Ο ρωσικός λαός «έπεσε από τα σύνεφα»: Ο Πούτιν γκρέμισε σε μια μέρα όσα έχτιζε 22 χρόνια

 

Μέχρι πρότινος, οι Ρώσοι πίστευαν ότι γνώριζαν τον πρόεδρό τους. Είχαν άδικο και την Πέμπτη όλα έδειχναν ότι ήταν πια πολύ αργά για να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Στα 22 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέβαλλε μια εικόνα ήρεμης δύναμης με ικανότητα ψύχραιμης και αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων. Η επίθεση στην Ουκρανία ανέτρεψε την εντύπωση αυτή στους Ρώσους και αποκάλυψε μια νέα όψη του προέδρου: ενός ηγέτη πρόθυμου να οδηγήσει μια μεγάλη πυρηνική δύναμη σε πόλεμο, χωρίς σαφή στόχο και κατάληξη.

Οι Ρώσοι αφυπνίστηκαν βίαια όταν άκουσαν το διάγγελμα του Πούτιν, στο οποίο ανήγγειλε την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση αυτή δεν προκάλεσε αυθόρμητες εκδηλώσεις πατριωτισμού. Αντίθετα, προοδευτικές προσωπικότητες δημοσίευσαν αντιπολεμικά μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι Ρώσοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη διαφωνία τους. Μικρές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ρωσικές πόλεις από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη, οδήγησαν στη σύλληψη περισσότερων από 1.700 πολιτών.

Ρώσοι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούσε μέρος σχεδίου του Πούτιν για άσκηση πίεσης, χωρίς καταφυγή σε ένοπλα μέσα, ομολογούσαν την Πέμπτη ότι εξεπλάγησαν από την απόφαση του Ρώσου προέδρου. «Οι υπολογισμοί μας ήταν εσφαλμένοι. Δεν καταλαβαίνω τα κίνητρα, τους στόχους και τις επιδιώξεις του», έλεγε Ρώσος αρθρογράφος. «Δεν μπορώ να τον καταλάβω. Έχει γίνει λιγότερο ρεαλιστής και πιο συναισθηματικός», λέει η Τατιάνα Στανόβαγια του ινστιτούτου R. Politik.

Ορισμένες προσωπικότητες με κυβερνητικούς δεσμούς εκφράζουν σήμερα την απογοήτευσή τους. Ο δημοφιλής κωμικός Ιβάν Ουργκάν, ο οποίος διακωμωδούσε τις δυτικές ανησυχίες για πόλεμο στην Ουκρανία, έγραψε την Πέμπτη στο Twitter: «Φόβος και πόνος». Η Κσένια Σομπτσάκ, γνωστή τηλεοπτική προσωπικότητα, ο πατέρας της οποίας υπήρξε δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης και μέντορας του Βλαντιμίρ Πούτιν, έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram, ότι από εδώ και στο εξής θα πιστεύει ό,τι χειρότερο για τη χώρα της και το μέλλον της.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Σομπτσάκ επαινούσε τον Πούτιν, αποκαλώντας τον «ενήλικα, ικανό πολιτικό», συγκρίνοντάς τον με τον Ουκρανό και τον Αμερικανό ομόλογό του. «Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι στην κατάσταση αυτή. Δεν υπάρχει έξοδος. Εμείς οι Ρώσοι θα χρειαστούμε χρόνια για να απαλλαγούμε από τις επιπτώσεις της ημέρας αυτής», έγραψε η Σομπτσάκ. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέλη της κυβερνητικής και οικονομικής ελίτ που βρίσκονταν στο πλευρό του Πούτιν, δεν συνειδητοποίησαν ότι ο πρόεδρος σχεδίαζε να κηρύξει πόλεμο και ήταν έτσι αβέβαιοι για το πώς να αντιδράσουν.

Με πληροφορίες από THE NEW YORK TIMES, ANTON TROIANOVSKI μέσω kathimerini.grhttps://hellasjournal.com/

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου