ΚΑΒΑΛΑ Άρχισαν οι εξαγωγές σπαραγγιών από το Νέστο

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των σπαραγγιών στην περιοχή της Καβάλας, καθώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα ευνοούν την ωρίμανσή του, ωστόσο οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιουργούν εμπόδια. Οι πρώτες παλέτες έφυγαν για την αγορά του Μονάχου, καθώς στην αρχή της συγκομιδής οι ποσότητες είναι λιγοστές και η ζήτηση υψηλή», αναφέρει στην Agrenda ο Δημήτρης Πατσίδης από την Ομάδα Παραγωγών Καβάλα Α.Ε. «Μετά από πολλά χρόνια, φέτος θα μπορούσε να είναι μια πολύ πρώιμη χρονιά για το ελληνικό σπαράγγι, εάν δεν είχαμε τις βροχοπτώσεις να εμποδίζουν τη συγκομιδή.
 Ωστόσο, είμαστε τυχεροί γιατί προλάβαμε και σαμαρώσαμε έγκαιρα, μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που έκανε καλό καιρό, αναφέρει στην Agrenda ο Γιώργος Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Νέστος», στην Χρυσούπολη Καβάλας. «Την ίδια στιγμή στη Γερμανία επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες (-10οC) ενώ σε πολλές περιοχές έχει ακόμη χιόνι με αποτέλεσμα το 70% των σπαραγγιών να είναι ασαμάρωτο, διαδικασία που, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου, οπότε δεν θα μπορέσουν να μας ανταγωνιστούν στην πρωιμότητα φέτος», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτίδης.
Ναι μεν ο «βαρύς» χειμώνας της Γερμανίας καθυστερεί το δικό τους σπαράγγι από το να βγει στην αγορά, βοηθώντας να σημειώσει καλύτερες τιμές το ελληνικό, ωστόσο «όταν ο καιρός είναι κρύος η ζήτηση είναι περιορισμένη καθώς η εποχή που προτιμούν οι Γερμανοί καταναλωτές το σπαράγγι είναι στις αρχές της άνοιξης», επισημαίνει ο Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τους Έλληνες παραγωγούς είναι ο αυξημένος ανταγωνισμός από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες ήταν έντονα εισαγωγικές, αλλά καταβάλλουν προσπάθειες για να αυξήσουν την αυτάρκειά τους. Σε αντίθεση με τον εξαγωγικό χαρακτήρα της ελληνικής παραγωγής, που φτάνει το 90%, οι σημαντικότεροι ανταγωνιστές μας καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής τους παραγωγής και έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τις εισαγωγές.
Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, τόσο τα διαρθρωτικά όσο και τα εξαγωγικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του σπαραγγιού, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκτάσεων που ξεκίνησε από το 2009 και σήμερα αγγίζει το 50 με 70% στα κυριότερα κέντρα παραγωγής που βρίσκονται σε Γιαννιτσά, Καβάλα, Ορεστιάδα και Ξάνθη.
Agronews
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου