*Γράφει η Βάσω Μιχοπούλου/Ημερησία
Μαζί με τις τράπεζες που έχουν "παγώσει" εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, "πάγωσε" και μια ζεστή αγκαλιά για τις παιδικές καρδιές στην Ελλάδα...
Το Coeurs pour Tous Hellas ("Καρδιές για όλους"), ο θυγατρικός φορέας του διεθνούς ιδρύματος που έχει δημιουργήσει εδώ και 17 χρόνια ο "οικουμενικός" καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης / HUG (Hopitaux Universitaires de Genève), με στόχο την αρωγή στα άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια, δυστυχώς "κόλλησε" από το κλείσιμο των τραπεζών στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
"Αποφασίσαμε πριν ενάμιση μήνα να επεκτείνουμε τη δράση μας και στην Ελλάδα, γιατί στη χώρα μας, κάθε χρόνο γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης.
Για να λειτουργήσει όμως το ίδρυμα χρειαζόμαστε χρήματα και για να έχουμε χρήματα χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό λογαριασμό που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τον ανοίξουμε γιατί οι τράπεζες είναι κλειστές. Έχουμε φίλους που περιμένουν να μας κάνουν τις δωρεές τους και αδυνατούν λόγω της παρούσας κατάστασης.
Σκοπός του CpTH δεν είναι μόνο να στηρίζει και να θεραπεύει τα ελληνόπουλα με καρδιοπάθεια, αλλά και να ενισχύει οικονομικά τις οικογένειες τους μετεγχειρητικά", εξηγεί ο Καθηγητής, ο οποίος στην Ελλάδα, μέσω του ιδρύματος, συνεργάζεται μόνο με το παιδιατρικό νοσοκομείο του Ομίλου "ΥΓΕΙΑ", Παίδων "ΜΗΤΕΡΑ", γιατί, όπως ο ίδιος λέει, από το 2000 μέχρι και σήμερα, καμία κυβέρνηση, κανείς υπουργός υγείας και καμία διοίκηση δημόσιου νοσοκομείου δεν τον έχει προσεγγίσει με την απαραίτητη σοβαρότητα για να του προτείνει συνεργασία.
Ο καθηγητής Καλαγκός που ζει μόνιμα στη Γενεύη, επισκέπτεται την Αθήνα μία φορά τον μήνα, χειρουργεί και επιστρέφει στη βάση του ή μεταβαίνει σε κάποια γωνιά της γης, όπου υπάρχει ανάγκη. Ο ίδιος που είναι και προσωπικός φίλος του Ζαν-Κλοντ-Γιουνκερ, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα έζησε από κοντά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και διαμόρφωσε την άποψή του: "Ζω στην Ευρώπη και βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.
Η Ελλάδα βιώνει τρομακτικές δυσκολίες, αλλά έχει ανάγκη την Ευρώπη. Προσωπικά δεν κατάλαβα ποιο ακριβώς ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Αν το ερώτημα ήταν Ναι ή Όχι στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα έπρεπε να πει Ναι. Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Νομίζω ότι η επιλογή του ήταν το χειρότερο. Εύχομαι και ελπίζω να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή"
Μια καρδιά για όλα τα ελληνόπουλα…
Ο Καθηγητής το 1998 ίδρυσε στη Γενεύη το «Coeurs pour tous», ένα ίδρυμα με ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, το οποίο χρηµατοδοτείται από δωρεές κυρίως ελβετικών τραπεζών, αλλά και ιδιωτών, καθώς και από τα έσοδα της πατέντας «Kalangos Ring», ενός πρωτοποριακού «δαχτυλιδιού», που επινόησε ο διάσημος καρδιοχειρουργός, για να το τοποθετήσει στην παιδική καρδιά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η άλλη σημαντική λειτουργία του ιδρύματος είναι η εκπαίδευση-όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο- του ιατρικού δυναμικού από γιατρούς συνεργάτες του ιδρύματος, ώστε να δημιουργείται μια βασική νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου.
Αγγελος
Μέχρι σήμερα ο «φύλακας –άγγελος» των ασθενών και άπορων παιδιών του πλανήτη και η επιστημονική ομάδα του έχουν χειρουργήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 16.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο διανύει 400.000 μίλια για να χειρουργήσει περίπου 1000 παιδιά σε χώρες όπου ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, αλλά και η σχετική εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού είναι ανύπαρκτες. Ερυθραία, Λίβανος, Σερβία, Κύπρος, Ινδία, Μαρόκο, Αλγερία, Μαυρίκιος, Γεωργία, Μοζαμβίκη, Σενεγάλη, Μποτσουάνα, Καμερούν, Ρουάντα, Ζάμπια, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Βιετνάμ, Μαδαγασκάρη, Κιργιστάν, είναι µερικοί μόνον από τους προορισµούς αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα στον οποίο έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισµός του «Ιεραπόστολου της Ιατρικής». Εν μέσω δε, οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσε να μείνει η χώρα μας έξω από τον κατάλογο.
Έτσι εξηγείται και η επέκταση της δράσης του «Coeurs pour tous», από τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα. Το ελληνικό "Coeurs pour Tous Hellas" διευθύνει διοικητική επιτροπή, ενώ παράλληλα στο ίδρυμα συμμετέχει, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, επιστημονικό συμβούλιο από παιδοκαρδιολόγους και παιδοκαρδιοχειρουργούς της χώρας. Αυτή η διοικητική επιτροπή του CpTH έχει ως επίτιμο πρόεδρο τον καθηγητή Αυξέντιο Καλανγκό, πρόεδρο την δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη.
Ο Καθηγητής ανησυχεί γιατί τα βαριά και λεπτά χειρουργεία που κάνει χρειάζονται ακριβό υλικό που εισάγεται από το εξωτερικό. Αν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η λειτουργία του τραπεζικού μηχανισμού, ο ίδιος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε επεμβάσεις. "Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα παιδάκια ελληνόπουλα έτοιμα για χειρουργείο και δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δυστυχώς πολλά από τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι εισαγωγής και εμείς δεν έχουμε τραπεζικό λογαριασμό να κάνουμε τις συναλλαγές μας", συμπληρώνει ο ίδιος.
Έχοντας τους κατάλληλους δασκάλους…
Ο Κωνσταντινουπολίτης καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός χρωστάει αυτό που είναι σήμερα στους τρεις δασκάλους της ζωής του, στον πατέρα του, που υπήρξε παθολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στον οποίο βίωσε την φιλανθρωπία, την αλληλεγγύη και την ιατρική ως λειτούργημα, στον "μάγο" της καρδιοχειρουργικής Μαγκντί Γιακούμπ και στον εμπνευστή της πρώτης τεχνητής βαλβίδας καρδιάς Αλέν Καρπεντιέ.
Ο παγκοσμίου φήμης καρδιοχειρουργός εργάζεται ασταμάτητα, υπερβαίνοντας πολλές φορές τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αλλά δεν δείχνει και δεν αισθάνεται κουρασμένος, γιατί παίρνει δύναμη και θετική ενέργεια από τα παιδικά χαμόγελα που ανθίζουν στα πρόσωπα των μικρών ασθενών του. Η δύναμη της προσφοράς, αλλά και η πίστη στον Θεό τον βοηθούν να υπερνικά κάθε κόπωση. " Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που έχω μεγάλη πίστη στο Θεό. Όσο προχωράς στην επιστήμη αισθάνεσαι περισσότερο την ύπαρξη και τη δύναμή του. Πρέπει ο κάθε άνθρωπος να ανακαλύψει μέσα του αυτή τη θεϊκή διάσταση, πρέπει να ακολουθήσει το σωστό δρόμο για να βρει το νόημα της ύπαρξής του μέσα σε αυτόν τον κόσμο"
Στην ερώτηση αν μπορεί μόνο ένας άνθρωπος να σώσει ολόκληρο τον κόσμο ο καθηγητής έχει και πάλι την κατάλληλη απάντηση: "Σίγουρα δεν μπορεί, αλλά όλοι μαζί από λίγο μπορούμε. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει κάτι. Αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο παιδάκια παγκοσμίως χρειάζονται επέμβαση. Εμείς από το 1998 έχουμε βοηθήσει 16.000. Αν τα βάλετε σε μια ζυγαριά θα δείτε ότι είναι ελάχιστα. Ο στόχος όμως δεν είναι ο αριθμός, είναι η προσφορά και αυτή η προσφορά "σχεδιάζεται" καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρει τον δρόμο που σας είπα πριν και αισθανθεί τον δεσμό με τον δημιουργό του".
Ελληνικό Πανεπιστήμιο
Στην παρούσα φάση το "σχέδιο" της προσφοράς του καθηγητή έχει μια διαφορετική μορφή από αυτή των χειρουργικών επεμβάσεων, έχει την μορφή ενός Ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και βρίσκεται σε εξέλιξη: "Προτεραιότητά μου είναι να διεκδικήσω την προεδρία στο ελληνικό νοσοκομείο στο Βαλουκλή και να ιδρύσω εκεί μια Ιατρική Σχολή. Στο πανεπιστήμιο θα διδάσκονται επιπλέον νομικά και πολιτικές επιστήμες και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά.
Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από γειτονικές χώρες, όπως Ρουμανία, Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να ανανεώσουμε τον εκεί ελληνισμό που έχει τεράστιες ανάγκες.", εξηγεί ο καθηγητής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του, το πανεπιστήμιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και ο ίδιος σκοπεύει να αναλάβει τα καθήκοντα του πρύτανη. Στο εγχείρημα έχει εμπλακεί ενεργά και ο πρωτότοκος γιός του, ο 28χρονος Κωνσταντίνος Καλαγκός, ο οποίος ακολουθώντας το πρότυπο του πατέρα του, αξιοποιεί μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, τις σπουδές του στη νομική, στα οικονομικά και στις πολιτικές επιστήμες.
Η ίδρυση του Ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται με τη στήριξη του «Ιδρύματος Kalangos», το οποίο από το 2000 που δημιουργήθηκε ως σήμερα έχει ως στόχο τη χορήγηση υποτροφιών σε γιατρούς χωρών του Τρίτου Κόσμου. Μέχρι τώρα στο «Ίδρυμα Kalangos» στη Γενεύη, έχουν εκπαιδευθεί δεκάδες άτοµα, χειρουργοί, εντατικολόγοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν, ιδρύθηκαν καρδιολογικά ινστιτούτα σε 10 συνολικά χώρες, καθένα από τα οποία εξυπηρετεί κάθε χρόνο 300-600 περιστατικά. Το ίδρυμα, εκτός από τη φιλανθρωπική αποστολή του, παράγει τεράστιο κοινωνικό έργο και "υπερεθνικές" υπηρεσίες, σύμφωνα με τον ιδρυτή του.
Ο καρδιοχειρουργός με τα "χρυσά χέρια" που μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Καρδιοθωρακοχειρουργικής και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ορθοδοξίας στη Γενεύη, είναι ένας ήρεμος άνθρωπος που δεν εκνευρίζεται ποτέ. Αυτό που δεν συγχωρεί είναι η έλλειψη σοβαρότητας και πειθαρχίας. Ακόμη και η προσφορά για αυτόν, πρέπει να έχει σοβαρότητα. "Είναι το χαρακτηριστικό που εκτιμώ στους ανθρώπους. Δεν έχω την πολυτέλεια για επιπολαιότητες. Άλλωστε κάνω ένα επάγγελμα που μόνο με σοβαρότητα αντιμετωπίζεται. Ένα επάγγελμα στο οποίο δεν έχω κανένα περιθώριο για λάθος".
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει το «Coeurs pour tous», μπορεί να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο, µέσω του ιστότοπου: www.cptg.ch
Μαζί με τις τράπεζες που έχουν "παγώσει" εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, "πάγωσε" και μια ζεστή αγκαλιά για τις παιδικές καρδιές στην Ελλάδα...
Το Coeurs pour Tous Hellas ("Καρδιές για όλους"), ο θυγατρικός φορέας του διεθνούς ιδρύματος που έχει δημιουργήσει εδώ και 17 χρόνια ο "οικουμενικός" καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης / HUG (Hopitaux Universitaires de Genève), με στόχο την αρωγή στα άπορα παιδιά με καρδιοπάθεια, δυστυχώς "κόλλησε" από το κλείσιμο των τραπεζών στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
"Αποφασίσαμε πριν ενάμιση μήνα να επεκτείνουμε τη δράση μας και στην Ελλάδα, γιατί στη χώρα μας, κάθε χρόνο γεννιούνται 800 έως 1.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες από τα οποία το ένα τρίτο, κυρίως νεογνά, χρήζουν άμεσης καρδιοχειρουργικής επέμβασης.
Για να λειτουργήσει όμως το ίδρυμα χρειαζόμαστε χρήματα και για να έχουμε χρήματα χρειαζόμαστε ένα τραπεζικό λογαριασμό που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τον ανοίξουμε γιατί οι τράπεζες είναι κλειστές. Έχουμε φίλους που περιμένουν να μας κάνουν τις δωρεές τους και αδυνατούν λόγω της παρούσας κατάστασης.
Σκοπός του CpTH δεν είναι μόνο να στηρίζει και να θεραπεύει τα ελληνόπουλα με καρδιοπάθεια, αλλά και να ενισχύει οικονομικά τις οικογένειες τους μετεγχειρητικά", εξηγεί ο Καθηγητής, ο οποίος στην Ελλάδα, μέσω του ιδρύματος, συνεργάζεται μόνο με το παιδιατρικό νοσοκομείο του Ομίλου "ΥΓΕΙΑ", Παίδων "ΜΗΤΕΡΑ", γιατί, όπως ο ίδιος λέει, από το 2000 μέχρι και σήμερα, καμία κυβέρνηση, κανείς υπουργός υγείας και καμία διοίκηση δημόσιου νοσοκομείου δεν τον έχει προσεγγίσει με την απαραίτητη σοβαρότητα για να του προτείνει συνεργασία.
Ο καθηγητής Καλαγκός που ζει μόνιμα στη Γενεύη, επισκέπτεται την Αθήνα μία φορά τον μήνα, χειρουργεί και επιστρέφει στη βάση του ή μεταβαίνει σε κάποια γωνιά της γης, όπου υπάρχει ανάγκη. Ο ίδιος που είναι και προσωπικός φίλος του Ζαν-Κλοντ-Γιουνκερ, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα έζησε από κοντά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και διαμόρφωσε την άποψή του: "Ζω στην Ευρώπη και βλέπω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.
Η Ελλάδα βιώνει τρομακτικές δυσκολίες, αλλά έχει ανάγκη την Ευρώπη. Προσωπικά δεν κατάλαβα ποιο ακριβώς ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Αν το ερώτημα ήταν Ναι ή Όχι στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα έπρεπε να πει Ναι. Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Νομίζω ότι η επιλογή του ήταν το χειρότερο. Εύχομαι και ελπίζω να μην οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή"
Μια καρδιά για όλα τα ελληνόπουλα…
Ο Καθηγητής το 1998 ίδρυσε στη Γενεύη το «Coeurs pour tous», ένα ίδρυμα με ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, το οποίο χρηµατοδοτείται από δωρεές κυρίως ελβετικών τραπεζών, αλλά και ιδιωτών, καθώς και από τα έσοδα της πατέντας «Kalangos Ring», ενός πρωτοποριακού «δαχτυλιδιού», που επινόησε ο διάσημος καρδιοχειρουργός, για να το τοποθετήσει στην παιδική καρδιά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η άλλη σημαντική λειτουργία του ιδρύματος είναι η εκπαίδευση-όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο- του ιατρικού δυναμικού από γιατρούς συνεργάτες του ιδρύματος, ώστε να δημιουργείται μια βασική νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου.
Αγγελος
Μέχρι σήμερα ο «φύλακας –άγγελος» των ασθενών και άπορων παιδιών του πλανήτη και η επιστημονική ομάδα του έχουν χειρουργήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 16.000 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κάθε χρόνο διανύει 400.000 μίλια για να χειρουργήσει περίπου 1000 παιδιά σε χώρες όπου ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, αλλά και η σχετική εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού είναι ανύπαρκτες. Ερυθραία, Λίβανος, Σερβία, Κύπρος, Ινδία, Μαρόκο, Αλγερία, Μαυρίκιος, Γεωργία, Μοζαμβίκη, Σενεγάλη, Μποτσουάνα, Καμερούν, Ρουάντα, Ζάμπια, Συρία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Βιετνάμ, Μαδαγασκάρη, Κιργιστάν, είναι µερικοί μόνον από τους προορισµούς αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα στον οποίο έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισµός του «Ιεραπόστολου της Ιατρικής». Εν μέσω δε, οικονομικής κρίσης, δεν θα μπορούσε να μείνει η χώρα μας έξω από τον κατάλογο.
Έτσι εξηγείται και η επέκταση της δράσης του «Coeurs pour tous», από τον περασμένο Μάιο στην Ελλάδα. Το ελληνικό "Coeurs pour Tous Hellas" διευθύνει διοικητική επιτροπή, ενώ παράλληλα στο ίδρυμα συμμετέχει, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, επιστημονικό συμβούλιο από παιδοκαρδιολόγους και παιδοκαρδιοχειρουργούς της χώρας. Αυτή η διοικητική επιτροπή του CpTH έχει ως επίτιμο πρόεδρο τον καθηγητή Αυξέντιο Καλανγκό, πρόεδρο την δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κωνσταντινίδη.
Ο Καθηγητής ανησυχεί γιατί τα βαριά και λεπτά χειρουργεία που κάνει χρειάζονται ακριβό υλικό που εισάγεται από το εξωτερικό. Αν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η λειτουργία του τραπεζικού μηχανισμού, ο ίδιος δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε επεμβάσεις. "Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα παιδάκια ελληνόπουλα έτοιμα για χειρουργείο και δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δυστυχώς πολλά από τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι εισαγωγής και εμείς δεν έχουμε τραπεζικό λογαριασμό να κάνουμε τις συναλλαγές μας", συμπληρώνει ο ίδιος.
Έχοντας τους κατάλληλους δασκάλους…
Ο Κωνσταντινουπολίτης καθηγητής Αυξέντιος Καλαγκός χρωστάει αυτό που είναι σήμερα στους τρεις δασκάλους της ζωής του, στον πατέρα του, που υπήρξε παθολόγος, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στον οποίο βίωσε την φιλανθρωπία, την αλληλεγγύη και την ιατρική ως λειτούργημα, στον "μάγο" της καρδιοχειρουργικής Μαγκντί Γιακούμπ και στον εμπνευστή της πρώτης τεχνητής βαλβίδας καρδιάς Αλέν Καρπεντιέ.
Ο παγκοσμίου φήμης καρδιοχειρουργός εργάζεται ασταμάτητα, υπερβαίνοντας πολλές φορές τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αλλά δεν δείχνει και δεν αισθάνεται κουρασμένος, γιατί παίρνει δύναμη και θετική ενέργεια από τα παιδικά χαμόγελα που ανθίζουν στα πρόσωπα των μικρών ασθενών του. Η δύναμη της προσφοράς, αλλά και η πίστη στον Θεό τον βοηθούν να υπερνικά κάθε κόπωση. " Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που έχω μεγάλη πίστη στο Θεό. Όσο προχωράς στην επιστήμη αισθάνεσαι περισσότερο την ύπαρξη και τη δύναμή του. Πρέπει ο κάθε άνθρωπος να ανακαλύψει μέσα του αυτή τη θεϊκή διάσταση, πρέπει να ακολουθήσει το σωστό δρόμο για να βρει το νόημα της ύπαρξής του μέσα σε αυτόν τον κόσμο"
Στην ερώτηση αν μπορεί μόνο ένας άνθρωπος να σώσει ολόκληρο τον κόσμο ο καθηγητής έχει και πάλι την κατάλληλη απάντηση: "Σίγουρα δεν μπορεί, αλλά όλοι μαζί από λίγο μπορούμε. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει κάτι. Αυτή τη στιγμή ένα εκατομμύριο παιδάκια παγκοσμίως χρειάζονται επέμβαση. Εμείς από το 1998 έχουμε βοηθήσει 16.000. Αν τα βάλετε σε μια ζυγαριά θα δείτε ότι είναι ελάχιστα. Ο στόχος όμως δεν είναι ο αριθμός, είναι η προσφορά και αυτή η προσφορά "σχεδιάζεται" καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρει τον δρόμο που σας είπα πριν και αισθανθεί τον δεσμό με τον δημιουργό του".
Ελληνικό Πανεπιστήμιο
Στην παρούσα φάση το "σχέδιο" της προσφοράς του καθηγητή έχει μια διαφορετική μορφή από αυτή των χειρουργικών επεμβάσεων, έχει την μορφή ενός Ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και βρίσκεται σε εξέλιξη: "Προτεραιότητά μου είναι να διεκδικήσω την προεδρία στο ελληνικό νοσοκομείο στο Βαλουκλή και να ιδρύσω εκεί μια Ιατρική Σχολή. Στο πανεπιστήμιο θα διδάσκονται επιπλέον νομικά και πολιτικές επιστήμες και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά.
Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από γειτονικές χώρες, όπως Ρουμανία, Γεωργία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να ανανεώσουμε τον εκεί ελληνισμό που έχει τεράστιες ανάγκες.", εξηγεί ο καθηγητής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του, το πανεπιστήμιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και ο ίδιος σκοπεύει να αναλάβει τα καθήκοντα του πρύτανη. Στο εγχείρημα έχει εμπλακεί ενεργά και ο πρωτότοκος γιός του, ο 28χρονος Κωνσταντίνος Καλαγκός, ο οποίος ακολουθώντας το πρότυπο του πατέρα του, αξιοποιεί μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου, τις σπουδές του στη νομική, στα οικονομικά και στις πολιτικές επιστήμες.
Η ίδρυση του Ιδιωτικού ελληνικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται με τη στήριξη του «Ιδρύματος Kalangos», το οποίο από το 2000 που δημιουργήθηκε ως σήμερα έχει ως στόχο τη χορήγηση υποτροφιών σε γιατρούς χωρών του Τρίτου Κόσμου. Μέχρι τώρα στο «Ίδρυμα Kalangos» στη Γενεύη, έχουν εκπαιδευθεί δεκάδες άτοµα, χειρουργοί, εντατικολόγοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν, ιδρύθηκαν καρδιολογικά ινστιτούτα σε 10 συνολικά χώρες, καθένα από τα οποία εξυπηρετεί κάθε χρόνο 300-600 περιστατικά. Το ίδρυμα, εκτός από τη φιλανθρωπική αποστολή του, παράγει τεράστιο κοινωνικό έργο και "υπερεθνικές" υπηρεσίες, σύμφωνα με τον ιδρυτή του.
Ο καρδιοχειρουργός με τα "χρυσά χέρια" που μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Καρδιοθωρακοχειρουργικής και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ορθοδοξίας στη Γενεύη, είναι ένας ήρεμος άνθρωπος που δεν εκνευρίζεται ποτέ. Αυτό που δεν συγχωρεί είναι η έλλειψη σοβαρότητας και πειθαρχίας. Ακόμη και η προσφορά για αυτόν, πρέπει να έχει σοβαρότητα. "Είναι το χαρακτηριστικό που εκτιμώ στους ανθρώπους. Δεν έχω την πολυτέλεια για επιπολαιότητες. Άλλωστε κάνω ένα επάγγελμα που μόνο με σοβαρότητα αντιμετωπίζεται. Ένα επάγγελμα στο οποίο δεν έχω κανένα περιθώριο για λάθος".
Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει το «Coeurs pour tous», μπορεί να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο, µέσω του ιστότοπου: www.cptg.ch
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου