Σε λίγες ώρες, με την κατάθεση επισήμως των υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ και ακολουθεί η μάχη όσων μπήκαν στην κούρσα για την ημερομηνία της ψηφοφορίας. Οι κόντρες από εδώ και στο εξής θα είναι ακόμη μεγαλύτερες μεταξύ των υποψηφίων, ενώ ήδη το παρασκήνιο για τις εσωκομματικές εκλογές, οι εν δυνάμει συμμαχίες και τα «μαχαιρώματα» είναι έντονα.
Μέσα σε αυτή τη διαδικασία πολλά στελέχη αναρωτιούνται ποιος είναι ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ποιον θα ήθελε νέο πρόεδρο για τη ΝΔ από τους υποψηφίους (μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες των Β. Μεϊμαράκη, Α. Τζιτζικώστα και Κ. Μητσοτάκη και υπάρχει ένα ερωτηματικό τι θα γίνει με τον Α. Γεωργιάδη) και γιατί δεν έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.
Με τη ΝΔ να κινδυνεύει με διάσπαση, καθώς βρίσκεται σε μία από τις πιο κρίσιμες καμπές της ιστορίας της λόγω και του γεγονότος ότι έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του κόμματος «συνιστώσες», όπως έχει πει ο κ. Μεϊμαράκης, θα περίμενε κανείς ο Κώστας Καραμανλής να θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Ή μάλλον δεν θα χρειάζονταν να θέσει καν υποψηφιότητα. Αν δήλωνε πώς θα διεκδικούσε την προεδρία αυτομάτως θα μάζευε και όλο το… χαρτί.
Ο Κώστας Καραμανλής από το 2009 που έχασε τις εκλογές έχει σχεδόν σε όλα τα μέτωπα δικαιωθεί. Από τις απειλές που δέχονταν για τη ζωή του με το σκάνδαλο των υποκλοπών να επιβεβαιώνεται πλήρως και να αποδεικνύεται πια κέντρα βρίσκονταν πίσω από αυτό έως τα θέματα της οικονομίας και τα δεινά που ακολουθούσαν.
Αυτό που τον βαραίνει είναι πώς δεν εξήγησε στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συνέβη, όπως επίσης και γιατί όσο είχε την εξουσία δεν ανέλαβε ο ίδιος πρωτοβουλίες προκειμένου η χώρα να μην πέσει στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου και έχει την κατάληξη που έχει σήμερα.
Ακόμη πάντως και σε αυτή την περίπτωση ο Κώστας Καραμανλής παραμένει αναμφισβήτητος ηγέτης και θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη επιστροφή, όπως έκανε στην Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί γιατί, όπως είπαμε, έχει δικαιωθεί. Πόσο, δε, μετράει η άποψη του στο κόμμα φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες, όπου στελέχη έκαναν… παρέλαση από το γραφείο του προκειμένου να συζητήσουν τα εσωκομματικά και να πάρουν… γραμμή.
Περιμένει λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στο κόμμα και να ενώσει τη δεξιά παράταξη κάνοντας τη και πάλι πρώτη δύναμη ή η όποια φθορά που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια (πρέπει να θυμίσουμε το δημοψήφισμα όπου οι δημοσκόποι και συνεργάτες του τον παρέσυραν να κάνει δήλωση υπέρ του «ναι» αποδεχόμενος ότι η κατάσταση είναι οριακή, αλλά προέκυψε τελικώς το συντριπτικό «όχι») δεν του επιτρέπει να κάνει σχέδια για το μέλλον;
Η απάντηση είναι δύσκολη και κανείς δεν μπορεί να πει τι πραγματικά έχει στο μυαλό του. Είναι γεγονός πάντως πώς ο Κώστας Καραμανλής έχει επιλέξει να κρατιέται μακριά από τις εσωκομματικές εξελίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παίζει κάποιο ρόλο.
Σημειώνεται πώς στήριξε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για μεταβατικό πρόεδρο και οι πληροφορίες λένε πώς το στηρίζει και σήμερα παρ’ ότι ένας ακόμη υποψήφιος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας χαίρει της εκτίμησης του.
Είναι επίσης γεγονός πώς ο Κώστας Καραμανλής είναι ο μόνος που θα μπορούσε υπό συνθήκες και προϋποθέσεις να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή πάντως που διατηρεί διαύλους επικοινωνίας μαζί του και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Κανείς δεν μπορεί επίσης να παραβλέψει πώς ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν «καραμανλικό» άνθρωπο, τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που μπαίνει στο παζλ της προσπάθειας να ερμηνευτεί ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή. Αυτό που λέει ότι η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κρατάει ακόμη ενεργή την πολιτική γενιά του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού στη ΝΔ. Σε περίπτωση που αναλάμβανε τα ηνία του κόμματος ο Απόστολος Τζιτζικώστας όλοι αυτοί, Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη, Σαμαράς και πολλοί άλλοι θα έπρεπε να «αποστρατευτούν».
Ίσως, κρίνει πώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συμβεί αυτό, να περάσει δηλαδή το κόμμα σε νεότερη γενιά γιατί θα μπορούσε να φέρει τη διάσπαση στη ΝΔ ή μπορεί να θεωρεί πώς με ένα νέο πρόσωπο θα έμπαινε και αυτός στο περιθώριο.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου