Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται θετικός ως προς τις διαπαραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης υπό όρους ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται ανοικτός σε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις . Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης που βρίσκονται σε σωστή-προοδευτική κατεύθυνση, όπως η μη αποδοχή περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, εντοπίζει όμως «αντιμεταρρυθμιστικά» στοιχεία, απουσία αναπτυξιακού σχεδίου και εγκλωβισμό στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό...
Από το μέχρι τώρα στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν διακρίνει περιθώριο συνεννόησης με την Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ από την άλλη πλευρά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνομιλιών με το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πάντοτε θετική σε διάλογο και συνεργασίες, με προϋπόθεση τη διαφοροποίηση του συγκεκριμένου χώρου από τον νεοφιλελευθερισμό και τις συντηρητικές πολιτικές.. Ποιες θα είναι οι βασικές σας προτεραιότητες ως νέου προέδρου της ΔΗΜΑΡ;
Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Με μια προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική, μακριά από λογικές κρατισμού και αντιμετώπισης των πολιτών ως πελατών.
Να συμβάλουμε στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα.
Με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις. Για το τολμηρό βήμα προς μια προοδευτική πολιτική και όχι προς τη συντήρηση κατεστημένων δομών. Στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία.
. Αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ «αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά». Στηρίζει ή όχι το κόμμα σας -έστω από κριτική σκοπιά- τις προσπάθειες της κυβέρνησης και εν πολλοίς της χώρας έναντι των δανειστών και των παράλογων απαιτήσεων που προβάλλουν;
Οταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι, όχι. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση μας. Εξάλλου στηρίξαμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια δεν τη στήριξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν την πίστευε.
Μέχρι σήμερα ιδεολογικές εμμονές των εταίρων, όπως οι απαιτήσεις στα εργασιακά και στις ομαδικές απολύσεις, και παλινδρομήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα και σε χειροτέρευση της πραγματικής οικονομίας.
Αναφορικά με τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, οι αλλαγές που προωθήθηκαν στην Παιδεία, οι οποίες ουσιαστικά πήγαν τη χώρα 33 χρόνια πίσω στον νόμο του 1982, είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη.
. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, τα κατάφερε καλύτερα η προηγούμενη συγκυβέρνηση ή έχουμε μια από τα ίδια;
Οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από προθέσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα success story, σε ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Δεν πέτυχε αλλαγή των δυσμενών όρων του μνημονίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, ένας άδικος φόρος που αποτέλεσε το κρίσιμο σημείο καμπής της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία τελικά κρίθηκε στις εκλογές, όπου υπήρξε ξεκάθαρο αίτημα πολιτικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα η σημερινή κυβέρνηση ορθά δεν δέχεται μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά κακώς δεν προχωρά σε καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που είναι μη ρεαλιστικό ως προς την εύρεση των πόρων. Οταν προεκλογικά υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, τότε έρχεσαι αντιμέτωπος με αδιέξοδα. Οι αυταπάτες περί πλήρους κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, χωρίς αντικατάσταση από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτικές κλίμακες που θα φέρει παρόμοια έσοδα, θα οδηγήσουν πιθανότατα στη διατήρηση αυτού του άδικου φόρου. Στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι έχουμε μια από τα ίδια, ελπίζω στα υπόλοιπα θέματα να επιτευχθούν καλύτεροι και όχι χειρότεροι όροι.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου