ETOIMOTHTA OHE AΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ...


Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα ζητεί ετοιμότητα "απέναντι σε μια έξαρση της επιδημίας, αν χρειαστεί" τη στιγμή που η Σενεγάλη κλείνει ...

τα σύνορά της με τη Γουινέα και η Κινσάσα ανακοινώνει ότι έχει συνολικά 13 θανάτους από αιμορραγικό πυρετό "άγνωστης αιτιολογίας" από τις 11 Αυγούστου στο βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, ενώ 80 άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς που απεβίωσαν τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση στα σπίτια τους.



"Αυτό που είμαι αποφασισμένος να κάνω είναι να διασφαλίσω ότι κάθε στοιχείο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που διαθέτουμε είναι στο βέλτιστο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια έξαρση, αν χρειαστεί," δήλωσε ο δρ Ναμπάρο στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια μιας στάσης στο αεροδρόμιο του Κόνακρι, έχοντας προορισμό του ταξιδιού του τη Μονρόβια. "Είτε είμαστε κοντά σε μια έξαρση της επιδημίας η οποία στη συνέχεια θα περιοριστεί, είτε βρισκόμαστε σε μια φάση ύφεσης απ' όπου η επιδημία θα ενταθεί, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω", προειδοποίησε ο βρετανός επιδημιολόγος.



Ο δρ Ντέιβιντ Nαμπάρo έφτασε χθες βράδυ στη Λιβερία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής που μαστίζονται από την επιδημία. Μετά τη Μονρόβια, θα ταξιδέψει στη Φρίταουν, το Κόνακρι και την Αμπούζα, προγραμματίζοντας να μείνει δύο ημέρες σε κάθε χώρα.



Προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες ελέγχου της νόσου, η Σενεγάλη έκλεισε χθες τα χερσαία σύνορά της με τη Γουινέα. "Το μέτρο επεκτείνεται και στον εναέριο χώρο και στα θαλάσσια σύνορα για τα αεροσκάφη και τα πλοία από τη Δημοκρατία της Γουινέας, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία," ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σενεγάλης.



Χθες επίσης η Νότια Αφρική ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της για τους ταξιδιώτες από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ οι πολίτες της που θα επιστρέψουν από τις χώρες αυτές θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση.



Στη Λιβερία, όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ από το βράδυ της Τετάρτης και δύο γειτονιές στα περίχωρα της Μονρόβιας βρίσκονται σε καραντίνα, ο Ερυθρός Σταυρός έκρινε απαραίτητο "απέναντι σε μια καταστροφή αυτού του μεγέθους" να αναθέσει τον συντονισμό της καταπολέμησης της επιδημίας σε διεθνή οργανισμό παρά στις εθνικές αρχές.



Η περιορισμένη χωρητικότητα του μοναδικού κρεματορίου στη χώρα, που ανήκει στην ινδική κοινότητα η οποία τηρεί τις ινδουιστικές τελετές κηδείας, έχει ήδη υπερκαλυφθεί με δεκάδες πτώματα που περισυλλέγονται καθημερινά, πολλά από τα οποία περισυλλέγονται αρκετές ημέρες αργότερα, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού της Λιβερίας Φάγιαχ Τάμπα.



"Το Σάββατο περισυλλέξαμε έως και 41 πτώματα. Την Κυριακή άλλα 37. Το κρεματόριο δεν έχει δυνατότητα για την αποτέφρωση όλων των σορών, συνεπώς αναγκαστήκαμε να τα μεταφέρουμε" στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, εξήγησε προσθέτοντας ότι χρειάστηκε να επιστρέψει την επόμενη προκειμένου οι σοροί να αποτεφρωθούν, πριν συνεχιστεί η περισυλλογή νέων θυμάτων της επιδημίας.



Ωστόσο μια αχτίδα ελπίδας διαφάνηκε με "τη σημαντική βελτίωση", σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), της υγείας ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας, δύο από τους τρεις επαγγελματίες της υγείας στη Λιβερία στους οποίους χορηγήθηκε ο αμερικανικός ορός ZMapp, ένα πειραματικό φάρμακο. Ο τρίτος ασθενής, επίσης γιατρός, είναι καλύτερα αλλά παραμένει σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.



Στις ΗΠΑ, οι δύο πρώτοι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ο ορός, ένας γιατρός και μια γυναίκα μέλος της αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Samaritan's Purse έφυγαν θεραπευμένοι από το νοσοκομείο, όπου είχαν εισαχθεί μετά τον επαναπατρισμό τους εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής τους.



Ο 33χρονος γιατρός Κεντ Μπράντλι, ο οποίος μαζί με την 60χρονη Νάνσι Ράιτμπολ μολύνθηκαν από τον ιό στη Λιβερία περιθάλποντας ασθενείς με τον ιό Έμπολα, απέδωσε τη θεραπεία του στην πίστη του και στις προσευχές χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το υγειονομικό σύστημα των μεγαλύτερων χωρών που επλήγησαν δεν ήταν ισχυρό πριν από την εμφάνιση της επιδημίας. Τώρα έχει καταβαραθρωθεί", δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβερία Κάριν Λάντγκρεν σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν υλικά, όπως χλώριο και προστατευτικός εξοπλισμός.



Στη γειτονική Σιέρα Λεόνε, όπου όπως τη Λιβερία, ο ρυθμός "μετάδοσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα" σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις πρώτες πρωινές ώρες ακούγονταν οι εκκλήσεις των μουεζίνηδων στα τζαμιά και οι καμπάνες στις εκκλησίες ηχούσαν για μια ημέρα προσευχής και νηστείας κατά του Έμπολα.



"Οι χριστιανοί όπως και οι μουσουλμάνοι ζητούν ο Θεός να τους ελεήσει και συγχωρήσει όλες τις αμαρτίες", δήλωσε η αιδεσιμότατη Χριστιάνα Σάτον-Κορόμα, διακρίνοντας "ένα καλό σημάδι" στον αυξανόμενο αριθμό των επιζώντων.



Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μουιζέχ Καϊκάι επιβεβαίωσε την απόφαση των σαουδαραβικών αρχών να μην χορηγήσουν βίζα στους 1.000 πιστούς από τη Σιέρα Λεόνε που είχαν εγγραφεί για να μετάσχουν στο χατζ (προσκύνημα) στη Μέκκα λόγω της επιδημίας.

Ο ιός Έμπολα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1976 στη βορειοδυτική επαρχία του Ισημερινού της ΛΔ Κονγκό. Έκτοτε η χώρα γνώρισε θανατηφόρες επιδημίες. Η τελευταία προκάλεσε τον θάνατο 36 ανθρώπων από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2012 στη βορειοανατολική χώρα.









Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου