ΞΑΝΘΗ Ακατόρθωτο να μπει τέλος στην Παιδική εργασία και εκμετάλλευση

Η μετατροπή του πλημμελήματος σε πταίσμα για την παραμέληση ανηλίκων, η οικονομική ανέχεια και η υπερφορτισμένη με υποθέσεις πρόνοια δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την αύξηση του φαινομένου

Τι αναφέρει για το θέμα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Γ. Γκοδοσίδης

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η παιδική επαιτεία στην Ξάνθη το τελευταίο χρονικό διάστημα, ως γενικότερο φαινόμενο της κρίσης που γνωρίζει η χώρα. Είχαμε συνηθίσει, βέβαια, σε εικόνες με ξυπόλητα και ρακένδυτα παιδιά να γυρίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης, ζητιανεύοντας για λίγα ευρώ. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα είναι εκτός ελέγχου, αφού ανήλικα άτομα, δεν διστάζουν να μπαίνουν σε καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης, ζητώντας χρήματα.

Και δεν είναι, μόνον, τα παιδιά που ζητιανεύουν, είναι και αυτά που δουλεύουν, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες σε διαφορετικά «πόστα», τις ώρες που θα έπρεπε να είναι στο σχολείο, για να καλλιεργούν το πνεύμα και τον χαρακτήρα τους. Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, βλέπαμε μικρά παιδιά, που πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε την ηλικία των επτά χρόνων, να περιφέρονται στην Ξάνθη πωλώντας χαρτομάντιλα ή λουλούδια.

Τον Χειμώνα που διανύουμε, ένας αυξανόμενος αριθμός ανηλίκων μαζεύεται, σε καθημερινή βάση, σε κεντρικά φανάρια της πόλης, για να καθαρίσει τα τζάμια των διερχόμενων αυτοκινήτων. Ενώ, κάποια άλλα ανήλικα παιδιά πουλάνε μέχρι και μπαλόνια στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Με δεδομένο της γεγονός, ότι η παιδική εργασία απαγορεύεται με Νόμο στην χώρα μας, απευθυνθήκαμε στον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, κύριο Γιώργο Γκοδοσίδη, προκειμένου να σχολιάσει την υφιστάμενη κατάσταση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με επισημάνσεις του τελευταίου, έχει αλλάξει η νομοθεσία και η παραμέληση ανηλίκων από τους γονείς τους δεν θεωρείται πλημμέλημα, αλλά πταίσμα. Τα περισσότερα, δε, παιδιά που εργάζονται στα φανάρια, όπως μας αναφέρει ο Αστυνομικός Διευθυντής, δεν έχουν γονείς, αφού όταν πιάνονται από την αστυνομία, υπάρχει δυσκολία στο να βρεθεί ο κηδεμόνας τους.

Χαρακτηριστική είναι και η ομολογία του κ. Γ. Γκοδοσίδη, πως καθημερινά οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα δεκάδες ανήλικα παιδιά, τα οποία είτε επαιτούν, είτε δουλεύουν στα φανάρια, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, αφού από εκεί και πέρα με την τύχη τους πρέπει να ασχολείται η Πρόνοια, η οποία, όπως υπογραμμίζει ο τελευταίος, «με τι να πρωτοασχοληθεί; Πρόκειται για παιδιά των Ρομά, που δεν αλλάζουν νοοτροπία. Ακόμα και εκείνα τα παιδιά που στάλθηκαν σε Ιδρύματα, δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στο εκεί περιβάλλον και το έσκασαν, ξαναγυρίζοντας στο σπίτι τους…».

Τώρα, που άλλαξε και η νομοθεσία, όπως αναφέρει ο κ. Γ. Γκοδοσίδης, η επαιτεία των παιδιών και η εργασία τους, τιμωρούνται με μικρές ποινές που επιβάλλονται στους γονείς τους από τα Πταισματοδικεία. Ενώ, υπάρχουν περιπτώσεις όταν οι τελευταίοι αθωώνονται, κιόλας, για το αδίκημα της παραμέλησης ανηλίκων, γλιτώνοντας την τιμωρία με μια απλή επίπληξη.

Όσον αφορά, τώρα, ανήλικα παιδιά, τα οποία επαιτούν, παρακολουθούμενα από τους γονείς τους σε μικρή απόσταση, για να εισπράξουν κατευθείαν οι τελευταίοι την «είσπραξη» των πρώτων, ο Αστυνομικός Διευθυντής αναφέρει, ότι πρόκειται για περιπτώσεις «εισαγόμενες» από την Βουλγαρία και άλλα σημεία της χώρας και όχι εγχώρια άτομα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην παιδική εργασία, είτε αυτή είναι το καθάρισμα τζαμιών διερχόμενων αυτοκινήτων στα φανάρια είτε πωλήσεις μικροπραγμάτων στην πλατεία της πόλης, ο κ. Γ. Γκοδοσίδης επισημαίνει, ότι «είναι καλύτερο να πουλάνε μπαλόνια στην πλατεία, παρά να κλέβουν…», γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι είναι πιο επιρρεπείς στην εγκληματικότητα…
http://fonitisxanthis.gr/
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου