Βέτο Μαξίμου στον Κοστέλο



Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου – Εφημερίδα Παραπολιτικά

Βέτο στον Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπο της Κομισιόν στους «θεσμούς», φαίνεται ότι έβαλε το Μέγαρο Μαξίμου προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την άμεση αντικατάσταση του Ιρλανδού τεχνοκράτη ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», σε μια από τις τελευταίες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διαπιστώνοντας από τη χρονολογική σειρά των γεγονότων και την άκαμπτη στάση του κ. Κοστέλο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «δεν διαμαρτύρεται άδικα». Κι ενώ τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε θέσει «θέμα Βαρουφάκη » στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν κρατά το στόμα του κλειστό», τελικώς αποδείχθηκε ότι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. ήταν εκείνος που άφησε να διαρρεύσει το κείμενο προτάσεων της Ελλάδας στους «Financial Times» προ της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Στη συνέχεια και καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Κοστέλο είχε απορρίψει ως μονομερή ενέργεια το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο περιλάμβανε τις ευνοϊκές διατάξεις ρύθμισης των οφειλών στο Δημόσιο σε 100 δόσεις, πέφτοντας έξω στις προβλέψεις του, αφού από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου μέτρου εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία περίπου 150 εκατ. ευρώ. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και αυτό πρέπει να γίνει σε ένα συγκροτημένο και κατανοητό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια, που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου», έγραφε σε σχετική επιστολή τότε προς τον Γ. Βαρουφάκη . Σήμερα σφυρίζει αδιάφορα, καθώς τα έσοδα από αυτήν τη ρύθμιση είναι διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη, για την οποία επίσης είχε «κολλήσει» τις διαδικασίες επί τρεις μήνες.


ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ


Οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θεωρούν ότι η αλλαγή στάσης του κ. Γιούνκερ υπέρ της Ελλάδας θα σηματοδοτηθεί και από την αλλαγή προσώπου στους «θεσμούς», αναφέροντας ότι μόνον έτσι θα μπορεί να προχωρήσει το συμβιβαστικό σχέδιο του Brussels Group. Το πρώτο βήμα έγινε από τον επικεφαλής της Κομισιόν, όταν, λίγες ημέρες μετά τις «παράλογες αιτιάσεις» του κ. Κοστέλο, ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «προκειμένου να επιτευχθεί ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης», και ότι ελπίζει «στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπισή της έως τον Ιούνιο», αποδεχόμενος πλήρως τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο τεχνοκράτης της Κομισιόν «συνεργεί» με το ΔΝΤ στο θέμα της «εδώ και τώρα» επίλυσης του Ασφαλιστικού, αν και η Ελλάδα ζητά χρόνο για την επανεξέταση του ζητήματος το καλοκαίρι, προτάσσοντας την ανάγκη εξασφάλισης άμεσης ρευστότητας. Ο κ. Γιούνκερ, περιγράφοντας το πρώτο του σχέδιο για το Brussels Group, τόνιζε: «Στη νέα ενδιάμεση συμφωνία (Ελλάδας-θεσμών) θα περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός από ορισμένες που θα μπορούσαν να μετατεθούν για την οριστική συμφωνία που θα καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο και μετά την οριστική λήξη του Μνημονίου». Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήθελε να ανοίξει Ασφαλιστικό-εργασιακά πριν από την ολοκλήρωση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, πέραν του θέματος των επικουρικών συντάξεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν άφηνε ορθάνοιχτο το παράθυρο στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν χρονικά να μετατοπιστούν.


ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ


Ως ένδειξη καλής θέλησης, ο κ. Βαρουφάκης σταμάτησε καταρχήν τις συνεχείς δηλώσεις, εξηγώντας, πάντως, ότι «δεν μιλούσε, αν δεν προκαλούνταν από κάποιον αξιωματούχο της Ε.Ε.». Παράλληλα, δέχτηκε στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του Euroworking Group, κατέθεσε κάποιες κοστολογημένες προτάσεις για τα δημοσιονομικά και ξεκίνησε την προετοιμασία άλλων, που αφορούν στο «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ύψους 315 δισ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της ευρωπαϊκής πορείας του προέδρου της Κομισιόν και από την ορθή εφαρμογή του εξαρτάται η πολιτική υστεροφημία του ιδίου. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συζητά θέματα μείωσης συντάξεων, ωστόσο οι διαπραγματευτές των τεχνικών κλιμακίων, παραμερίζοντας τη σκληρή τους στάση, ανέφεραν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα ότι «έχουμε βρει κοινό τόπο στις προβλέψεις για το 2015-2016 και απομένουν ένα-δύο “κλειδιά” για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό».


«Εκείνος ενεργούσε μονομερώς»

Το οικονομικό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά , επέρριπτε ευθύνες στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, για το συνεχές κώλυμα της αξιολόγησης, αφήνοντας κατά μέρος τον κ. Ντ. Κοστέλο, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο διαδέχτηκε τον Γερμανό Ματίας Μορς στην τότε τρόικα. Μετά τις εκλογές, όταν ο κ. Τσίπρας προκάλεσε ρήγμα στο εσωτερικό της τρόικας και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέδειξε το Brussels Group, φάνηκε πως ο Ιρλανδός ήταν εκείνος που εξέφραζε τις περισσότερες αντιρρήσεις, μέσω του κ. Γκογιάλ, ώστε να μη φαίνεται ότι η Κομισιόν διαταράσσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντιπαρατιθέμενη ευθέως με τα μέλη της. Ο κ. Κοστέλο δήλωνε ότι ενεργεί κατ’ εντολήν των Ευρωπαίων εταίρων, όμως από τις μακρές συζητήσεις του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και του κ. Γιάνη Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και νωρίτερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, διαπιστώθηκε ότι «ο Ιρλανδός είναι εκείνος που ενεργούσε μονομερώς».






Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου