Ως το ανεπίσημο «εναρκτήριο λάκτισμα» της προεκλογικής περιόδου μοιάζουν να αντιμετωπίζουν τη... Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τα επιτελεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, βέβαια, αρνείται κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο όλες οι κινήσεις που ετοιμάζονται μοιάζουν να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ετοιμάζεται να ανέβει στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, έχοντας μαζί του ένα πακέτο με φορολογικές ελαφρύνσεις. Στόχος του πακέτου αυτού δεν είναι άλλος από την περιβόητη «αλλαγή κλίματος» σε ό,τι έχει να κάνει με την κυβέρνηση.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες λόγω της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντίθετα η προσπάθεια για να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται θα συνεχιστεί κανονικά και με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει και καρπούς, το Μαξίμου αναγκάζεται να μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, ώστε να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και το διαφαινόμενο «όχι» το οποίο ετοιμάζεται να πει η κυβέρνηση στην απαίτηση της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.
Το πακέτο με τα μέτρα
Βασικό όπλο με το οποίο θα μεταβεί στη ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς δεν είναι άλλο από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση του φόρου κατά 10% - 20%, που θα πρέπει, μάλιστα, να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου. Ισχυρά όπλα θεωρούνται, επίσης, η μείωση που αναμένεται να ανακοινωθεί στους φορολογικούς συντελεστές από το 22% σε 20% και από 32% σε 30%, αντίστοιχα, η σταδιακή αποκλιμάκωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33%, η διατήρηση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, καθώς και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 11.500. Σημειώνεται ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει και σταδιακή μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 12%, με τα σενάρια να προβλέπουν σε πρώτη φάση τη μείωσή του στο 18% - 19%.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 26% - 33%, που είναι σήμερα, στο 15%, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα, καθώς και την αύξηση του πλαφόν 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα.
Η αντιπολίτευση
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ήδη εδώ και καιρό σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο και για το κόμμα του κ. Τσίπρα η ΔΕΘ είναι ένα κομβικό σημείο και για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας προγραμματίζει να βρεθεί δύο φορές στη Θεσσαλονίκη, μια το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου (όταν και θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας) και μια το επόμενο Σαββατοκύριακο όταν θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, εδώ και μέρες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον συντονισμό της Επιτροπής Προγράμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη στις οποίες συμμετέχουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις.
Στόχος είναι μια επίθεση σε όλα τα μέτωπα προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο κεντρικός άξονας, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε χθες, Πέμπτη, ο κ. Δραγασάκης, αναμένεται να κινηθεί γύρω από το φορολογικό, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και το θέμα του χρέους.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου