"Τσουχτερά" πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες… γεωτρήσεων!


Διάτρητη αποδεικνύεται η ελληνική γη αφού έχουν καταγραφεί περισσότερά από 200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις.



Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για χιλιάδες στρέμματα γης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Μάλιστα σε πολλές περιοχές της χώρας ταο πρόβλημα είναι τεράστιο και υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ριζικά ο εδαφολογικός χάρτης και να προκληθεί καθίζηση του υπεδάφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμυρών.



Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει άδεια και η εκμετάλλευση του νερού γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λειψυδρία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αγροτικές καλλιέργειες.



Το υπουργείο Περιβάλλοντος απειλεί με πολύ βαριά πρόστιμα σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στην κατάσταση αυτή.



Μάλιστα τα πρόστιμα αναμένεται να φτάσουν φτάνουν έως και 5.000 ευρώ για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που «ξέχασαν» να καταθέσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).



Στην καταληκτική προθεσμία, που εκπνέει μετά από σειρά παρατάσεων την ερχόμενη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, καλούνται όσοι ιδιοκτήτες και χρήστες αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια να προσφύγουν στους κατά τόπους δήμους με τα σχετικά έγγραφα δήλωσης.



Τι προβλέπεται για την υποχρεωτική καταγραφή

Η ΚΥΑ προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής όλων των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων, που περιλαμβάνει γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, δηλαδή τις γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της χώρας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν καμία περίπλοκη διαδικασία, καθώς μετά τη δήλωση οι εγγραφές γίνονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ταυτόχρονα, για όσους δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα τις ιδιοκτησίες-χρήσεις προβλέπεται πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της απολήψιμης ποσότητας ύδατος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Μετά την αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ, που λήγει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, απαιτείται η χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος, η προθεσμία της οποίας έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου.



Οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια σε αριθμούς

200.000 γεωτρήσεις σε όλη τη χώρα

20% είναι παράνομες, δηλαδή 40.000

50% -60% του νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία προέρχεται από γεωτρήσεις

5.000 ευρώ θα φτάνουν τα πρόστιμα για όσους «ξεχάσουν» να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους

17.000 είναι οι γεωτρήσεις που βρίσκονται μόνο στον Αργολικό Κάμπο

35-38 χιλιάδες είναι οι «τρύπες» στους τέσσερις νομούς του Θεσσαλικού Κάμπου

500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα για παράνομη χρήση νερού ή απόληψη μεγαλύτερης ποσότητας από αυτή που ορίζει η άδεια





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου