Εντονότατη δυσφορία επικρατεί μεταξύ των 18 εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των θεσμικών εταίρων στις Βρυξέλλες, για τις δηλώσεις και τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τον υπουργό Οικονομικών.
Οι θεσμικοί παράγοντες δυσφορούν, διότι ο έλεγχος που θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, δεν ξεκίνησε και το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να κάνει «ό,τι αυτό θεώρησε σκόπιμο» στέλνοντας επιστολή με μέτρα στον πρόεδρο του Εurogroup και αγνοώντας τη διαδικασία, ενώ ελέγχεται και η προέλευση της διαρροής με την φερόμενη ως απάντηση Ντάισελμπλουμ.
Οι πολιτικοί εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ δυσφορούν και αγανακτούν με την επαναφορά του αιτήματος για δημοψήφισμα που, όπως λένε, «μπορεί να έχει μόνο ένα ερώτημα, αυτό της παραμονής της χώρας στο κοινό νόμισμα ή όχι».
Επί της ουσίας, η Ελλάδα απομακρύνθηκε από την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. αντί να πλησιάσει. Απομακρύνθηκε, γιατί αρνείται να μιλήσει με τους τρεις θεσμούς και παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι, καταναλώνοντας τον χρόνο έως τον Απρίλιο.
Η Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία, για να τα βρει με τους τρεις θεσμούς και να αρχίσει από 1η Απριλίου να νομοθετεί. Αυτή ήταν η συμφωνία του Εurogroup και αυτό ψήφισαν τα κοινοβούλια των εταίρων.
Οι θεσμικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν ότι στην ευρωζώνη έχουμε την κοινή βούληση 19 κρατών μελών, 19 λαών και όχι ενός. Την δε Ελλάδα έχουν δανείσει διμερώς και χώρες που μετά μπήκαν οι ίδιες σε πρόγραμμα, υπέφεραν και ανένηψαν. Η Ελλάδα, πάλι, όχι.
Ο Ντάισελμπλουμ παραπέμπει τον Ελληνα ΥΠΟΙΚ στους θεσμούς
Συνεπώς, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, άπαξ και διαπαντός, να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία ότι πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού και να φέρει το πρόγραμμα εις πέρας.
Δημοψήφισμα για «μέτρα ή αξιοπρέπεια» απαντάται με το «δανεικά ή όχι δανεικά». Αν η χώρα δεν κατάφερε να μεταρρυθμιστεί έως τώρα, αυτό δεν είναι πρόβλημα κανενός στο Εurogroup. Αντιθέτως, είναι πολύ άσχημο δείγμα για το τι συμβαίνει στην Αθήνα.
Εάν, δε, βγει και η Κύπρος από το πρόγραμμά της και μείνει η Ελλάδα, κανείς δεν θα πιστεύει πια πως φταίει το πρόγραμμα για την κακοδαιμονία της χώρας.
Οι εταίροι, μεταξύ των οποίων και οι σύμμαχοι της χώρας (Γιούνκερ, Σουλτς, Ολάντ) είναι αποφασισμένοι πως δεν θα χαριστούν άλλο σε πολιτικά παιχνίδια με την Αθήνα.
Προς το παρόν, δεν θα εκταμιεύσουν τίποτα. Αν, δε, η χώρα πάει σε δημοψήφισμα, θα αφεθεί στη μοίρα της.
Στη μοίρα τους δεν θα αφεθούν, όμως, και τα 240 δισ. που έχει δανειστεί. Υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις και διεθνής οικονομικός έλεγχος. Το ΔΝΤ που είναι και ο προνομιακός πιστωτής δεν θα αφήσει το θέμα έτσι.
Όσο για τους κανόνες, αυτό που θα καταστεί σαφές στο Εurogroup είναι πως δεν είναι γραμμένοι και ψηφισμένοι για πλάκα.
Σε τελική ανάλυση, ακόμα και στο ελληνικό δικαιικό σύστημα, το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του εσωτερικού.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου