Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους, προτεραιότητα παίρνει από την πλευρά της κυβέρνησης το πολυνομοσχέδιο για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.
Το πολιτικό πλαίσιο έδωσε προ μερικών εβδομάδων από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ρυθμίσει συνολικά το τοπίο στα ιδιωτικά ΜΜΕ και να περιορίσει την «ασυδοσία» των ολιγαρχών που όπως είχε αναφέρει «νέμονται χωρίς να πληρώνουν» το δημόσιο αγαθό των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Παππάς δήλωσε στην πρόσφατη ακρόαση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΡΤ ότι το νομοσχέδιο θα έλθει σύντομα στην Βουλή -μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, λένε κυβερνητικές πηγές. Το βασικό που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα είναι η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκχώρηση των αδειών λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών.
Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς θα προβλέπονται τρεις ή τέσσερις άδειες τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας μόνο αφού όπως εξήγησε ο υπουργός οι σταθμοί είναι ζημιογόνοι και η διαφημιστική αγορά έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Η κυβέρνηση θέλει μέσω της «επιβολής της νομιμότητας στο άναρχο μέχρι στιγμής ραιδιοτηλεοπτικό τοπίο» όπως λέει, να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής, επιχειρηματιών, ΜΜΕ και πολιτικού συστήματος. Θεωρεί ότι το περιβάλλον των ΜΜΕ είναι αρνητικό για την πολιτική της, είναι προσκολημμένο στην πολιτική των μνημονίων, και υπ' αυτή την έννοια δεν φοβάται την σύγκρουση, αφού είναι ήδη σε σύγκρουση.
Αντίθετα εκτιμούν ότι εάν προχωρήσει στην πολιτική της, εκτός από το ότι θα υποχρεώσει τους «ολιγάρχες» όπως τους αποκαλεί ο πρωθυπουργός να πληρώσουν και θα βάλει χρήματα στα κρατικά ταμεία, θα κερδίσει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Με μία πιο μακιαβελική λογική, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι αν θέλουν να μακροημερεύσουν στην εξουσία θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στα ΜΜΕ.
Το ότι θα εκχωρήσει η κυβέρνηση μόνο τρεις ή τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας σημαίνει οι καναλάρχες θα πρέπει να πληρώσουν ενώ είναι πιθανό να μπουν και νέοι παίκτες από το εξωτερικό.
Το νομοσχέδιο που θα φέρει ο κ. Παππάς με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη θα αντικαθιστά τους δύο προηγούμενους νόμους, το νόμο Βενιζέλου του 1995 και το νόμο Ρουσόπουλου του 2007. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα κριτήρια για την μοριοδότηση των σταθμών ενώ θα καθορίζει και τα σχετικά με την διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού, που η αρμοδιότητα ανήκει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Μόνο που το ΕΣΡ με την παρούσα σύνθεσή του, με τέσσερα μόνο μέλη, δεν είναι σε θέση να διεξάγει τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση. Που σημαίνει ότι πριν προχωρήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει νέα σύνθεση για το ΕΣΡ κάτι που δεν είναι εύκολο αφού πρέπει να περάσει από την διάσκεψη των Προέδρων.
Εκεί οφείλεται ότι παρά τις προθέσεις του υπουργού Επικρατείας το θέμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. Το νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή θα ρυθμίσει και τα θέματα ψηφιακής τηλεόρασης και διαχείρισης των ψηφιακών συχνοτήτων καθώς και ζητήματα σχετικά με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου