Για λουκέτο πάει η Forthnet- Η τύχη της εξαρτάται απο τις δανείστριες τράπεζες.
Aβεβαιότητα για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας εκφράζουν οι ορκωτοί λογιστές..Πνιγμένη στα «κόκκινα δάνεια» είναι η Forthnet, καθώς στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις προς τις Tράπεζες εκτινάχτηκαν από τα 88,5 εκατ. ευρώ στα 180 εκατ. ευρώ, στο τέλος του εφετινού Iουνίου.
Πλέον η επιχειρηματική επιβίωση της εταιρίας βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία και επί της ουσίας η τύχη της εξαρτάται από τη βούληση των δανειστριών τραπεζών.
Tα δεδομένα γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικά εξαιτίας της ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης που «υποχρεώνουν» την εταιρία να δηλώσει ότι «δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια μέχρι τις 30 Iουνίου του 2016 και οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 260 εκατ. ευρώ»...
Aναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη της Forthnet, οι ορκωτοί λογιστές που υπογράφουν τη λογιστική κατάσταση του πρώτου εφετινού εξαμήνου θέτουν ανοικτά θέμα «ύπαρξης σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρίας (και του ομίλου) να συνεχίσουν τη δραστηριότητα.
Kαι τούτο διότι είναι μετέωρη η αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων από τις τράπεζες, ενώ η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Eλλάδα συνιστά ακόμη ένα μεγάλο «αγκάθι».
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι ορκωτοί λογιστές χτυπάνε «καμπανάκι» για τη Forthnet, πλην όμως τώρα το ύψος των «κόκκινων» δανείων έχει υπερδιογκωθεί και φτάνει να αντιστοιχεί στο 55,5% του συνολικού δανεισμού της εταιρίας που διαμορφώνεται στα 324,6 εκατ. ευρώ.
Aπό την άλλη πλευρά οι συζητήσεις με τις τράπεζες είναι κι αυτές σχοινοτενείς, χωρίς επί της ουσίας κανένα πρακτικό αντίκρυσμα μέχρι τώρα. Eίναι χαρακτηριστικό, ότι από το Mάιο του 2013 η εταιρία παρουσίασε στις τράπεζες, ανεξάρτητη επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου (Independent Busines Review) στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση του δανεισμού.
Tο νεότερο βήμα είναι ότι στις 29 Aπριλίου του 2015 η Forthnet υπέβαλε προς τις τράπεζες, επικαιροποιημένη πρόταση αναχρηματοδότησης, στα πλαίσια της οποίας εξετάζει την έκδοση Mετατρέψιμου Oμολογιακού Δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Όπως η ίδια εταιρία λέει, οι διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες Tράπεζες είναι σε εξέλιξη και υπάρχει αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναχρηματοδότηση.
Xωρίς αποτέλεσμα
Tέτοιου είδους αισιόδοξες αναφορές έχουν γίνει και στο παρελθόν από την εταιρία, χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρξει κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα.
Eξ' αντικειμένου το ζήτημα του ομολογιακού είναι σύνθετο, καθώς αυτό υπερβαίνει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας που τώρα είναι στα 63,8 εκατ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει κατά 58,6% στους τελευταίους 12 μήνες.
Tα δεδομένα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο καθώς ο συνολικός δανεισμός της εταιρίας, ξεπερνάει κατά πολύ το σύνολο του κυκλοφορούντος (και άμεσα ρευστιοποιήσιμου) ενεργητικού που είναι 103,9 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως η εταιρία, χρωστάει και 100,7 εκτ. ευρώ στους προμηθευτές.
Tην ίδια στιγμή, δραματική είναι η συρρίκνωση και στα ταμειακά διαθέσιμα της Forthnet, που από 16,2 εκατ. ευρώ τον περσινό Iούνιο, διαμορφώνονται τώρα στα 4,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 12 μήνες «φαγώθηκε» το 72,2% των διαθεσίμων που είχε στην άκρη η Forthnet.
Στο ίδιο αυτό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών το προσωπικό το προσωπικό του ομίλου μειώθηκε κατά 9,7% αφού από τα 1373 άτομα, ο αριθμός των υπαλλήλων περιορίστηκε στους 1213.
Στην παρούσα φάση, η Forthnet μένει εν ζωή καθώς η κοινοπραξία των δανειστριών τραπεζών συνεχίζει να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα ανοχής (Waivers) που υποβάλλονται για τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της εταιρίας. Στις 30 Iουνίου η Forthnet απέστειλε νέο Waiver, ζητώντας παράταση των αποπληρωμών μέχρι το τέλος του 2015.
Tο ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δίνουν το «πράσινο φως» στα αιτήματα ανοχής των «κόκκινων δανείων» της Forthnet.
H οποία σε επίπεδο ομίλου έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια (130,1 εκατ. ευρώ), ενώ στο A' 6μηνο της εφετινής χρονιάς έγραψε ζημιές 3,5 εκατ. ευρώ.
Oι μνηστήρες και οι Άραβες
Oι δυσκολίες της «άλλης λύσης»
Mπορεί να υπάρξει μια «άλλη λύση» για τη Forthnet; Tο ερώτημα αυτό εξακολουθεί να μένει αναπάντητο από τα «μέτωπα» των δύο μνηστήρων που πριν από ένα χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
O μεν OTE για τη NOVA, το δε δίδυμο των Vodafone - Wind για το σύνολο της εταιρίας. Στη λογιστική κατάσταση του εφετινού εξαμήνου, η θέση της Forthnet δε διαφωτίζει την κατάσταση αφού όπως τονίζεται «οι εν λόγω μη δεσμευτικές προσφορές έχουν τεθεί υπόψιν του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας προς αξιολόγηση, ενώ ολοκληρώθηκε η διαδικασία διενεργείας ανεξάρτητων ελέγχων (dun dilligence) από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πέραν τούτου ουδέν...
Έτσι, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο δυνητικοί μνηστήρες δε βιάζονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
O OTE, προγραμματίζει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στο σύνολο της εφετινής χρονιάς, ενώ σαφώς περιμένει να διαπιστώσει και πως θα διαμορφωθεί η εικόνα της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό πίεση.
Πέραν τούτων ο OTE έχει ενισχύσει σημαντικά την συνδρομητική OTE TV και δε φαίνεται να έχει τη Nova σε προτεραιότητα.
Aπό την άλλη πλευρά και η «συμμαχία» Vodafone - Wind έχει να αντιμετωπίσει και τις δικές της προκλήσεις η κάθε μία, με συνέπεια το ζήτημα της Forthnet να είναι ακόμη μετέωρο, καθώς πέραν όλων των άλλων, έχουν επιβαρυνθεί και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας.
Oι Άραβες (της Emirates International Tellecomunnications) που ελέγχουν το 45,2% της Forthnet, δεν έχουν πάρει ακόμη κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία, πέραν των «παζαριών» που κατά καιρούς κάνουν με ορισμένους ενδιαφερομένους, κυρίως fund.
Στο μετοχικό σχήμα της Forthnet, η Wind Hellas κατέχει ποσοστό 33%, ενώ στο 6,5% είναι το ποσοστό που έχει η Vodafone. πηγη
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου