Γράφει ο Δρ. Κ. Βαρδάκας
Ότι πέρασε ανήκει πλέον στην ιστορία και η ιστορία ανήκει σε εμάς. Όσοι όμως κρύβουν την πραγματική ιστορία γίνονται αυτόματα γνήσιοι εχθροί της.
Αξίζει όμως τον κόπο να κάνουμε ένα μακροβούτι μέσα στα βαθειά νερά της παραθέτοντας γεγονότα, στοιχεία και πηγές με μοναδικό σκοπό να παρακινήσουμε τον μελετητή σε...
προβληματισμό για περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση.
Σήμερα γευόμενοι τα επιχείρια της Μεταπολίτευσης που είναι η ανελέητη μνημονιακή πολιτική, γίνεται πιο ενδιαφέρον να μεταφερθούμε στα πρώτα χρόνια της όταν έβαζε αυτή τις πρώτες γκρίζες πινελιές της παρουσίας της στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα. Μέσα δεκαετίας του 1970, προεκλογική ομιλία του κ. Καραμανλή στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας.
Οι παρακάτω από τις εξαγγελίες του είναι χαρακτηριστικές. (ο ίδιος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του υπόγειου και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας),(στα γνωστά ορυκτά της Κοζάνης , της Πτολεμαίδας, της Ηπείρου, αλλά και στο ουράνιο των Σερρών που μπορούσε όπως είπε να τροφοδοτήσει μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα), ( έδωσε έμφαση στην απόλυτη προτεραιότητα για πρόγραμμα ερευνών, ώστε για να γνωρίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου, όπως είπε, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ορυκτός πλούτος του), ( έδωσε υποσχέσεις για απόλυτη προτεραιότητα και μεγάλες πιστώσεις σε σχέση με την έρευνα),τόνισε ( ότι η Καβάλα θα δώσει το πρώτο πετρέλαιο , μέτριο σε ποσότητα, αλλά σημαντικό για την κρίσιμη αυτή στιγμή) εννοούσε την τότε παγκόσμια πετρελαική κρίση και τέλος δήλωνε( ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ένταξη μας ( μελλοντική) στην τότε ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ).
Φυσικά όλα αυτά ήταν πολύ όμορφα λόγια στον κόσμο που μόλις ξυπνούσε από τις μέρες της ΕΠΤΑΕΤΊΑΣ αλλά δυστυχώς συνέχιζε να ονειρεύεται ΜΠΛΕ ΕΘΝΑΡΧΕΣ και ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ διότι σήμερα ότι έγινε η δεν έγινε βρίσκεται κατάφωρα μπροστά μας.
Όμως η ιστορία δεν διδάσκει απλώς, δημιουργεί και απορίες. Ήδη πριν μιλήσει ο κ. Καραμανλής έχουμε τα παρακάτω γεγονότα, 23 Δεκεμβρίου του 1969
Υπογραφή της «Σύμβασης για την ΄Ερευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων Υγρής και Αέριας Μορφής στο Θρακικό Πέλαγος». Η Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Oceanic Exploration Company.
Από τον Φεβρουάριο του 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 οι ερευνητικές γεωτρήσεις ΠΡΙΝΟΣ 1, 2, 3, 4 επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κοιτασμάτων.
Ποία ήταν η Oceanic Exploration Company που ήταν η επικεφαλής των εταιρειών που συμμετείχαν σε κοινοπραξία και δραστηριοποιούταν στην έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου.. διαβάζουμε ..
Oceanic Exploration Company Company
Profile Exploring the world's oceans for oil and gas opportunities, Oceanic Exploration Company's mission is to acquire oil and gas concessions covering large blocks of acreage. With its subsidiaries Oceanic International Properties Corporation (OIPC) and Petrotimor Companhia de Petr�leos, SA (Petrotimor), the company follows up these acquisitions with oil and gas exploration analysis, including geophysical evaluation and drilling.
Είναι δηλ. μία κατεξοχήν διεθνή εταιρεία έρευνας, εξόρυξης και άντλησης πετρελαίου η οποία σε σύντομο χρόνο μεταβιβάζει τα δικαιώματα της ως αναφορά την περιοχή αυτή. Έτσι λοιπόν στις 28 Αυγούστου του 1976 η Εταιρεία Denison Mines Ltd. αγοράζει το ποσοστό συμμετοχής (68,75%) της Oceanic στη ανωτέρω κοινοπραξία.
Ποία είναι η εταιρεία Denison Mines καναδικών μάλιστα συμφερόντων? διαβάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Denison Mines Corp.
(TSX: DML) (NYSE MKT: DNN) is a uranium exploration and development company with interests in exploration and development projects in Saskatchewan, Zambia and Mongolia. As well, Denison has a 22.5% ownership interest in the McClean Lake uranium mill, located in northern Saskatchewan, which is one of the world’s largest uranium processing facilities. Denison’s exploration project portfolio includes the world class Phoenix deposit located on its 60% owned Wheeler River project also in the Athabasca Basin region of Saskatchewan.
Επί πλέον διαβάζουμε μέσα στο οικονομικό profil που δίνει το Reuters τα ακόλουθα.
Προφίλ: Denison Mines Denison Mines Corp. (Denison) isengaged in uranium exploration, development, mining and milling with uranium mining projects in both the United States and Canada and development projects in Canada, the United States, Zambia and Mongolia. Denison’s assets include an interest in two of the four licensed conventional uranium mills in North America, with its 100% interest of the White Mesa mill in Utah and its 22.5% interest of the McClean Lake mill in Saskatchewan.
Denison also produces vanadium as a co-product from some of its mines in Colorado and Utah and recycles uranium-bearing waste materials, referred to as alternate feed materials, for the recovery of uranium, alone or in combination with other metals, at its White Mesa mill. The Company’s 70% interest in the Gurvan Saihan Joint Venture in Mongolia is held through Denison Mines (Mongolia) Ltd, which is wholly owned by Denison Mines (BCorp (DML.TO) Πλήρης Περιγραφή
Δηλαδή η Denison Mines ασχολείται με την εξερεύνηση ουρανίου, την ανάπτυξη, την εξόρυξη και την άλεση με σχέδια εξόρυξης ουρανίου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και αναπτυξιακά έργα στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ζάμπια και τη Μογγολία.
Aπο άλλη πηγη διαβαζουμε ότι η Denison Mines Limited δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1976. Επί του παρόντος(εννοεί πριν την αποχώρηση της) διαθέτει μερίδιο 69% στις πλωτές πετρελαιοπηγές του Πρίνου και στις περιοχές φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, ένα μερίδιο 45% στις πετρελαιοπηγές του Βόρειου Πρίνου, ένα μερίδιο 58% στις γειτονικές μη παραγωγούς αναπτυσσόμενες περιοχές και ένα μερίδιο 52% στις περιοχές διερεύνησης.
Σίγουρα όμως μπροστά μας έχουμε μία δυναμική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δραστηριοποιείται παγκοσμίως με την έρευνα, εξόρυξη, ανάπτυξη, παραγωγή και ανακύκλωση σε σχέση με το στρατηγικό ορυκτό του ουρανίου
Η κοινοπραξία N.A.P.C των ξένων εταιρειών αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Πρίνου το 1999.Στο ΦΕΚ Α 296-1999 διαβάζουμε ότι η Denison Mines Ltd που εδρεύει στο Τορόντο, Οντάριο του Καναδά, νόμιμα εκπροσωπουμένης…κ.τ.λ
Από τα παραπάνω εύλογα αναφύονται πολλά ερωτηματικά και σε σχέση με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία ανεύρεσης και εξόρυξης του ουρανίου. Μία τέτοια δυναμική εταιρεία κατά την γνώμη μας πρέπει να είχε πολύ σοβαρό σκοπό για να ασχοληθεί με τα ((πτωχά κοιτάσματα)) του Πρίνου.
Το γεγονός επίσης ότι σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις από τα Γεωλογικά Αντίκλινα των κοιτασμάτων του Πρίνου βρίσκονται σε διάταξη χωροθετικής αγκαλιάς και σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα οι πλούσιες απο την αρχαιότητα χρυσοφόρες προσχωματικές περιοχές που περιέχουν μάλιστα και ουράνιο, βλέπε Χαλκιδική, Στρυμώνα ποταμό , Σύμβολο όρος, Παγγαίο, Θάσος(Κοίνυρα), Παλιά Καβάλα, Λεκάνη(Νότιο μέρος), μας επιτείνει τον προβληματισμό μας.
Ο οποίος και αποκορυφώνεται όταν μαθαίνουμε ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των ξένων εκείνων εταιρειών ότι,υψηλής προτεραιότητας φαίνεται να είναι για το ΙΓΜΕ η έρευνα για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών – “τα hi-tech μέταλλα της Ελλάδας” – στις άμμους της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ότι σχεδιάζεται να γίνει υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του βόρειου Αιγαίου και σε μικρή απόσταση από την ακτή και κοντά στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα (γειτνίαση με τα αντίκλινα του Πρίνου) μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η μόνο η Κίνα παράγει το 95% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου προχωρήσει σε εμπάργκο εξαγωγών προς την Ευρώπη, θα δημιουργηθούν μείζονα προβλήματα στην νέα τεχνολογία κατασκευής οπλικών συστημάτων, υβριδικών αυτοκινήτων και στην κινητή τηλεφωνία.
Όμως η εξόρυξη σπάνιων γαιών έχει και αρνητικά σημεία διότι παράγει ραδιενεργά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά απαιτεί ειδική αδειοδότηση και υψηλές δαπάνες περιβαλλοντικής αποκατάστασης, γεγονός που κάνει τις βορειοαμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να το σκέπτονται έναντι των Κινεζικών που δεν κοστολογούν υψηλά τις ανωτέρω διαδικασίες.
Οι αξία των σπάνιων γαιών στην νέα τεχνολογία και η προσπάθεια ανεύρεσης νέων κοιτασμάτων τους συνιστούν Casius belli για τις επερχόμενες τυχόν γεωπολιτικές αναδιατάξεις ανά την υφήλιο.
Τα παραπάνω αποτελούν μία έρευνα προς αξιολόγηση και προβληματισμό και σε σχέση με αυτά που βιώνουμε σήμερα με σκοπό να καταδείξουν τα ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΟΚΑΝΑ που στήθηκαν εδώ και δεκαετίες από τους γνωστούς φίλους μας( που θέλουν να μας τσαλακώσουν) κατά τον ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ.
Εκείνο που υποθέτουμε είναι ότι όταν συγκεντρώθηκε ο κρίσιμος όγκος γεωλογικών πληροφοριών οι πρώην φιλάνθρωποι δανειστές μας μεταλλάχθηκαν σε στυγνούς τοκογλύφους και μας επέβαλλαν τις σκληρές μνηνονιακές συμβάσεις υποθηκεύοντας την ιδιοκτησία των επόμενων Ελληνικών γενεών.
ΟΜΩΣ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ διαβάζοντας ιστορία ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ το Μολών λαβέ .
Αν σήμερα δεν το πούμε εμείς θα το βροντοφωνάξουν οι πέτρες αυτής της ευλογημένης πατρίδας.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ
http://www.epirus-ellas.gr
Ότι πέρασε ανήκει πλέον στην ιστορία και η ιστορία ανήκει σε εμάς. Όσοι όμως κρύβουν την πραγματική ιστορία γίνονται αυτόματα γνήσιοι εχθροί της.
Αξίζει όμως τον κόπο να κάνουμε ένα μακροβούτι μέσα στα βαθειά νερά της παραθέτοντας γεγονότα, στοιχεία και πηγές με μοναδικό σκοπό να παρακινήσουμε τον μελετητή σε...
προβληματισμό για περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση.
Σήμερα γευόμενοι τα επιχείρια της Μεταπολίτευσης που είναι η ανελέητη μνημονιακή πολιτική, γίνεται πιο ενδιαφέρον να μεταφερθούμε στα πρώτα χρόνια της όταν έβαζε αυτή τις πρώτες γκρίζες πινελιές της παρουσίας της στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα. Μέσα δεκαετίας του 1970, προεκλογική ομιλία του κ. Καραμανλή στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας.
Οι παρακάτω από τις εξαγγελίες του είναι χαρακτηριστικές. (ο ίδιος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση του υπόγειου και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας),(στα γνωστά ορυκτά της Κοζάνης , της Πτολεμαίδας, της Ηπείρου, αλλά και στο ουράνιο των Σερρών που μπορούσε όπως είπε να τροφοδοτήσει μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα), ( έδωσε έμφαση στην απόλυτη προτεραιότητα για πρόγραμμα ερευνών, ώστε για να γνωρίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου, όπως είπε, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ορυκτός πλούτος του), ( έδωσε υποσχέσεις για απόλυτη προτεραιότητα και μεγάλες πιστώσεις σε σχέση με την έρευνα),τόνισε ( ότι η Καβάλα θα δώσει το πρώτο πετρέλαιο , μέτριο σε ποσότητα, αλλά σημαντικό για την κρίσιμη αυτή στιγμή) εννοούσε την τότε παγκόσμια πετρελαική κρίση και τέλος δήλωνε( ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η ένταξη μας ( μελλοντική) στην τότε ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ).
Φυσικά όλα αυτά ήταν πολύ όμορφα λόγια στον κόσμο που μόλις ξυπνούσε από τις μέρες της ΕΠΤΑΕΤΊΑΣ αλλά δυστυχώς συνέχιζε να ονειρεύεται ΜΠΛΕ ΕΘΝΑΡΧΕΣ και ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ διότι σήμερα ότι έγινε η δεν έγινε βρίσκεται κατάφωρα μπροστά μας.
Όμως η ιστορία δεν διδάσκει απλώς, δημιουργεί και απορίες. Ήδη πριν μιλήσει ο κ. Καραμανλής έχουμε τα παρακάτω γεγονότα, 23 Δεκεμβρίου του 1969
Υπογραφή της «Σύμβασης για την ΄Ερευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων Υγρής και Αέριας Μορφής στο Θρακικό Πέλαγος». Η Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Oceanic Exploration Company.
Από τον Φεβρουάριο του 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 οι ερευνητικές γεωτρήσεις ΠΡΙΝΟΣ 1, 2, 3, 4 επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κοιτασμάτων.
Ποία ήταν η Oceanic Exploration Company που ήταν η επικεφαλής των εταιρειών που συμμετείχαν σε κοινοπραξία και δραστηριοποιούταν στην έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου.. διαβάζουμε ..
Oceanic Exploration Company Company
Profile Exploring the world's oceans for oil and gas opportunities, Oceanic Exploration Company's mission is to acquire oil and gas concessions covering large blocks of acreage. With its subsidiaries Oceanic International Properties Corporation (OIPC) and Petrotimor Companhia de Petr�leos, SA (Petrotimor), the company follows up these acquisitions with oil and gas exploration analysis, including geophysical evaluation and drilling.
Είναι δηλ. μία κατεξοχήν διεθνή εταιρεία έρευνας, εξόρυξης και άντλησης πετρελαίου η οποία σε σύντομο χρόνο μεταβιβάζει τα δικαιώματα της ως αναφορά την περιοχή αυτή. Έτσι λοιπόν στις 28 Αυγούστου του 1976 η Εταιρεία Denison Mines Ltd. αγοράζει το ποσοστό συμμετοχής (68,75%) της Oceanic στη ανωτέρω κοινοπραξία.
Ποία είναι η εταιρεία Denison Mines καναδικών μάλιστα συμφερόντων? διαβάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Denison Mines Corp.
(TSX: DML) (NYSE MKT: DNN) is a uranium exploration and development company with interests in exploration and development projects in Saskatchewan, Zambia and Mongolia. As well, Denison has a 22.5% ownership interest in the McClean Lake uranium mill, located in northern Saskatchewan, which is one of the world’s largest uranium processing facilities. Denison’s exploration project portfolio includes the world class Phoenix deposit located on its 60% owned Wheeler River project also in the Athabasca Basin region of Saskatchewan.
Επί πλέον διαβάζουμε μέσα στο οικονομικό profil που δίνει το Reuters τα ακόλουθα.
Προφίλ: Denison Mines Denison Mines Corp. (Denison) isengaged in uranium exploration, development, mining and milling with uranium mining projects in both the United States and Canada and development projects in Canada, the United States, Zambia and Mongolia. Denison’s assets include an interest in two of the four licensed conventional uranium mills in North America, with its 100% interest of the White Mesa mill in Utah and its 22.5% interest of the McClean Lake mill in Saskatchewan.
Denison also produces vanadium as a co-product from some of its mines in Colorado and Utah and recycles uranium-bearing waste materials, referred to as alternate feed materials, for the recovery of uranium, alone or in combination with other metals, at its White Mesa mill. The Company’s 70% interest in the Gurvan Saihan Joint Venture in Mongolia is held through Denison Mines (Mongolia) Ltd, which is wholly owned by Denison Mines (BCorp (DML.TO) Πλήρης Περιγραφή
Δηλαδή η Denison Mines ασχολείται με την εξερεύνηση ουρανίου, την ανάπτυξη, την εξόρυξη και την άλεση με σχέδια εξόρυξης ουρανίου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και αναπτυξιακά έργα στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ζάμπια και τη Μογγολία.
Aπο άλλη πηγη διαβαζουμε ότι η Denison Mines Limited δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1976. Επί του παρόντος(εννοεί πριν την αποχώρηση της) διαθέτει μερίδιο 69% στις πλωτές πετρελαιοπηγές του Πρίνου και στις περιοχές φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, ένα μερίδιο 45% στις πετρελαιοπηγές του Βόρειου Πρίνου, ένα μερίδιο 58% στις γειτονικές μη παραγωγούς αναπτυσσόμενες περιοχές και ένα μερίδιο 52% στις περιοχές διερεύνησης.
Σίγουρα όμως μπροστά μας έχουμε μία δυναμική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δραστηριοποιείται παγκοσμίως με την έρευνα, εξόρυξη, ανάπτυξη, παραγωγή και ανακύκλωση σε σχέση με το στρατηγικό ορυκτό του ουρανίου
Η κοινοπραξία N.A.P.C των ξένων εταιρειών αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του Πρίνου το 1999.Στο ΦΕΚ Α 296-1999 διαβάζουμε ότι η Denison Mines Ltd που εδρεύει στο Τορόντο, Οντάριο του Καναδά, νόμιμα εκπροσωπουμένης…κ.τ.λ
Από τα παραπάνω εύλογα αναφύονται πολλά ερωτηματικά και σε σχέση με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία ανεύρεσης και εξόρυξης του ουρανίου. Μία τέτοια δυναμική εταιρεία κατά την γνώμη μας πρέπει να είχε πολύ σοβαρό σκοπό για να ασχοληθεί με τα ((πτωχά κοιτάσματα)) του Πρίνου.
Το γεγονός επίσης ότι σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις από τα Γεωλογικά Αντίκλινα των κοιτασμάτων του Πρίνου βρίσκονται σε διάταξη χωροθετικής αγκαλιάς και σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα οι πλούσιες απο την αρχαιότητα χρυσοφόρες προσχωματικές περιοχές που περιέχουν μάλιστα και ουράνιο, βλέπε Χαλκιδική, Στρυμώνα ποταμό , Σύμβολο όρος, Παγγαίο, Θάσος(Κοίνυρα), Παλιά Καβάλα, Λεκάνη(Νότιο μέρος), μας επιτείνει τον προβληματισμό μας.
Ο οποίος και αποκορυφώνεται όταν μαθαίνουμε ότι σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση των ξένων εκείνων εταιρειών ότι,υψηλής προτεραιότητας φαίνεται να είναι για το ΙΓΜΕ η έρευνα για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών – “τα hi-tech μέταλλα της Ελλάδας” – στις άμμους της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ότι σχεδιάζεται να γίνει υποθαλάσσια έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του βόρειου Αιγαίου και σε μικρή απόσταση από την ακτή και κοντά στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην περιοχή από την Καβάλα (γειτνίαση με τα αντίκλινα του Πρίνου) μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η μόνο η Κίνα παράγει το 95% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών, γεγονός που σημαίνει ότι, εάν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου προχωρήσει σε εμπάργκο εξαγωγών προς την Ευρώπη, θα δημιουργηθούν μείζονα προβλήματα στην νέα τεχνολογία κατασκευής οπλικών συστημάτων, υβριδικών αυτοκινήτων και στην κινητή τηλεφωνία.
Όμως η εξόρυξη σπάνιων γαιών έχει και αρνητικά σημεία διότι παράγει ραδιενεργά απόβλητα, η διαχείριση των οποίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά απαιτεί ειδική αδειοδότηση και υψηλές δαπάνες περιβαλλοντικής αποκατάστασης, γεγονός που κάνει τις βορειοαμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες να το σκέπτονται έναντι των Κινεζικών που δεν κοστολογούν υψηλά τις ανωτέρω διαδικασίες.
Οι αξία των σπάνιων γαιών στην νέα τεχνολογία και η προσπάθεια ανεύρεσης νέων κοιτασμάτων τους συνιστούν Casius belli για τις επερχόμενες τυχόν γεωπολιτικές αναδιατάξεις ανά την υφήλιο.
Τα παραπάνω αποτελούν μία έρευνα προς αξιολόγηση και προβληματισμό και σε σχέση με αυτά που βιώνουμε σήμερα με σκοπό να καταδείξουν τα ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΟΚΑΝΑ που στήθηκαν εδώ και δεκαετίες από τους γνωστούς φίλους μας( που θέλουν να μας τσαλακώσουν) κατά τον ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟ.
Εκείνο που υποθέτουμε είναι ότι όταν συγκεντρώθηκε ο κρίσιμος όγκος γεωλογικών πληροφοριών οι πρώην φιλάνθρωποι δανειστές μας μεταλλάχθηκαν σε στυγνούς τοκογλύφους και μας επέβαλλαν τις σκληρές μνηνονιακές συμβάσεις υποθηκεύοντας την ιδιοκτησία των επόμενων Ελληνικών γενεών.
ΟΜΩΣ ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ διαβάζοντας ιστορία ΟΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ το Μολών λαβέ .
Αν σήμερα δεν το πούμε εμείς θα το βροντοφωνάξουν οι πέτρες αυτής της ευλογημένης πατρίδας.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ
http://www.epirus-ellas.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου