ΑΤΕΙΘ: «Το σχέδιο "Αθηνά" είναι ένα κόλπο γκρόσο»

Κόλπο γκρόσο χαρακτήρισε το σχέδιο «Αθηνά» ο αντιπρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης υποστηρίζοντας πως στην περίπτωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποσκοπεί στην διάλυση του ιστορικού ιδρύματος και στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών επιδιώξεων. Θα αποκαλυφθούν, όπως είπε ο ίδιος, όλες οι μεθοδεύσεις, τα κίνητρα και οι επιδιώξεις αυτών που συνήργησαν και επεξεργάστηκαν την διάλυση του ΑΤΕΙΘ, παίζοντας με τις ζωές χιλιάδων φοιτητών, γονέων, εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων.

Πλήθος σπουδαστών, διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων, βουλευτές και στελέχη κομμάτων παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικού, Διοικητικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει τη συγχώνευση και μεταφορά 10 Τμημάτων του ΑΤΕΙΘ στις Σέρρες και στη Φλώρινα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει, ανεπισήμως, πως ορισμένες προτάσεις (π.χ. για τη "μετακόμιση" του Τμήματος Ηλεκτρονικής) θα αποσυρθούν.
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Με το σχέδιο «Αθηνά» επιχειρείται η αλλοίωση προγραμμάτων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων φοιτητών, παρά την θέλησή τους και παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις και την ισχύουσα νομολογία, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΤΕΙΘ. Οι φοιτητές που εισήχθησαν στα πληττόμενα Τμήματα καλούνται να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών μιας και το επιστημονικό αντικείμενο, το οποίο είχαν αρχικά επιλέξει εξαφανίζεται, και εκτιμάται πως οδηγούνται στην απώλεια εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.
Η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ σκοπεύει να θέσει  τα ζητήματα αυτά σε όλες τις διοικητικές αρχές και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει άμεση παρέμβαση. «Αν περάσει το σχέδιο "Αθηνά" θα προσφύγουμε νομικά. Επίσης είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε απεριόριστη νομική και ηθική στήριξη σε όσους αποφασίσουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ο καθένας από εσάς θα έχει κάποιον από πίσω να τον στηρίζει», τόνισε ο κ. Βαρσαμίδης απευθυνόμενος στους σπουδαστές.
 Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ υπογράμμισε πως ήρθε η στιγμή μέσα σε αυτήν  την κρίσιμη συγκυρία να αναδειχθεί η συνέργεια αυτών που αρνούνται την πολιτική διαπλοκή, αλλά στηρίζονται στην ισχύ της ηθικής και της κοινωνίας δικαίου.
«Δεν τόλμησε να θίξει τα τρία ΤΕΙ της Αττικής»
Το υπουργείο Παιδείας δεν τόλμησε να θίξει να τρία ΤΕΙ της Αττικής και τα έκανε ομόσπονδα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ, Παύλος Καρακολτσίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διατήρηση των Πανεπιστημίων της συγκεκριμένης περιφέρειας. Με την ομοσπονδοποίηση, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρύτανης εισηγείται στο Συμβούλιο Ιδρύματος, το οποίο ζητά τη γνώμη και μίας άλλης 15μελούς επιτροπής, που είναι πάνω από το Ομόσπονδο. «Αυτά είναι γελοιότητες», υποστήριξε.
Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνέχισε ο κ. Καρακολτσίδης, βρέθηκε στο μάτι της... Αθηνάς διότι δεν έχει την πολιτική υποστήριξη κομμάτων, όπως έχουν οι άλλες μικρές περιφέρειες. «Εμείς δεν θέλουμε την προστασία κανενός. Θέλουμε εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου να πιέσουν, ώστε αυτό το σχέδιο να πάει στο Κοινοβούλιο, να συζητηθεί και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», επισήμανε ο κ. Καρακολτσίδης εκτιμώντας πως ούτε το 20% των φοιτητών δεν θα μετακομίσει στις Σέρρες. Κατά συνέπεια - εκτίμησε ο ίδιος - την επόμενη χρονιά με την καθιέρωση της βάσης του 10 τα Τμήματα θα κλείσουν. Ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει αυτό το «έκτρωμα», όπως αποκάλεσε το σχέδιο «Αθηνά», και να επιτρέψει στα ιδρύματα να κάνουν τον εξορθολογισμό μόνα τους.
«Μας καταργεί με ένα power-point»
Για την απουσία ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου «Αθηνά» μίλησε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΣΕΠ) του ΑΤΕΙΘ, Δημοθένης Σταμάτης υπογραμμίζοντας πως καταρτίστηκε από μία επιτροπή αγνώστων. «Μας καταργεί με ένα power-point», τόνισε ο κ. Σταμάτης. Στο μεταξύ, υβριδικά Τμήματα που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις δεν έχουν προγράμματα σπουδών και, παρ΄ όλα αυτά, θα ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Θα επικρατήσει χάος μέχρι να συγκροτηθούν σε σώμα καθηγητές και φοιτητές στα νέα Τμήματα, που θα προκύψουν από συγχωνεύσεις, όπως είπε ο κ. Σταμάτης υποστηρίζοντας πως το σχέδιο αποσκοπεί στο να αποκτήσουν χώρο τα κολέγια.
Ο εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΤΕΙΘ, Νικόλαος Τσίτσης, έκανε λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή», αφού ξεσπιτώνονται 8.000 φοιτητές και 160 εκπαιδευτικοί και διοικητικοί. «Το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών αμείβεται με 750 ευρώ το μήνα και δεν μπορεί να ξεσπιτωθεί», σημείωσε ο κ. Τσίτσης.
Ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη
Τα κριτήρια για το σχέδιο «Αθηνά» είναι απολύτως οικονομικά, όπως τόνισε, κατά τον χαιρετισμό του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης επισημαίνοντας πως με πρόταση του κόμματος θα συζητηθεί το σχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Εμείς δίνουμε την ευκαιρία στους 300 να τοποθετηθούν στη Βουλή με επίκαιρη επερώτηση που καταθέσαμε και θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Εκεί θα μετρήσετε ποιοι είναι με τα ΤΕΙ και ποιοι όχι», υποστήριξε ο κ. Κουράκης εκτιμώντας πως αν γιγαντωθεί ο αγώνας τότε θα αποσυρθεί συνολικά το σχέδιο «Αθηνά». Η βάση του 10 - σύμφωνα με τον κ. Κουράκη - τέθηκε για να στέλνει έτοιμο δυναμικό στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν και εκπρόσωποι των γονέων, των σπουδαστών, των διοικητικών υπαλλήλων καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, που προέτρεψαν καθηγητές και φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα λάβει μέρος σε εκδήλωση για την ανώτατη εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
«Πρέπει να στηρίξουμε την τεχνολογική εκπαίδευση», επισήμανε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΝΔ, Δημήτρης Πανοζάχος, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, εκτίμησε πως θα υπάρξει προσπάθεια ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ.
Κατεβαίνουν στην Αθήνα
Το επόμενο βήμα καθηγητών, φοιτητών και καθηγητών του ΑΤΕΙΘ είναι η κοινή κάθοδος στην Αθήνα την Πέμπτη, προκειμένου να λάβουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση των ΤΕΙ έξω από το υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, οι διοικητικοί έχουν λάβει απόφαση για συνέχιση της κατάληψης και αύριο(Τρίτη) το πρωί θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση στη Σίνδο για να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες.
Λίνα Κοϊνά, agelioforos.gr
Πηγή: kapistri.blogspot.com
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου