ΚΟΜΟΤΗΝΗ Γνώρισαν τον θησαυρό που κρύβει το αρχαιολογικό μουσείο

ΠΟΛΙΤΕΣ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών φανερώνει την ανάγκη για μεγαλύτερο άνοιγμα του μουσείου στην τοπική κοινωνία, είπε ο διπλωματούχος ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου.

Αντικείμενα από Παραδημή, Στρύμη, Δίκαια, Άβδηρα, Μαρώνεια, Μάκρη, Μεσημβρία-Ζώνη, ποταμό Λίσσο, , Ορεστιάδα, Τραϊανούπολη, από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης, περιλαμβάνει η έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου Κομοτηνής.  Καλύπτει τη χρονική περίοδο από τα νεολιθικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με στόχο να παρουσιαστούν τα πιο αξιόλογα έργα κάθε κατηγορίας και να εκπροσωπούνται συγχρόνως οι σημαντικότεροι χώροι διαφόρων εποχών. Η παρουσίασή τους δεν ακολούθησε αυστηρά μια συγκεκριμένη αρχή. Καταβλήθηκε προσπάθεια, όσο το επέτρεπαν τα ίδια τα εκθέματα και οι αίθουσες του μουσείου, να συνδυαστούν η διάταξη κατά χώρους (τοπογραφική) με τη διάταξη κατά εποχές (χρονολογική). 
Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ 

Ο επισκέπτης μπορεί να  βρει ιστορικές, τοπογραφικές και ανασκαφικές πληροφορίες. Να γνωρίσει αντικείμενα καθημερινής χρήσης του προϊστορικού ανθρώπου (εργαλεία, αγγεία κ.α.) και να διαπιστώσει πόσο ανεπτυγμένες ήταν οι τεχνικές του γνώσεις στην επεξεργασία της πέτρας και του πηλού. Να θαυμάσει ορισμένα γλυπτά κυρίως ανάγλυφα, εξαίρετα δημιουργήματα της ιωνικής τέχνης, που γεννήθηκε στο Ανατολικό Αιγαίο και διαδόθηκε με τους αποίκους στα παράλια της Θράκης. Δείγματα της ίδιας τέχνης είναι τα αγγεία, τα ειδώλια, τα κοσμήματα, τα νομίσματα κ.α. που όχι μόνον εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, αλλά τους συνόδευαν και στο θάνατο. 
Οι σαρκοφάγοι, οι επιτύμβιες στήλες και τα κτερίσματα των τάφων μπορούν να εισάγουν τον επισκέπτη στα ταφικά έθιμα και τις δοξασίες των ανθρώπων κάθε εποχής για το θάνατο. Σε μερικές επιγραφές και σε ορισμένα αντικείμενα ο επισκέπτης μπορεί να βρει στοιχεία για την πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική και οικονομική ζωή των κατοίκων της αρχαίας Θράκης.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον θησαυρό, που κρύβει το αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής, όσοι  βρέθηκαν το Σάββατο το πρωί στο χώρο του για να παρακολουθήσουν τη δωρεάν ξενάγηση. Περίπου 40 άτομα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας.  Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης (Βορείου Ελλάδος) που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας ξεναγού, δωρεάν ξεναγήσεις σε διάφορες πόλεις. Φέτος για πρώτη φορά στο θεσμό συμπεριλήφθηκε και η πόλη της Κομοτηνής με μία δωρεάν για τους συμμετέχοντες ξενάγηση στο πολύ αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας. 
Στα 90 λεπτά που διήρκησε η ξενάγηση ο διπλωματούχος ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου έδωσε όσες περισσότερες πληροφορίες μπόρεσε στους επισκέπτες του μουσείου, ώστε να γνωρίσουν τον μοναδικό πλούτο που κρύβει. Εξάλλου αυτός ήταν και ο στόχος της πρωτοβουλίας.  Να ενταχθούν στις δράσεις του Συνδέσμου Ξεναγών μέρη ή χώροι, όπως το αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής, που δεν είναι ευρέως γνωστοί, ενώ χρήζουν προβολής και αναγνώρισης. Οι συμμετέχοντες πλήρωσαν μόνο το κόστος εισιτηρίου τους, ενώ ξεναγήθηκαν δωρεάν «ώστε να μπορούν να έρθουν πιο κοντά στους μουσειακούς χώρους και να τους θεωρούν οικείους», σημείωσε ο διπλωματούχος ξεναγός. 
ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Ένα από τα εκθέματα που χαρακτηρίζονται μοναδικά και φιλοξενούνται στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου της Κομοτηνής είναι η χρυσή προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου  (193-211 μ.Χ.) την οποία κρατούσαν στερεωμένη σε κοντάρι οι imaginiferi του ρωμαϊκού στρατού. Ο Σεπτίμιος Σέβηρος  ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας (193-211) και ιδρυτής της δυναστείας των Σεβήρων (193-238). Ο Σέβηρος ανήκε στην τάξη των ιππέων και υπηρέτησε σε διάφορα ανώτερα αξιώματα της αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, έγινε συγκλητικός επί Μάρκου Αυρήλιου, το 173μ.Χ, και ύπατος επί Κόμμοδου, το 190μ.Χ. 

Μετά τη δολοφονία του διαδόχου του Κόμμοδου από τους πραιτοριανούς τον Μάρτιο του 193μ.Χ., και την ανακήρυξη από την πραιτοριανή φρουρά ως αυτοκράτορα ύστερα από πλειστηριασμό του συγκλητικού Μάρκου Δίδιου Ιουλιανού, ο Σεβήρος ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας από τα στρατεύματά του και στο όνομα της εκδίκησης για τη δολοφονία του Περτίνακα βάδισε εναντίον της Ρώμης. Η χρυσή προτομή του ιστορικού αυτού προσώπου είναι τοποθετημένη στο κέντρο του μουσείου και αποτελεί τη μοναδική χρυσή προτομή που υπάρχει στην Ελλάδα και φυλάσσεσαι την πόλη μας. Ένα δεύτερο σπάνιο εύρημα που φυλάσσεται επίσης στις προθήκες του μουσείου είναι μία ρομφαία, ένα είδος ξίφους, των στρατιωτών με καταγωγή από τη Θράκη. Σπουδαία ευρήματα θεωρούνται επίσης αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινότητα των πολιτών σε μεταγενέστερες εποχές. 

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο κ. Κιουρτσόγλου μίλησε για τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών που ενδιαφέρθηκαν να ξεναγηθούν στους χώρους του μουσείου και να μάθουν για την κληρονομιά τους. «Οι άνθρωποι που επικοινώνησαν τηλεφωνικά ήταν πάρα πολλοί. Αν είχαμε περισσότερο χρόνο θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον πιστεύω». 

Αυτή η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών, όπως είπε, φανερώνει την ανάγκη για μεγαλύτερο άνοιγμα του μουσείου στην τοπική κοινωνία. «Το σίγουρο είναι ότι πρώτη η σημερινή μέρα αλλά και η παγκόσμια ημέρα ξεναγού, δε θα είναι η τελευταία από τις δράσεις που αναλαμβάνουμε οι διπλωματούχοι ξεναγοί στην πόλη της Κομοτηνής». 

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά το κ. Κιουρτσόγλου και στο κτίριο που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Όπως είπε  πρόκειται για ένα κτίριο που προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στον επισκέπτη, καθώς είναι έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντίνη. Το κτίριο θεωρείται ως προς την αρχιτεκτονική του μορφή το πιο εντυπωσιακό από τα σύγχρονα κτίρια της πόλης. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι η γεωμετρική διάρθρωση των όγκων και των επιφανειών του, οι ανισοϋψείς στέγες με φεγγίτες και παράθυρα, τα αίθρια, τα εσωτερικά και εξωτερικά υπόστεγα, τα παράθυρα με τους χωριστούς φεγγίτες, τα ξύλινα κουφώματα με τις μεταλλικές περσίδες, οι οροφές με τα εμφανή αποτυπώματα των ξυλοτύπων και το χαμηλό τοιχίο-φράχτης που περιβάλλει τον κήπο με τα πεύκα. 

Όλγα Τσιούλφα
http://www.xronos.gr
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου