Η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα

Αλλά προβλέπει ύφεση το 2014 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας στο Caa3 από C, ανακοίνωσε η Moody's, σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως προεόρτια νέων εξελίξεων στις αγορές. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, στη φάση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας και αποτελεί ανάχωμα στην κριτική που δέχεται η Ελλάδα για την έλλειψη πολιτικής βούλησης στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η συνοδευτική έκθεση όμως λαμβάνει ως βάση τα σενάρια του ΟΟΣΑ και είναιο πιο απαισιόδοξη από τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι η Ελληνική οικονομια θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2014 και θα εμφανήσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2015 με 1%. Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014 και ο ΟΟΣΑ ύφεση 0,4%.

Σύμφωνα με τον Οίκο η αξιολόγηση αντανακλά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα καθώς και τη βελτίωση μεσοπρόθεσμα των οικονομικών προοπτικών τη χώρας.

Η αναβάθμιση από τον Moody’s ακολυθεί τη γνωστοποίηση ότι η τρόικα δεν θα έρθει στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη όλες τις δεσμεύσεις της.

Επίσης, ο οίκος υποστηρίζει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα είναι πιο φωτεινές.

«Υπάρχουν αποδείξεις πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά μετά από σχεδόν 6 χρόνια ύφεσης, και αυτό σε συνδυασμό με τους κυκλικούς παράγοντες και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε σταδιακή βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της οικονομίας της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Με βάση την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, η Moody’s εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα», αναφέρει ο οίκος.

Η συνεχής μείωση των επιπέδων του χρέους και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την βελτίωση του πολιτικού σκηνικού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση, σημείωσε η Moody’s, προειδοποιώντας ωστόσο πως ενδεχόμενη επιβράδυνση στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της τρόικας θα περιόριζε τις προοπτικές ανάπτυξης θέτοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση της Ελλάδας με πιθανή νέα υποβάθμιση.

sofokleousin.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου