Δύο πνιγμοί τουριστών, μέσα σε λίγες ώρες, στα Μάλια, αναδεικνύουν με τον πλέον θλιβερό τρόπο, το διαρκές πρόβλημα της έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης από τις παραλίες της Κρήτης.
Όπως εξηγεί ο πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος, Ευθύμιος Δουβής, γίνονται στοχευμένες δράσεις από το Λιμεναρχείο με ελέγχους στις παραλίες, αλλά αυτό δεν αρκεί. "Πρέπει να καλυφθούν τα πόστα, αλλά και να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε σχέση με την τήρηση των κανόνων" - είπε ο ίδιος εξηγώντας ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε στη θάλασσα νωρίτερα από 3-4 ώρες μετά το φαγητό, να μην ξεπερνάμε τον εαυτό μας με δράσεις, να αισθανόμαστε σίγουροι για κάθε μας κίνηση, να αποφεύγουμε επικίνδυνα παιχνίδια και επικίνδυνες βουτιές αλλά και να κολυμπάμε μακριά από ταχύπλοα.
Από την πλευρά του ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών, Μανώλης Μακριδάκης αναφέρει ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης που μάλιστα κοστίζει αρκετά, καθώς η κάλυψη των παραλιών με ναυαγοσώστες αφορά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, αν και ο τουρισμός ξεκινάει στην Κρήτη από τον Απρίλιο και συνεχίζεται ως και το φθινόπωρο, περίοδοι όμως κατά τις οποίες οι παραλίες δεν είναι υπό επίβλεψη από ναυαγοσώστες. "Ο ναυαγοσώστης δε θα έρθει να δουλέψει για 3 μήνες, με 700-800 ευρώ, αφού μετά δεν μπορεί να μπει ούτε στο ταμείο ανεργίας" - εξηγεί ο ίδιος. Αυτό το διάστημα πάντως, σύμφωνα με τον κ.Μακριδάκη καταβάλλονται προσπάθειες να καλυφθεί ο δήμος Χερσονήσου με ναυαγοσώστες, ενώ έχουν ήδη καλυφθεί τα πόστα σε Φαιστό και Μαλεβίζι αλλά και σε αρκετά ξενοδοχεία.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου