας πέρυσι την άνοιξη...

Αυτό το "μαξιλάρι" αποτελούσε και την εγγύηση ότι δεν κινδυνεύουν με κούρεμα οι ελληνικές καταθέσεις. Τώρα όμως έχει γίνει καπνός. Και ενώ στην αρχή επικοινωνιακά ισχυριζόσασταν ότι υπάρχουν άλλα 15 δισ. για τις τράπεζες εκτός από τα πρώτα 10 για να τις ανακεφαλαιοποιήσουν, τώρα οι μάσκες έπεσαν οριστικά. Το είπε ξεκάθαρα ο κ. Ντάισελμπλουμ για όσους τυχόν ακόμη είχαν αμφιβολίες.

Από την 1η του νέου έτους θα ισχύει και για την Ελλάδα η οδηγία που θα ισχύσει και σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα και οι τράπεζες δεν θα είναι προστατευμένες από bail in αν χρειαστούν νέα κεφάλαια. Και ας βρίσκεται σε πρόγραμμα. Και με αυτές τις συνθήκες πιστεύει κανείς, ότι θα επιστρέψουν πίσω οι καταθέσεις; Είτε αυτές που είναι εκτός Ελλάδος, είτε αυτές που βρίσκονται στα... στρώματα; Ενώ ταυτόχρονα θα τους κυνηγά και μία πρωτοφανής φορολογική λαίλαπα; Και πάλι... χαιρετίσματα! Και μακάρι να μην ξαναχρειαστούν κεφάλαια οι τράπεζες μέσα στο 2016. Βάζει όμως κανείς το χέρι του γι' αυτό στη φωτιά;


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου