Επιτέλους η Κύπρος αγοράζει όπλα: H Εθνική Φρουρά εξοπλίζεται με έξι γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα (video)

 

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Π. Λουκά μπροστά σε ένα από τα γαλλικά ελικόπτερα. Φωτογραφία Πολίτης

Ενισχύει ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική της ικανότητα η Εθνική Φρουρά η οποία προτίθεται να αγοράσει έξι γαλλικά μαχητικά ελικόπτερα ελαφρού τύπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Παφίτη στο Omega.

Σε συνεδρία της η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής αποδέσμευσε κονδύλι 53 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται να καταβληθεί ως προκαταβολή για την αγορά των εν λόγω ελικοπτέρων.

Πρόκειται για ελικόπτερα της εταιρείας airbus helicopters τα οποία ο ίδιος ο αρχηγός της εθνικής φρουράς και ο διευθυντής του Υπουργείου άμυνας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά σε διεθνή στρατιωτική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας, οι υπογραφές μεταξύ των δύο υπουργείων αναμένεται να πέσουν εντός της εβδομάδας και το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων μαζί με τα πυρομαχικά, τα πυροβόλα, τους καλάθους ρουκετών και τα κατευθυνόμενα βλήματα θα ανέλθει στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Ποσό που θα εξοφληθεί με δόσεις έως το 2026. Βέβαια η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Εθνικής Φρουράς και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στη Γαλλία όσο και στην Κύπρο καθώς και την προμήθεια άλλων έξι ελικοπτέρων.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά θα οδηγήσει στην πώληση των ρωσικών Mi 35 που διαθέτει η εθνική φρουρά προς τη Σερβία.

Μια εξέλιξη που φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την προσπάθεια που καταβάλλει η εθνική φρουρά για απεξάρτηση από τα ρωσικά οπλικά συστήματα καθώς μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε θεωρείται δύσκολη έως και αδύνατη η επισκευή τους. Ενώ τα εν λόγω οπλικά συστήματα θεωρούνται ξεπερασμένα.

 

https://hellasjournal.com
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου