«Ζυγίζουν» ξανά τα μέτρα οι τροϊκανοί

Οι τροϊκανοί μελετούν εκ νέου τα ελληνικά στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και τους τρόπους κάλυψής του


Με νέες εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2014 και άρα για τα απαιτούμενα - κατά την άποψή της - μέτρα αναμένεται να επανέλθει την Κυριακή το πρωί η τρόικα στο υπουργείο ...

Οικονομικών για τη συνέχεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο. Το προηγούμενο νούμερο, που είχε πρωτοπαρουσιάσει η τρόικα τον Σεπτέμβριο προκαλώντας σοκ στο οικονομικό επιτελείο, ήταν 2,9 δισ. ευρώ.


Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, αλλά τελικώς αναβλήθηκε προκειμένου - σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών - να μελετήσει καλύτερα η τρόικα τα στοιχεία που έδωσε στην προηγούμενη συνάντηση η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για στοιχεία για την πορεία των εσόδων, η οποία θεωρείται ικανοποιητική, αφού το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου ξεπέρασαν κατά 300 εκατ. ευρώ τον στόχο.


Κατά την πρώτη συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο, την περασμένη Τρίτη, οι τροϊκανοί δεν φάνηκαν να πείθονται από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και άρα για τα προβλεπόμενα έσοδα τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες που δημοσίευσε tovima.gr χθες, ο Πολ Τόμσεν παρατήρησε: «Μη λέτε ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί θα τα πάρετε».


Κύκλοι της κυβέρνησης φέρονται ενοχλημένοι από το ύφος της τρόικας και τις απαιτήσεις της για μέτρα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι η συζήτηση έγινε σε ήπιους τόνους. Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, οι τροϊκανοί διευκρίνισαν ότι ούτε αυτοί ζητούν νέα δημοσιονομικά οριζόντιου χαρακτήρα μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών, συντάξεων και νέους φόρους. Επιμένουν όμως στα διαρθρωτικά μέτρα χωρίς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής πιο συγκεκριμένοι ούτε ως προς το ύψος τους ούτε ως προς το περιεχόμενό τους. Μάλιστα ο Πολ Τόμσεν φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Οικονομικών: «Γιατί λέτε ότι ζητάμε μέτρα λιτότητας και μας εκθέτετε; Αυτό δεν είναι αλήθεια».


Σημειώνεται ότι η προϊσταμένη του Πολ Τόμσεν, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζονται άλλα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα.


Χθες εξάλλου ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άφησε και αυτός ανοιχτή την προοπτική μέτρων λέγοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα χρειαστούν για να φτάσουμε στον στόχο». Και πρόσθεσε: «Η αποστολή στην παρούσα φάση αξιολογεί τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014».

«ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ. Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να επεσήμανε στους τροϊκανούς ότι «η Ελλάδα δεν θα πάρει νέα μέτρα με υφεσιακό χαρακτήρα». Στο σημείο αυτό ο κ. Τόμσεν παρατήρησε πως «ό,τι μέτρα και να πάρετε θα έχουν επίπτωση στην οικονομία». Ωστόσο, πρόσθεσε, από τον επόμενο χρόνο αναμένεται ούτως ή άλλως ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να δώσει έμφαση σε μέτρα που αφορούν την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η τρόικα όμως αμφισβήτησε ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο θέλει να τα εμφανίζει η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει υποστηρίξει ότι τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα του υπουργείου του μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 1 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εξάλλου εκτιμούν ότι από τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και τη φορολογική συμμόρφωση μπορούν να εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα 381 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπει και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.


Στο μικροσκόποιο οι φόροι υπέρ τρίτων

Στο μικροσκόπιο οι φόροι υπέρ τρίτων ύστερα από υποδείξεις της τρόικας για κατάργησή τους ή για τη μεταφορά τους στον προϋπολογισμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας συγκρότησε χθες – με απόφασή του – ειδική Ομάδα Εργασίας για την αξιολόγηση των φόρων υπέρ τρίτων και την υποβολή προτάσεων, έως τις 31 Δεκεμβρίου, για τον βαθμιαίο εξορθολογισμό τους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, αρχίζοντας από τον προϋπολογισμό του 2014.

Πηγή: Ειρήνη Χρυσολωρά (ΤΑ ΝΕΑ)

Πηγή: kapistri.blogspot.com
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου