Μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου για άτομα άνω των 65 ετών αποτελεί η νόσος Αλτσχάιμερ, παρουσιάζοντας αύξηση 68% σε σχέση με το 2000.
Η Άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελεί πρόβλημα ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, περίπου 10.000.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως.
Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050. Το κόστος της άνοιας παγκοσμίως το 2010 ήταν 604 δισ. δολάρια, και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Εάν η άνοια ήταν χώρα θα ήταν η 18η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου), η Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών. Στην Ελλάδα το ετήσιο κόστος της άνοιας πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ μας αφορά όλους υπογραμμίζουν οι επιστήμονες επαναλαμβάνοντας ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της άνοιας στα αρχικά στάδια είναι αναγκαία και για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας.
Στις στρατηγικές πρόληψης κατά της άνοιας οι επιστήμονες εντάσσουν τον έλεγχο των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, διαβήτη, αυξημένη χοληστερίνη, κάπνισμα, παχυσαρκία), την σωματική και πνευματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, αλλά και την κοινωνικοποίηση, καθώς όπως λένε, η μοναξιά είναι παράγοντας κινδύνου για την άνοια.
Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της νόσου η Μάγδα Τσολάκη, Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Καθηγήτρια Νευρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, τόνισε ότι «οι σωστές έγκαιρες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μειώνουν το φορτίο επιβάρυνσης των περιθαλπόντων και τους καθιστούν ικανούς για την καλύτερη αντιμετώπιση του ασθενούς».
Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με Άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο, το οποίο με την εξέλιξη της νόσου και την μετάβαση του ασθενή από το ήπιο στάδιο προς το μέτριο και το σοβαρό πολλαπλασιάζεται.
Είναι πολύ σημαντικό, είπε η κ. Τσολάκη, οι ηλικιωμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιες ήπιες διαταραχές είτε στις νοητικές τους λειτουργίες , είτε στη διάθεσή τους και στην κοινωνική τους ζωή να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό τους μαζί με τον περιθάλποντα τους.
Υψίστης σημασίας χαρακτήρισε την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την νόσο Αλτσχάιμερ, η κ. Σακκά, όχι μόνο στο πλαίσιο της υποστήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, αλλά και να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα τον εξορθολογιμσό των κρατικών πόρων που διατίθενται για τη νόσο.
«Το εθνικό σχέδιο δράσης για την άνοια και τη νόσο αλτσχάιμερ που ήδη εκπονείται, θέτει τα θεμέλια ώστε να αντιμετωπιστούν οι ιατρικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τη νόσου στη χώρα μας, να ιδρυθούν δομές και υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους», κατέληξε.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου